Hoppa till huvudinnehåll

Den farliga korsningen i Ekenäs ett minne blott - nu löper trafiken bättre i skolområdet

rondell
De vita strecken saknas fortfarande i rondellen. rondell Bild: Christoffer Westerlund / Yle korsningar (plats),cirkulationsplats,Ekenäs,Västnyland,rondell

Tack vare den nya rondellen löper trafiken numera smidigt i Ekenäs kanske mest trafikerade korsning – det vill säga den mellan Raseborgsvägen och Flemingsgatan.

Nu torde du som bilist inte längre behöva stå i bilköer vid korsningen – inte ens när du kör barnen till skolan en bråd vardagsmorgon.

Tidigare var korsningen en så kallad likvärdig korsning där det ofta skedde plåtkrockar. Under sommarmånaderna har byggarbeten pågått och nu är rondellen nästan färdig.

Piia Nordström
Gatuchef Piia Nordström Piia Nordström Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,skola,Ekenäs,gator,piia nordström

Fortfarande saknas bland annat de målade strecken vid övergångsställena, men de torde dyka upp inom de närmaste veckorna berättar Raseborgs stads gatuchef Piia Nordström.

Hon är nöjd med den nya rondellen.

- Jag tycker själv att det löper bra, så som i alla rondeller. En rondell är en smidig lösning då du har en besvärlig korsning. Vi är nöjda med resultatet.

Rondellbygge i Ekenäs centrum
Byggarbetena har pågått under sommaren. Rondellbygge i Ekenäs centrum Bild: YLE / Linus Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,cirkulationsplats,seminarieskolan

Responsen från raseborgare har varit övervägande positiv berättar Nordström.

- Vissa har problem och vet inte hur man kör i en rondell och vissa är oroliga för att andra inte kan köra i rondell.

I en del rondeller finns det blommor eller andra prydnader i den cirkelformade refugen i mitten.

Nordström avslöjar att det i Ekenäsrondellen varken kommer att finnas blommor eller prydnader eftersom stora fordon ska ha möjlighet att vid behov köra på refugen i mitten.

Lättrafikled längs hela Flemingsgatan

Rondellen är en del av ett större projekt – en gatuplan som kallas Ekenäs skolområde. Planen är bland annat att en lättrafikled ska löpa från Björknäsgatan ända ner till Skutvägen.

Gatuplanen omfattar Flemingsgatan, Ladugårdsgatan, Höijersvägen, Hedvig Sohlbergs gata och Marknadsgatan. Planen förverkligas etappvis inom tre till fyra år.

Ekensä stadsbild
En lättrafikled ska löpa längs Flemingsgatan från Björknäsgatan till Skutvägen. Ekensä stadsbild Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,skola,Ekenäs,gator

Towe Andersson är ordförande för Hem och skola-föreningen i Seminarieskolan.

Hon ger tummen upp för både rondellen och den planerade lättrafikleden.

- Det har ju blivit bättre men det finns fortfarande många saker att förbättra. Och de finns ju på listan över förbättringar som är på väg. Jag är jätteglad för det.

Towe Andersson
Towe Andersson Towe Andersson Bild: Christoffer Westerlund / Yle korsningar (plats),Västnyland,Ekenäs,elof

Andersson understryker att det gäller att satsa på lösningar som gynnar alla som rör sig i trafiken; bilister, fotgängare och cyklister.

- Det här är ett skolområde och dessutom finns här bollhall och simhall. Här rör sig många barn och människor på dagen.

- Jag tycker att cykling och promenad skulle vara det bästa sättet att ta sig fram. Men så ska man också kunna ta sig fram tryggt med bil utan att känna att man behöver vara rädd att man plötsligt har en cyklist på sig eller liknande.

rondell
Det gäller att hitta lösningar som är smidiga och säkra för bilister, mopeder, cyklister och fotgängare. rondell Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,skola,Ekenäs,gator,cirkulationsplats,trafik,rondell

Andersson hoppas att satsningen på en lättrafikled uppmuntrar fler barn att promenera eller ta cykeln till skolan.

- Om man satsar på lättrafikleder så kanske man också kan få flera barn att cykla eller att promenera till skolan vilket är gynnsamt på många olika sätt.

Korsningen Flemingsgatan och Raseborgsvägen
Så här såg korsningen ut tidigare. Korsningen Flemingsgatan och Raseborgsvägen Bild: Yle/ Patrik Rosström flemingsgatan,Raseborg,Ekenäs

För att påminna bilisterna om att köra försiktigt har en hastighetstavla dykt upp öster om rondellen. Den blinkar rött genast när en bilist kör fortare än den tillåtna hastigheten.

Läs också