Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländarnas riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen misstänks för hets mot folkgrupp - även tre andra riksdagsledamöter utreds

Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Sebastian Tynkkynen.
Tynkkynen har tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Sebastian Tynkkynen. Bild: Tuomo Björksten/Yle Riksdagsvalet i Finland 2019,Sannfinländarna,Sebastian Tynkkynen

Sannfinländarnas riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen misstänks för hets mot folkgrupp.

Polisens förundersökningsledare, kriminalkommissarie Tero Luukkonen bekräftar för Yle att man inlett en förundersökning i fallet.

Luukkonen berättar att det misstänkta brottet hänger ihop med inlägg han publicerat på Facebook 2017. Han vill inte specifikt uppge vilka inlägg det handlar om.

Tynkkynen uttalade sig själv om brottsmisstankarna på sociala medier.

- Det här känns inte som det Finland jag föddes i. I ett land som är yttrandefrihetens och demokratins land pågår alla tiders häxjakt på grund av politiska åsikter och det här görs på statens initiativ, skriver Tynkkynen på Facebook.

Tynkkynen är bara en i mängden. Tre andra riksdagsledamöter utreds av polisen. Helsingforspolisen misstänker att Päivi Räsänen (KD), Hussein al-Taee (SDP) och Juha Mäenpää (Sannf.) gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp.

MTV var först ute med nyheten.

Källor: Yle Uutiset, MTV

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes