Hoppa till huvudinnehåll

Svenska diskuskastaren utsattes för rasistiskt påhopp under Sverigekampen – förbundet överväger att polisanmäla: ”Fruktansvärt obehagligt”

Vanessa Kamga.
Vanessa Kamga i farten. Vanessa Kamga. Bild: Felipe Trueba / EPA-EFE / All Over Press Vanessa Kamga

Vanessa Kamga slutade trea i diskustävlingen i Sverigekampen på lördagen. Då hon nästa dag gick upp på läktaren för att heja på sina lagkamrater konfronterades hon av en man som skrek att ”hon inte är svensk”. Jag blev jätterädd, berättar hon efteråt.

Det var under avslutningsdagen på söndagen som incidenten ägde rum, berättar Kamga själv på Instagram. Hon hade klätt sig i landslagsoverallen, något som en medelålders man inte verkade uppskatta.

Öppna Instagram-inlägget

– Mannen går upp rakt emot mig. Han skriker i mitt ansikte och gestikulerar aggressivt mot mig och mina kläder. 'Äckligt, du är INTE svensk! DU ÄR INTE SVENSK!' skriker han så spottet flyger, skriver Kamga på Instagram.

Diskuskastaren berättar mer om händelsen i en intervju för Sportbladet.

– Folk kollar liksom ofta när man går runt i blågult. Folk är nyfikna, vill ta en autograf eller så. Så jag forstätter gå. Då börjar han gå mot mig ganska bestämt, ganska arg, förklarar Kamga.

Enligt Kamga var situationen väldigt hotfull.

– Jag blev jätterädd. Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Man hinner inte tänka så mycket. Min instinktiva reaktion är bara att springa iväg. Jag vänder mig om och kollar om han följer efter. Han har stannat upp och står och stirrar efter mig.

– Det är inte förrän vi kört ärovarvet och jag sitter i bussen och berättar för några lagkamrater... Då är det lätt att vara efterklok. Man får massa tips på hur man kunde ha gjort, fortsätter hon.

"Sker överallt"

På tisdagskvällen bestämde hon sig för att berätta om det som hänt.

– Jag vill göra det tydligt att rasistiska påhopp sker överallt. Även på Stockholms Stadion med 10 000 andra där. Det är hela anledningen till att jag ville skriva det. För det här är verkligen ett problem. Och det är verkligen något som måste vågas pratas om så att folk förstår.

Det svenska friidrottsförbundets förbundskapten Karin Torneklint berättar i sin tur för tidningen att hon fick höra om incidenten först på tisdagen.

– Jag blev väldigt ledsen och bestört. Det är förskräckligt! Tragiskt att någon över huvud taget har den tanken och säger en sådan sak till en helt fantastisk person som precis representerat vårt landslag. Jag tycker det är helt absurt, säger hon för Sportbladet.

Enligt Torneklint överväger friidrottsförbundet att polisanmäla ärendet.

– Det beror ju på vad Vanessa vill också, säger hon.