Hoppa till huvudinnehåll

Brasilien inför svedjeförbud i Amazonas - förbudet sammanfaller med den torra perioden då de flesta eldarna vanligtvis antänds

Tre brandmän står i gula kläder vid en skogskant i Amazonas som är täckt av rök.
Eldningsförbudet gäller i 60 dagar. Tre brandmän står i gula kläder vid en skogskant i Amazonas som är täckt av rök. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Amazonas

Brasiliens regering har infört svedjeförbud i Amazonas i 60 dagar i ett försök att stoppa bränderna som har ödelagt delar av Amazonas.

Förbudet skrevs under av president Jair Bolsonaro som fått internationell kritik för sin hantering av miljökrisen.

Perioden som svedjeförbudet gäller sammanfaller med den torra perioden, när de flesta bränderna vanligtvis antänds eller uppstår.

Förbudet tillåter svedjning i vissa fall, som exempelvis sådana fall där det bedöms vara nyttigt för växtligheten och då det är fråga om att ursprungsbefolkningen idkar jordbruk, i syfte försörja sig.

- Det 60 dagar långa förbudet hjälper att tygla bränderna. Det kan ändå ha en "begränsade" effekt om människor ignorerar det när den huvudsakliga svedjesäsongen börjar, säger Xiangming Xiao som är en växtbiolog på University of Oklahoma och forskar i avskogningen av Amazonas till nyhetsbyrån APT.

Källa: APT