Hoppa till huvudinnehåll

Staten har tjänat miljarder på sina aktier i Solidium – nu är det osäkert om regeringen säljer ut

Solidiums logotyp.
Solidiums logotyp. Solidium Oy

Regeringen planerar att sälja ut statlig egendom för att få pengar till att höja sysselsättningen. Ett av de bolag som förvaltar bolag åt staten är Solidium som i dag publicerade sitt bokslut.

Solidium grundades år 2008 för att stärka och stabilisera det inhemska ägandet i nationella sett betydelsefulla företag.

Solidiums uppgift är att öka företagens ekonomiska värde. Solidium är minoritetsägare i tretton börsbolag.

De är Elisa, Kemira, Konecranes, Metso, Nokian Renkaat, Outokumpu, Outotec, Sampo, SSAB, Stora Enso, Tieto och Valmet.

Startpengarna har betalats tillbaka

Som startkapital fick Solidium 5,5 miljarder euro. Nu har kapitalet vuxit till 7,7 miljarder euro, trots att bolaget under sina tio år har betalat 5,5 miljarder i vinst till staten.

Mätt i euro utan inflationskorrigeringar har Solidium alltså betalat tillbaka sitt startkapital på tio år. Den genomsnittliga vinsten har varit 11 procent.

- Solidium har varit en mycket bra affär för staten och skattebetalarna, säger Solidiums verkställande direktör Antti Mäkinen

Det senaste året försämrades Solidiums resultat

Under det senaste året betalade Solidium 351 miljoner från vinstutdelning från företag och 36,5 miljoner i skatt till staten.

Dessutom flyttade regeringen bort aktier värda 155 miljoner från Solidium till bolag som utarbetade digitala system inför vårdreformen, toppforskning och främjande av yrkesutbildningen.

henkilökuva
Solidiums verkställande direktör Antti Mäkinen. henkilökuva Bild: YLE Solidium Oy

Antti Mäkinen tycker ändå att resultatet kunde ha varit bättre.

- Det har varit en mycket volatil period. Under hösten sjönk börskurserna i synnerhet under det fjärde kvartalet. Sedan såg vi en mycket stark återhämtning på våren. Vår portfölj tappade 16,7 procent av sitt värde på hösten och den steg 16,8 procent på våren.

- Slutresultatet blev ett minus på 2,9 procent på avkastningen från aktierna. Det kan man inte vara nöjd med. Aktier ska ju ge en positiv avkastning. Vi hoppas förstås på en starkare avkastning i år.

Oklart om regeringen säljer Solidiums aktier

I detta osäkra marknadsläge planerar regeringen att finansiera regeringsprogrammet med att sälja aktier.

Majoriteten av statens aktier finns i statens direkta ägo. Förutom de stora Neste, Fortum och Finnair äger staten ett stort antal icke noterade bolag.

Sedan finns det aktier i Statens utvecklingsbolag Vake och i Solidium.

Antti Mäkinen vet inte ännu hur försäljningen kommer att fördelas mellan de här instanserna, men väntar sig att planerna ska klarna under hösten.

- Staten har ägarens rätt att göra som den vill med sina ägodelar. Men också i det här fallet hoppas vi att man gör det med en sådan planeringshorisont att man kan göra det på ett förnuftigt sätt så att man inte förlorar ekonomiskt på det eller skapar oro på marknaden.

Det som Antti Mäkinen är orolig för är att en snabb utförsäljning ska sänka aktiepriset.

- Solidium är ju en storägare. Om vi börjar sälja ut stora poster i någon enskild aktie uppstår spekulationer om att vi kommer att sälja ännu mera. Då sjunker kurserna. Det lider alla aktieägare av.

”Statens ägande i Solidium skulle gärna få vara långsiktigt”

Solidium vill också i övrigt kunna vara en stabil och långsiktig aktieägare

- Vi har en fin portfölj med Finlands främsta exportbolag och hemmamarknadsbolag. Vi försöker vara en bra storägare som de kan lita på både under goda tider och i sämre tider. Vi försöker stötta bolagen och vara långsiktiga, säger Antti Mäkinen

- Om bolag som Metso, Outotec och Tieto har planer på transaktioner där de behöver stöd av stora ägare vågar de kanske inte genomföra dem om de är osäkra på om Solidium kommer att vara en storägare i framtiden. Det kan få många sorters konsekvenser.

- Det är lite det samma som vi hoppas att staten kan vara mot Solidium. Statens ägande i Solidium skulle gärna få vara långsiktigt. Helst skall det inte ske mycket snabba förändringar. Det är alltid ett störningsmoment i den långsiktighet som vi eftersträvar, säger Antti Mäkinen.