Hoppa till huvudinnehåll

Bröderna häktades misstänkta för två mordförsök i Borgåfallet - Polisen: "Det har varit en avsiktlig handling"

Häktningsförhandlingarna mot de två männen som är misstänkta för mordförsök i Borgå förra söndagen ledde till att bröderna idag häktades på sannolika skäl misstänkta för två mordförsök.

Bakgrund

 • På söndag kväll grep polisen två män misstänkta för att ha skjutit mot två poliser i Borgå natten till söndagen.
 • De två poliserna skadades, men fick inte livshotande skador.
 • Männen greps i Ikalis efter en biljakt. De avlossade ett tjugotal skott mot polisen också under biljakten. På grund av det här misstänks de för ett ospecificerat antal mordförsök.
 • De två männen är bröder. Den ena är 25 år gammal, den andra 30 år. Båda är svenska medborgare, en av dem har också finländskt medborgarskap. Männen pratar såväl finska som svenska.

DÄRFÖR PUBLICERAR VI NAMNEN

 • I Journalistreglerna konstateras det att “när man hanterar uppgifter som leder till identifiering är det skäl att vara försiktig så länge det gäller misstanke om brott eller åtal" (punkt 32).
 • Vidare konstateras det (punkt 27) att omständigheter som hör till privatlivet och är särskilt känsliga “kan publiceras bara med tillåtelse av vederbörande eller om de har en ovanligt stor samhällelig betydelse”.
 • Samma sak upprepas i lite annorlunda ordalag i Yles egna etiska regler för program- och innehållsproduktion (EPI): "Om den information vi kommit över kan åsamka en person skada eller lidande, och informationen hör till privatlivet, publiceras informationen endast om den berörda är en samhällelig makthavare".
 • Alltså: Vi kan gå ut med namnet om personen ifråga har en samhällelig maktposition eller om frågan har ett stort allmänintresse.
 • Det säger sig självt att principen är öppen för väldigt mycket tolkning. Svenska Yle har därför överlag en mycket restriktiv policy när det gäller att gå ut med namn.
 • Det ifrågavarande fallet är ändå såpass spektakulärt och har ett såpass stort allmänintresse, att vi anser det befogat att publicera namnen även om rättsprocessen ännu är i sin början.
 • Slutligen: att det går snabbt att googla fram namn är i sig inget argument för oss att publicera det, inte heller det att uppgifterna cirkulerar på sociala medier. Det är oftast först då etablerade medier rapporterar om ett namn som det når folkets breda lager. Därav försiktigheten i frågan.

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stänga dörrar på begäran av polisen. De båda männen var på plats i rättssalen i Vanda under förhandlingarna fastän de hade erbjudits att delta via video.

Den yngre brodern är 25 år gammal och heter Raymond Anthony Granholm. Hans förhandling hölls först och tingsrätten beslöt att häkta honom för två mordförsök.

De två misstänkta mordförsöken gäller skottlossningen mot poliserna i Borgå.

- Det kommer att komma flera brottsrubriceringar, men de är inte formellt nämnda i nuläget, säger Huhta-aho.

Har det klarnat om deras avsikt var att skada poliser?
- Det här har varit en avsiktlig handling, säger Huhta-aho och tillägger att de misstänkta gärningsmännen har haft som avsikt att göra precis det som har hänt.

De har haft som avsikt att göra precis det som har hänt― Utredningsledare Kimmo Huhta-aho

Den äldre brodern är 30 år gammal och heter Richard Nicholas Granholm. Han har både finskt och svenskt medborgarskap.

Richard Nicholas Granholm har tidigare dömts för våldsamt motstånd mot polis. Det skedde i Stockholm år 2012. Två år senare dömdes han för olovlig körning efter att ha kört utan körkort.

Även i den äldre broderns fall yrkade polisen på att han ska häktas misstänkt för mordförsök. Tingsrätten beslöt att han häktas för två mordförsök i Borgå.

Utredningsledaren nöjd med förhandligarna

Utredningsledaren Kimmo Huhta-aho anser att häktningsförhandlingarna gick som planerat och berättade även att de misstänkta uttalade sig i salen och att både svenska och finska användes.

Överkommissarie Jussi Huhtela sade till STT att de skottskadade polisernas hälsotillstånd inte åtminstone har förändrats till det sämre.

- De skadades hälsotillstånd är för tillfället bra om man beaktar omständigheterna, sade han.

Polisen har samarbetat med den svenska polisen i fallet och enligt Huhta-aho handlar det om normalt skandinaviskt samarbete.

Åtal mot männen måste väckas senast den 24 januari.

Läs också