Hoppa till huvudinnehåll

”Att det inte finns en spelare som öppet hör till de sexuella minoriteterna får mig att stanna upp” – tidigare NFL-proffset kommer ut som bisexuell

Ryan Russell.
Ryan Russell i farten för Buccaneers. Ryan Russell. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Ryan Russell

Ryan Russell har inte spelat i NFL sedan säsongen 2017. I en öppenhjärtad text på ESPN skriver han nu att han har två mål i livet. Att återvända till ligan – och att leva ärligt. Russell kommer nämligen ut som bisexuell i texten.

Ryan Russells NFL-karriär har kommit av sig.

Hösten 2017 hörde han ännu till spelarna som på allvar tävlade om en plats i Tampa Bay Buccaneers öppningselva i försvaret, men linjespelaren har efter det gått arbetslös.

I fjol försökte han knipa en plats i Buffalo Bills, men fick gå strax innan säsongen körde igång. Ännu i sommar hörde ett NFL-lag av sig – men han blev utan en plats i truppen.

Nu talar han ut om sitt privata liv i ett långt och ärligt inlägg på ESPN:s webbsida.

– I dag har jag två mål i livet: Att återvända till NFL och att leva mitt liv öppet och ärligt. Jag vill jaga drömmen att spela amerikansk fotboll, något som jag jobbat för hela livet – och vill öppet vara den person jag är, skriver han.

– Sanningen är att jag är en talangfull spelare, en väldigt bra skribent, en älskande son, en vän som bryr sig, en trogen älskare, och en bisexuell man.

"Varken i NFL, NBA eller NHL"

Enligt Russell ville han komma ut som öppet bisexuell eftersom det verkar vara tabu i proffsidrottsvärlden.

– Faktumet att det inte finns en enda spelare som öppet hör till de sexuella minoriteterna i varken NFL, NBA, baseball eller NHL får mig att stanna upp. Jag vill ändra på det här, både för mig och andra aktiva spelare – och för kommande generationer, skriver Russell.

Ifall Russell skulle få ett NFL-kontrakt skulle han bli den första spelaren som spelar en grundseriematch som öppet hör till en sexuell minoritet.

År 2014 skapade linebackern Michael Sam rubriker då han som den första öppet homosexuella spelaren blev draftad av St. Louis Rams. Sam spelade ändå aldrig en grundseriematch i toppligan också efter att ha försökt knipa en plats i Dallas Cowboys trupp.

Året efter spelade han i kanadensiska CFL och blev där historiskt den första öppet homosexuella spelaren. Han avslutade sin karriär samma höst med hänvisning till sin mentala hälsa.

"Förstår varför idrottare är rädda"

Ryan Russell skriver i sin tur på ESPN att han också känt sig pressad på grund av sin sexuella läggning. Då han fortfarande spelade för Tampa Bay blev han nämligen kontaktad av en bloggare som hade räknat ut att han hade ett förhållande med en annan man.

– Men efter att ha förklarat att han kunde förstöra mitt liv om han gick ut med infon lovade han mig att inte göra det, skriver Russell.

Följderna av att komma ut bi- eller homosexuell var på tapeten också tidigare i sommar i NBA, där Dwight Howard drogs till rätten för att enligt åtalet ha hotat en annan man som ville göra deras förhållande offentligt.

Howard nekade till att han ens kände mannen och berättade senare för TMZ att fallet fått honom att inse hur svårt livet kan vara som homosexuell idrottare.

– Efter all uppståndelse i media förstår jag varför idrottare är rädda för att vara sig själva, sade han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport