Hoppa till huvudinnehåll

Svenska diskuskastaren utsattes för rasistiskt påhopp under Sverigekampen – förbundet överväger att polisanmäla: ”Fruktansvärt obehagligt”

Vanessa Kamga.
Vanessa Kamga i farten. Vanessa Kamga. Bild: Felipe Trueba / EPA-EFE / All Over Press Vanessa Kamga

Vanessa Kamga slutade trea i diskustävlingen i Sverigekampen på lördagen. Då hon nästa dag gick upp på läktaren för att heja på sina lagkamrater konfronterades hon av en man som skrek att ”hon inte är svensk”. Jag blev jätterädd, berättar hon efteråt.

Det var under avslutningsdagen på söndagen som incidenten ägde rum, berättar Kamga själv på Instagram. Hon hade klätt sig i landslagsoverallen, något som en medelålders man inte verkade uppskatta.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Påhoppad av en rasist under Finnkampen: I förrgår, runt lunch på Stockholm stadion, så kommer jag för att hejja fram mina lagkamrater. Jag har tävlat klart och går med mina blå/gula kläder & svenska flagga för att sätta mig på läktaren och stötta alla som ska tävla under dag 2 av Finnkampen. När jag går uppe på läktaren & letar efter mina vänner ser jag hur en man i 50-60års åldern stirrar intensivt på mig. Mannen går upp rakt emot mig. Han skriker i mitt ansikte och gestikulerar aggressivt mot mig och mina kläder. ”Äckligt! Du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!” Skriker han så spottet flyger. Jag springer iväg från honom och är rädd att han följer efter mig. Jag ser hur han stannat upp och nu stirrar efter mig. Jag blir helt paff. En klump i magen. Jag känner mig helt plötsligt ovälkommen på min hemmaarena, där jag dagen innan slagits för poäng & haft jättekul. I mitt chocktillstånd tänker jag bara på att lägga det bakom mig direkt. Sådana där idioter får man inte låta påverka en. Men på kvällen känner jag hur klumpen i magen kommer tillbaka & jag tänker på hur mycket vanligare rasistiska påhopp är än vad du som läser detta antagligen tror. En av alla fina saker med landslaget är att vår mångfald speglar ett globaliserat Sverige och att hudfärg eller religion inte ens är något vi i landslaget tänker på. Alla är välkomna! Därför blev jag ännu mer chockad av att detta påhopp hände så öppet på en plats jag känner är så inkluderande. Jag vill lyfta att en rasist inte behöver vara så långt ifrån ens vardag som man tror. Denna person på läktaren var inte något skinhead jag mötte i en mörk gränd. Det var någon ”helt vanlig” som satt på läktaren som åskådare. Hets mot folkgrupp är inte bara något man blir utsatt för sent på kvällen i fel område. Det händer som i förrgår; mitt på Stockholms stadion med 10,000 andra människor runt omkring. Med det sagt så är jag såklart skakad, detta var väldigt obehagligt. Jag kan inte heller undgå att känna en oro för vad som hade hänt om han mött mig när det var mindre folk på plats, eftersom han var så pass aggressiv på en väl fylld arena. Men jag låter detta rinna av mig. Jag känner mycket stöd av alla mina nära & kära.

A post shared by Vanessa Kamga (@vanessakamga) on

– Mannen går upp rakt emot mig. Han skriker i mitt ansikte och gestikulerar aggressivt mot mig och mina kläder. 'Äckligt, du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!' skriker han så spottet flyger, skriver Kamga på Instagram.

Diskuskastaren berättar mer om händelsen i en intervju för Sportbladet.

– Folk kollar liksom ofta när man går runt i blågult. Folk är nyfikna, vill ta en autograf eller så. Så jag forstätter gå. Då börjar han gå mot mig ganska bestämt, ganska arg, förklarar Kamga.

Enligt Kamga var situationen väldigt hotfull.

– Jag blev jätterädd. Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Man hinner inte tänka så mycket. Min instinktiva reaktion är bara att springa iväg. Jag vänder mig om och kollar om han följer efter. Han har stannat upp och står och stirrar efter mig.

– Det är inte förrän vi kört ärovarvet och jag sitter i bussen och berättar för några lagkamrater... Då är det lätt att vara efterklok. Man får massa tips på hur man kunde ha gjort, fortsätter hon.

"Sker överallt"

På tisdagskvällen bestämde hon sig för att berätta om det som hänt.

– Jag vill göra det tydligt att rasistiska påhopp sker överallt. Även på Stockholms Stadion med 10 000 andra där. Det är hela anledningen till att jag ville skriva det. För det här är verkligen ett problem. Och det är verkligen något som måste vågas pratas om så att folk förstår.

Det svenska friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint berättar i sin tur för tidningen att hon fick höra om incidenten först på tisdagen.

– Jag blev väldigt ledsen och bestört. Det är förskräckligt! Tragiskt att någon över huvud taget har den tanken och säger en sådan sak till en helt fantastisk person som precis representerat vårt landslag. Jag tycker det är helt absurt, säger hon för Sportbladet.

Enligt Torneklint överväger friidrottsförbundet att polisanmäla ärendet.

– Det beror ju på vad Vanessa vill också, säger hon.

Läs också