Hoppa till huvudinnehåll

Gäss skapar problem vid de östnyländska badstränderna – i Lappträsk är läget värre än tidigare år

Hundratals gäss påväg upp i luften vid en badstrand.
Hundratals gäss har intagit badstranden i Lappträsk kyrkoby. Hundratals gäss påväg upp i luften vid en badstrand. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Badstrand,Lappträsk,fåglar,vitkindad gås,kanadagås,bakterier

Fåglar och fågelavföring är ett stort problem vid många av de östnyländska badstränderna. Under sommaren har för höga halter av bakterier uppmätts vi tre olika badstränder. Störst har problemet varit i Lappträsk i år.

Vid Lappträsk kyrkobys badstrand är badsäsongen förbi för det här året. Lappträskborna har fått tacka för sig och nya badgäster har intagit stranden. Nämligen gäss.

Gässen har varit ett problem i Lappträsk i flera år men i år har det varit extra problematiska då de dykt upp tidigare än normalt.

När Yle Östnyland besöker badstranden på måndagseftermiddagen finns hundratals fåglar på stranden. Maria Luoma-aho, teknisk direktör vid Lappträsk kommun, är inte glad över synen.

Fågelavföring och vita dun på en badstrand.
Badstranden är full med fågelavföring och små vita dun. Fågelavföring och vita dun på en badstrand. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Badstrand,Lappträsk,fåglar,bakterier,Fågelavföring

- Usch! Det är synd att de har kommit så tidigt i år. Nu är det omöjligt att hålla stranden ren och vattenkvaliteten är dålig.

Luoma-aho berättar gässen är ett stort problem, speciellt i augusti, och att situationen i år är värre än tidigare år. För höga halter av bakterier har uppmätts vi badstranden två gånger.

Fåglarna blir rädda och flyger i väg när vi närmar oss vattenbrynet. Det gäller att se upp var man sätter ner foten när man tar sig fram på stranden. Stranden är full med vita små dun och högar av fågelavföring.

En kvinna står på en badstrand och tittar ut mot vattnet.
Maria Luoma-aho tycker det är synd att fåglarna tar över stranden. En kvinna står på en badstrand och tittar ut mot vattnet. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Badstrand,Lappträsk,fåglar,bakterier,Maria Luoma-aho

Luoma-aho berättar att de fredagen den 23.8 beslöt att badsäsongen är förbi. Det här på grund av att det inte längre går att hålla stranden ren och fåglarna borta.

- Vi försökte med plastsvanar, om de skulle vara rädda för dem, men de fungerade inte. Den äkta svanen blev arg och attackerade dem. Nu har vi inte ännu hittat på något annat. Man får gärna tipsa oss med idéer.

Under vintern ska Lappträsk kommun fundera på problemet och försöka hitta på någon ny lösning.

- Det här är den enda stranden här i kyrkobyn. Det är ganska långt till Särkjärvi och Pyhäjärvi badstrand så därför är den här stranden så viktig.

En ökning från tidigare år

I år har höga halter av bakterier uppmätts vid tre stränder i Östnyland. Förutom Lappträsk kyrkobys badstrand har för höga bakteriehalter uppmätts vid Joensuun tila i Sibbo och vid Sondy I i Borgå.

Maarit Lönnroth, hälsoskyddsplanerare, berättar att det här är mer än vanligt.

- Vi har haft somrar utan ett enda fall och en del år har det kanske varit frågan om ett fall.

Exakt vad som har varit orsaken till de höga halterna i år kan Lönnroth inte svara på. Tarmbakterierna kan härstamma både från fåglar och människor.

- Det är mycket sannolikt att det är frågan om gäss i två av fallen. Det har varit problem med fåglar på badstränderna både i Lappträsk kyrkoby och vid Joensuun tila.

En hand som pekar på en hög fågelavföring.
Exakt vad de höga bakteriehalterna beror på kan Lönnroth inte säga. Det är sannolikt att de beror på fågelavföring. En hand som pekar på en hög fågelavföring. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Badstrand,Lappträsk,bakterier,Fågelavföring

Lönnroth berättar att hon inte vet varför problemet har blivit större men att hon tror att ökningen delvis kan bero på en slump.

- Jag tror att väderleken och hur det råkar sig med provtagningen kan ha något med saken att göra. Provtagningarna sker ganska sällan och ifall de råkar ske precis när fåglar har besökt stranden så är det mer sannolikt att bakteriehalterna är höga.

Hur man borde göra för att hålla fåglarna borta från badstränderna kan Lönnroth inte säga.

- Det är svårt när man får inte schasa i väg dem utan tillstånd. Det enda sättet är att försöka se till att de inte vill komma till badstränderna och att se till så att de inte trivs där.

Problem med gäss har minskat i Lovisa

Gäss har också varit ett problem i Lovisa i flera år. I Lovisa har ändå inga för höga halter av bakterier uppmätts den här sommaren.

- Det enda stället där det är problem är Plagen. Där har det varit en del problem men inte lika mycket som tidigare år, säger planmästare Jukka Gustafsson.

Kanadagäss går på Plagen (badstranden i Lovisa).
Arkivbild från Plagen i Lovisa. Kanadagäss går på Plagen (badstranden i Lovisa). Bild: Yle/Jonas Blomqvist lovisa plagen

Vad minskningen beror på kan Gustafsson inte svara på. Gustafsson berättar att staden inte gjort något speciellt förutom att försöka hålla stranden ren.

- Vi har haft fågelskrämmor men de har inte fungerat. Vi kan inte göra så mycket mera än att hålla rent, att gå och tvätta och kratta bort fågelavföring.

- Om ni ger oss tips så prövar vi dem helt säkert, säger Gustafsson.

Gässen trivs också på gräsmattan på Hasselholmen i Borgå

Tage Lönnroth, förman för friluftsområden, berättar att problem med gäss också finns på en del stränder i Borgå. Speciellt problematisk är Hasselholmen.

- Problem finns på Hasselholmen och på sådana ställen där det finns gräsmattor där de kan komma upp och äta.

Lönnroth berättar att problemet är det tidskrävande arbetet med att hålla stränderna rena från fågelavföringen. Enligt Lönnroth har problemen ändå inte ökat i år.

Simstranden vid Hasselholmen i Borgå
Arkivbild från Hasselholmen i Borgå. Simstranden vid Hasselholmen i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström hasselholmen

- Det är ungefär ganska lika som tidigare, kanske lite mindre också. Det är som att gässen har minskat en aning, eller i alla fall stagnera.

- Vi gör vad vi kan och håller stranden ren så att folk kan simma där. Man borde kanske ha en robotgräsklippare med något som ser ut som en hund på och som skulle åka av och an på stranden.

Också Lönnroth välkomnar tips för att hålla badstränderna fria från gäss.

- Om någon har bra tips att komma med så kan ni höra av er till Borgå stad.

Problemfritt i Sibbo

Vid Sibbo kommun berättar man att gäss inte är något problem vid de kommunala badstränderna.

- På några år har vi inte alls haft problem med fåglar och bakterier. Vi hoppas att det fortsätter så, säger Piritta Forsell, servicechef för idrottstjänster.

Läs också