Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan Google börja köpa el från Närpes – vindkraftsparken försenad på grund av vinden

En lyftkran ligger på marken intill ett vindkraftverk.
I slutet av året ska alla vindkraftverk i Övermark vara uppresta. En lyftkran ligger på marken intill ett vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,vindkraftverk,lyftkranar,Närpes,Övermark

Efter årsskiftet borde vindkraftsparken Hedet i Övermark i Närpes vara i full produktion. All el som produceras i vindkraftsparken går till Google. Det här är ett tecken på att marknaden har mognat, säger Jakob Kjellman från konsultbyrån FCG.

Sju vindkraftverk står redan uppresta på området i Övermark och ytterligare elva ska monteras innan vindkraftsparken är färdig för produktion.

- Just nu framskrider byggandet av den här 18 kraftverk stora vindkraftsparken väldigt bra. Vi är ungefär i mitten av en byggnation som är avsedd att avslutas i slutet av året, säger Michael Sandberg från Prokon.

En man med en orange skyddsväst på sitter framför en dator.
Michael Sandberg. En man med en orange skyddsväst på sitter framför en dator. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,Närpes,Övermark,michael sandberg

Tyskägda Prokon är delägare i projektet tillsammans med det franska företaget Neoen. Enhetseffekten för kraftverken ligger på 4,5 MW, vilket innebär en totaleffekt på 81 MW för hela parken.

Att Google var villig att köpa all el som produceras i parken var väldigt viktigt för förverkligandet av projektet.

- Det var en förutsättning. Avtalet med Google ger ett bestämt pris på den el som vi levererar till bolaget vilket underlättar avsevärt när vi ska få finansiering, säger Sandberg.

- Det är lättare att förutspå kassaströmmarna från produktionen när man inte producerar under ett fluktuerande elpris.

Två vindkraftverk står i skogen.
Två vindkraftverk står i skogen. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,vindkraftverk,Närpes,Övermark

Kommersiella aktörer allt mer intresserade av vindkraft

Vindkraftsparkerna i Finland börjar bli allt mer oberoende av statsstöd, då kommersiella aktörer är redo att underteckna avtal direkt med vindkraftsparkerna.

- Vi har kommit mot en mognare vindkraftsmarknad i Finland. Marknaden startade med statsstöd och det här är det första större projektet som förverkligas utan statsstöd. Det är ett tecken på att marknaden har mognat, säger Jakob Kjellman från konsultbyrån FCG.

En man med skyddshjälm och orange väst står framför ett vindkraftverk.
Jakob Kjellman. En man med skyddshjälm och orange väst står framför ett vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,Närpes,Övermark,jakob kjellman

- Vi ser nog en trend med ett ökat intresse också från finländska aktörer att sluta liknande avtal som vi har med Google, konstaterar i sin tur Sandberg.

Utmaningar med vinden

Ursprungligen var tanken att parken i Övermark skulle vara i bruk redan i slutet av det här året, men paradoxalt nog är det vinden som har ställt till med problem under byggnadsarbetet.

- Den här sommaren har varit svår. Vi hade en kall junimånad och en kall början på juli då det var mycket ihärdig vind. Inte bara hårda pustar som kom utan ihärdigt och småkallt, säger Kjellberg.

Ett vindkraftverk.
Ett vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,vindkraftverk,Närpes,Övermark

- Absurt skulle det vara att bygga där det inte blåser bara på grund av att det skulle vara enkelt att bygga. Det är paradoxen att man vill ha produktion, men man vill ha vindstilla när man bygger.

Men överlag framskrider projektet enligt planerna. Den mesta av infrastrukturen är färdig, vägarna är färdiga och också elkablarna samt elstationen är på plats.

Två män med skyddsvästar och -hjälmar. I bakgrunden skymtar ett vindkraftverk.
Jakob Kjellman och Michael Sandberg. Två män med skyddsvästar och -hjälmar. I bakgrunden skymtar ett vindkraftverk. Bild: Yle/Juho Teir vindkraft,vindkraftverk,Närpes,Övermark,michael sandberg

När parken i Övermark är färdig är det dags för Prokon att ta sig an nya projekt.

- Prokon har flera projekt som vi har hållit på med i flera år och som vi siktar att förverkliga inom de kommande åren. Vi har också börjat söka efter nya projekt eftersom vi ser att det finns en bra framtid för vindkraft i Finland, säger Sandberg.

Jaktlagets stuga ligger på området, hur ser medlemmarna på de förändringar som en vindkraftpark för med sig?