Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö bjuder in Sverige och Norge till "informellt möte" - vill se ökat säkerhetssamarbete

Henkilökuva
Henkilökuva Bild: Mikko Koski / Yle Antti Rinne's cabinet,Sauli Niinistö,handslag,public speaking

Republikens president Sauli Niinistö har bjudit in stats-, försvars- och inrikesministrarna från Norge och Sverige för att diskutera ett tätare säkerhetssamarbete.

Initiativet har tagits av presidenten själv. Han tog upp ärendet i sitt tal på ambassadörsmötet den 20 augusti.

Enligt presidentens kansli handlar det hela om ett informellt möte mellan de olika ländernas representanter där man fritt ska utväxla säkerhetspolitiska idéer.

I sitt tal beklagade sig Niinistö över svårigheterna, orsakade av stormaktsspänningar, med att sammankalla ett möte mellan samtliga åtta arktiska länder. Både säkerhetspolitiken och klimatförändringen lär vara orsaker bakom strävan att ordna ett toppmöte mellan länderna i Arktis.

Han uppgav sig ändå vara belåten över att samarbetet mellan Sverige och Finland intensifierats under de senaste åren i "förbluffande takt" och påpekade vikten av att etablera nya kontakter med den gemensamma grannen Norge.

Flera svenska ministrar deltar

Norge hör inte till EU och hör till skillnad från Sverige och Finland till försvarsalliansen Nato.

- Därför har jag sammankallat ett inofficiellt möte i början av september mellan statsministrarna, försvarsministrarna och inrikesministrarna i Finland, Sverige och Norge. Avsikten är att för första gången i denna sammansättning skapa rum för att under fria former utbyta tankar om säkerhetspolitiken, sade Niinistö i sitt tal.

Presidentens kansli kan inte för tillfället uppge närmare information om mötet mellan Finland, Norge och Sverige men säger att man berättar mer senare, när mötet närmar sig.

Svenska Dagbladet (bakom betalvägg) rapporterar att Sveriges statsminister Stefan Löfvens kansli har bekräftat att landets regering kontaktats.

– Det stämmer att Finland har bjudit in till informella samtal. Syftet är att diskutera olika säkerhetsfrågor, framför allt med bäring på vårt närområde, uppger Löfvens pressekreterare Maria Soläng.

Enligt Löfvens kansli kommer Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Mikael Damberg att delta i det informella mötet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes