Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt så roligt eller dubbelt så dyrt? - Åbo testar dubbeldäckare i stadstrafiken

En vit buss som har två våningar.
En sådan här tvåvåningsbuss kommer att testas i Åbo kollektivtrafik. En vit buss som har två våningar. Bild: Foto Buro Brabant Dubbeldäckare,buss

I Åboregionen kommer bussresenärer att få åka dubbeldäckare eller tvåvåningsbuss under en testperiod.

Bussen kommer under tre veckor att trafikera på linjerna 6 och 7, alltså linjerna från Nådendal och Reso, via Åbo till S:t Karins och Lundo.

Bussen kommer att göra turer både under morgnar då folk pendlar till jobbet och under kvällar och veckoslut, för att kunna få respons av så mycket olika resenärer och chaufförer som möjligt.

Dubbeldäckaren är lika lång som vanliga bussar i stadstrafiken (13 meter), men med sina två våningar är den fyra meter hög. Det innebär att bussen har plats för 80 passagerare.

De flesta passagerare ryms på övre våningen där det är tystare och där man har bra utsikt.

Första gången i kollektivtrafiken i Finland

- Det är fint att vi få vara med om att utveckla framtidens trafiklösningar i Åbo. Kollektivtrafiken har en stor betydelse i mångas vardag, så därför är det viktigt att modigt kunna pröva nya alternativ, säger vd Henrik Mikkola från VDL Bus & Coach Finland, som lånar ut en av sina dubbeldäckare för försöket.

Det är första gången som en dubbeldäckare används inom kollektivtrafiken i Finland. På andra håll i världen används dubbeldäckare i stadstrafiken bland annat i London, Berlin och Hongkong.

Enligt Mikkola har dubbeldäckarna i andra städer visat sig vara kostnadseffektiva.

- Testet hjälper oss att planera trafiken i framtiden. Samtidigt kan vi glädja våra kunder genom att bjuda på en lite speciell skolresa eller arbetsresa, säger Sirpa Korte, direktör för kollektivtrafiken i Åbo.

De första turerna körs den 12 september.

Åbonejdens kollektivtrafik Föli har ännu inte bestämt exakt vilka turer som körs med dubbeldäckare, utan man informerar om det senare.