Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedelsbolaget Purdue berett att betala tolv miljarder dollar för att undvika opioidrättegångar

Ett skellet tillverkat av läkemedelsburkar står utanför en domstolsbyggnad i Boston.
Ett skellet tillverkat av läkemedelsburkar står utanför en domstolsbyggnad i Boston. Bild: AP / Lehtikuva Purdue Pharma,Opioidberoende

Det amerikanska läkemedelsbolaget Purdue Pharma erbjuder sig att betala upp till tolv miljarder dollar i skadestånd för sin roll i opioidkrisen i USA.

Bolaget är berett att betala jättesumman för att undvika att stämningar från amerikanska städer och delstater går till domstolsbehandling, uppger två personer med insikt i processerna.

Det finns ännu inget avtal och förhandlingarna kan fortfarande stranda, uppger en källa.

Purdue hotas av över 2000 stämningar från myndigheter runt om i USA. Enligt stämningarna bär Purdue och dess ägare miljardärsfamiljen Sackler ansvaret för den dödliga opioidkrisen i landet.

Purdue tillverkar läkemedlet Oxycintin, som skrivits ut i väldiga volymer till patienter. Många av dem blev beroende av läkemedlet med ödesdigra följder. Oxycintin har blivit symbolen för opioidmissbruket i USA.

Läkemedelsbolaget uppger att det amerikanska läkemedelsverket godkänt Oxycontin och att förpackningarna var försedda med varningsdekaler.

Avstår från bolaget

Enligt NBC kommer släkten Sackler även att avstå från läkemedelsbolaget som del av avtalet.

Släkten Sackler har inte kommenterat uppgifterna.

Purdue bekräftar inte uppgifterna, men medger att det pågår förhandlingarna för att undvika rättegångar.

‒ Samtidigt som Purdue Pharma är redo att försvara sig kraftigt mot opioidstämningarna så har bolaget gjort det klart att det inte ser mycket gott i åratal av slösaktiga processer och överklaganden, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Över 400 000 döda

Stora delar av USA kämpar med en väldig opioidkris. Sedan millenniumskiftet har i medeltal 130 amerikaner dött i överdoser varje dag, många av dem har dött i överdoser av starka smärtstillande läkemedel. Minst 400 000 amerikaner dog i opioidöverdoser mellan 1999 och 2017.

Krisen har överväldigat social- och hälsomyndigheter och lämnat familjer vind för våg. I de värst drabbade områdena är det vanligt att barn föds opioidberoende eftersom deras mödrar är missbrukare.

Läkemedelsbolag anses ha bidragit till krisen genom att aggressivt marknadsföra starka smärtstillande läkemedel.

På måndagen dömde en domstol i Oklahoma läkemedelsjätten Johnson & Johnson att betala en halv miljard dollar för sin roll i krisen.

Källor: Reuters, BBC, AFP, NBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes