Hoppa till huvudinnehåll

Lagen om lätta bilar kan rivas upp: ”Vi måste diskutera saken inom regeringen”

Inuti en bil, utanför står en annan bil.
Lätta bilar ska vara mindre än tio år gamla, de får väga högst 1500 kilogram (1800 om de är elbilar) och ha en maxhastighet på 60 km/h. Inuti en bil, utanför står en annan bil. Bild: Antti Haanpää / Yle Veho Oy,bilhandel,karosserier,bilar,Mercedes-Benz

Finland har fått en anmärkning av EU-kommissionen om de lätta bilar som ska införas i höst. Anmärkningen leder till att trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin (SDP) vill gå igenom lagen en gång till.

Marin anser att det är mycket allvarligt att Finland har fått en anmärkning om lätta bilar, det vill säga personbilar med en maxhastighet på högst 60 km/h.

I anmärkningen säger EU-kommissionen att lätta bilar visserligen är tryggare för förare och passagerare, men de kan bli farliga för medtrafikanter.

Dessutom kan tekniken som används för att begränsa hastigheterna vara för enkel att kringgå.

”Just nu har vi inga bra alternativ”

Lagen ska träda i kraft i november, men enligt Marin kan det hända att lagändringen dras tillbaka.

- Just nu har vi inga bra alternativ. Situationen är ytterst beklaglig och vi måste diskutera saken inom regeringen.

Sanna Marin
Sanna Marin (SDP) får bråttom om lagen om lätta bilar ska hävas innan den trätt i kraft. Sanna Marin Bild: Markku Pitkänen / Yle Sanna Marin

Ministern understryker att lagen måste upp till ny behandling i mycket rask takt om den ska kunna hävas innan den träder i kraft.

Det värsta tänkbara scenariot är att lagen träder i kraft medan EU håller fast vid sin synpunkt och för ärendet vidare.

Enligt Sanna Marin kommer EU:s anmärkningar inte som någon överraskning. Kommissionen hade uttryckt sin oro redan när lagen stiftades under förra regeringsperioden.

- De borde ha beaktats redan då och man borde ha löst saken, då skulle vi inte vara i den här situationen nu, säger Marin.

Källa: STT

Fakta om lagförändringen som tillåter lätta bilar i trafiken

  • Träder i kraft första november 2019.
  • Bilarna är helt vanliga personbilar som via tekniska förändringar har en maxhastighet på 60 kilometer i timmen.
  • Man får köra en lätt bil om man har ett mopedbilskörkort, motorscykelkort och/eller körkort för personbilar.
  • Bilarna kommer att, liksom mopedbilarna, ha en triangel baktill för att meddela andra förare om att de går lite långsammare.
  • Bilarna kommer enbart vara nyare modeller. En lätt bil får inte ha tagits i bruk innan år 2015 och de får vara högst tio år gamla.
  • Bilarna får ha en egenmassa på högst 1500 kg. För elbilar är gränsen lite högre, 1 800 kg (gäller för bilar som använder endast el som drivkraft, ej hybrider).
  • Bilarna kommer inte att få köra på till exempel motorvägar.

Källa: Transport- och kommunikationsverket

Läs mera:

Säkrare bilar för unga får kritik av EU: Försämrar säkerheten avsevärt

I ett hemligt brev till utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) får Finlands planer på att införa lätta bilar frän kritik. Den nya fordonskategorin är tänkt att ersätta mopedbilar.