Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: ”Borgå är brödernas naturligaste omgivning i Finland” - det här vet vi om de misstänkta gärningsmännen i Borgåfallet

Centralkriminalpolisens Kimmo Huhta-aho vid ett presstillfälle efter skjutningarna i Borgå.
Förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho på Centralkriminalpolisen är fortfarande förtegen om många detaljer kring skottlossningen i Borgå. Centralkriminalpolisens Kimmo Huhta-aho vid ett presstillfälle efter skjutningarna i Borgå. Bild: Lehtikuva Polis,förundersökning,Kimmo Huhta-aho

Polisen är fortfarande väldigt förtegen kring skottlossningen mot två polismän under helgen i Borgå. En häktningsbegäran har i dag lämnats in till Östra Nylands tingsrätt av Centralkriminalpolisen och häktningsförhandlingarna ska ske på torsdag.

Samtidigt börjar en bild av de misstänkta gärningsmännen klarna.

Bakgrund

  • På söndag kväll grep polisen två män misstänkta för att ha skjutit mot två poliser i Borgå natten till söndagen.
  • De två poliserna skadades, men fick inte livshotande skador.
  • Männen greps i Ikalis efter en biljakt. De avlossade ett tjugotal skott mot polisen också under biljakten. På grund av det här misstänks de för ett ospecificerat antal mordförsök.
  • De två männen är bröder. Den ena är 25 år gammal, den andra 30 år. Båda är svenska medborgare, en av dem har också finländskt medborgarskap. Männen pratar såväl finska som svenska.

Karta på platsen där skottlossningen ägde rum.
Karta på platsen där skottlossningen ägde rum. Bild: Yle Borgå,Karta,skottlossning

1. “Borgå är deras naturligaste omgivning i Finland”

Bröderna växte upp i Borgå, men flyttade till Sverige när den äldre brodern var tonåring. Källor som Svenska Yle har talat med bekräftar att de misstänkta männen setts i Borgå redan förra sommaren.

Svenska Yle har talat med en person som känner de misstänkta och deras familj väl. Hen såg ofta bröderna i Borgå i juni i år. De bodde först på ett annat ställe i staden innan de flyttade till Ölstens industriområde.

Där kunde man se dem komma och gå. Det verkade inte som om de hade fasta jobb. De gick mycket på gym och såg vältränade ut. De var vänliga och hälsade på folk, enligt Svenska Yles källa.

- Men det var något konstigt med deras blick nu i somras efter att de hade kommit tillbaka till Borgå. De hade en frånvarande blick, jag kan inte riktigt förklara det men "frånvarande" är det bästa ordet jag kan använda, säger personen.

Har de rört sig på annat håll i Finland än Borgå, förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho?

- Det kan jag inte säga, men det verkar som om Borgå är deras naturligaste omgivning i Finland, säger förundersökningsledare Kimmo Huhta-aho till Svenska Yle.

2. Äldre brodern har dömts för våldsamt motstånd mot polis

På frågor om det finns kopplingar mellan de misstänkta männen och organiserad brottslighet eller rasistiska organisationer är svaret det samma.

- Vi har ett brett perspektiv när det handlar om så grova brott som det nu är frågan om.

Enligt uppgifter som Svenska Yle fått fram dömdes den äldre brodern år 2012 för våldsamt motstånd mot polisen i Stockholm. Då var storebrodern 22 år, i dag är han 30.

Händelsen inträffade efter ett bråk mellan fotbollshuliganer där en person blev knivskuren, enligt tingsrättens dom.

Efter själva huliganbråket åkte polisen ut till en krog på Södermalm i Stockholm där en del av de som misstänktes ha deltagit i slagsmålet befann sig. Tanken var att polisen skulle förhöra några personer om knivskärningen och kontrollera om personerna var narkotikapåverkade.

En av dem var mannen som nu misstänks för flera mordförsök i samband med Borgåfallet.

Polisen bad mannen att följa med ut. När polisen skulle kontrollera mannen försökte han gå därifrån. Polisen försökte hålla kvar mannen och då uppstod en brottningsmatch, enligt protokollet från tingsrätten som baserar sig på polisens beskrivning av händelsen. Sammanlagt behövdes fyra poliser för att få kontroll över situationen.

Mannen dömdes mot sitt nekande till 40 dagsböter.

Dessutom dömdes han för olovlig körning eftersom han kört utan körkort. Straffet för det blev 50 dagsböter 2014.

3. Bodde två månader på motell nära brottsplatsen

Enligt Yle Uutisets uppgifter bodde bröderna på ett motell i Ölstens i Borgå i två månader innan söndagens skottdrama. Motellet ligger ungefär en kilometer från platsen där skottlossningen mot poliserna ägde rum.

Under den här tiden rörde de sig med bilen som på söndagen fungerade som flyktbil.

Motellägaren beskriver bröderna som hjälpsamma, städade och artiga. De klädde sig som tvillingar, badade ofta bastu tillsammans med andra, joggade och var pratsamma.

Enligt ägaren, som Yle Uutiset har pratat med, brukade männen lämna motellet vid sjutiden på morgonen och sade att de höll på att renovera en tvårummare i stadsdelen Näse i Borgå.

Huruvida det har handlat om ett riktigt jobb eller inte utreder polisen just nu. Det som är klart är att männen har rört sig ganska ofta i Borgåtrakten.

- Det rör sig om flera resor åt olika håll under våren och sommaren, säger Huhta-aho och tillägger att han inte minns det exakta antalet resor.

4. "Deras verksamhet under veckoslutet helt i egen klass"

Förundersökningsledaren Kimmo Huhta-aho är också förtegen om gärningsmännen, men gläntar lite på locket.

Finns det kopplingar till droger?
- Det är något vi tar i beaktande. Deras livsstil avviker en del från mainstream då vi talar om unga mäns liv. Det veckoslutsfirande som männen har ägnat sig åt under helgen avviker från vad vanliga ungdomar sysslar med. Deras verksamhet under helgen är så pass grym, avvikande och motbjudande att den är alldeles i sin egen klass.

Polisen har tidigare meddelat att de misstänkta har betett sig väldigt korrekt i häktet. Enligt Huhta-aho fungerar det så att ju grövre brottsbenämningar vi talar om desto korrektare blir förhållandet till polisen.

- Det finns inget behov att brösta upp sig. I början av den brottsliga karriären är behovet av bekräftelse mera påtagbart, säger Huhta-aho.

Det handlar alltså om erfarna förbrytare?
- Det sa jag inte, men de har varit mycket korrekta i förhållande till polisen, konstaterar Huhta-aho.

Är de vana vid vapen?
- Det finns tillräckligt mycket material för att jag ska kunna bilda mig en kvalificerad gissning, men det är inte offentligt.

Var de påverkade av droger i samband med brottet?
- Vår rättsläkare har utfört undersökningar, men vad resultaten visar kan man läsa i förundersökningsprotokollet när det blir offentligt.

5. Tajt samarbete med Sverige

Enligt officiella adressuppgifter bor bröderna i Johanneshov, söder om Stockholms innerstad. Området anses överlag vara mycket lugnt.

Polisen bekräftar fortfarande inte om de två männen hör ihop med de namn och bilder som spridits på nätet de senaste dagarna.

Huhta-aho kan inte heller bekräfta att det var en av de två männen som ringde till larmcentralen natten mellan lördag och söndag.

Däremot konstaterar han att samarbetet har varit tätt med den svenska polisen sedan i söndags. Men om den svenska polisen har bevakat de två männens förehavanden varken kan eller vill Huhta-aho kommentera.

Häktningsförhandlingarna i fallet inleds torsdag den 29.8.2019 kl. 13 respektive kl. 14.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes