Hoppa till huvudinnehåll

EU-ministermöte grötar till trafiken i Helsingfors - Polisen: "Kan ta över en timme att korsa Mannerheimvägen i eftermiddagsrusningen"

Utsikt över Mannerheimvägen i Helsingfors vid sidan av Riksdagshuset, Kiasma och Ode.
Arkivbild över Mannerheimvägen. Utsikt över Mannerheimvägen i Helsingfors vid sidan av Riksdagshuset, Kiasma och Ode. Bild: Yle/Elis Henell Mannerheimvägen,Finlands nationalmuseum

Det inofficiella EU-mötet mellan ländernas försvars- och utrikesministrar ställer till det i trafiken på många håll i Helsingfors och Vanda på torsdag och fredag.

Om du har tänkt röra dig i huvudstadsregionen - i synnerhet mellan Helsingfors centrum och Helsingfors-Vanda flygplats - kan det vara lönt att reservera mycket tid och en stor portion tålamod.

I synnerhet under rusningstid.

Det inoficiella EU-mötet mellan ländernas försvars- och utrikesministrar ställer nämligen till det i trafiken på många håll i regionen.

Överkommissarie Jarkko Lehtinen från Helsingforspolisen berättar att pågående möte är det största under Finlands EU-ordförandeskap.

- Det är tiotals delegationer i rörelse, så det märks tydligt i trafiken, säger han.

Påverkas mest under torsdag eftermiddag

Enligt Helsingforspolisen är det främst under torsdagseftermiddagen som invånarnas tålamod sätts på prov då största delen av delegationerna är i rörelse.

Trafiken påverkas mest mellan Helsingfors centrum och flygplatsen; det vill säga på Tusbyleden, Ring I, Tavastehusleden och Mannerheimvägen i båda riktningarna.

Överkommissarie Lehtinen berättar att det under eftermiddagsrusningen kan ta över en timme att korsa Mannerheimvägen.

- Omkring klockan 14-17 då många delegationer rör sig i praktiken konstant åt båda hållen så kan det vara svårt att korsa eller köra längs med Mannerheimvägen. Kanske rentav omöjligt, säger han

Via Twitter berättar Helsingforspolisen att trafiklederna kan stockas i riktning från flygplatsen till Helsingfors centrum mellan klockan 11 och 16 och i motsatt riktning mellan klockan 15 och 19.

Men trafikavbrott mellan Finlandiahuset och flygplatsen är ändå att vänta mellan klockan 10 och ända fram till midnatt.

Därför rekommenderar polisen att bilister använder Öster- eller Västerleden, Åboleden, Vichtisvägen eller Lahtisleden för att ta sig in till eller ut från Helsingfors.

Men det är inte bara bilisternas nerver som beprövas. Också kollektivtrafiken påverkas i viss mån.

Bussarna som brukar köra söderut längs Mannerheimvägen kör inte längre än till Operahuset under fredagsmorgonen.

Och de bussar som normalt startar från Elielplatsen startar från Tallbacksplanen mellan klockan 7.30 och 8.30.

.

Spårvagnarna trafikerar ändå i normal ordning.

Artikeln uppdaterad 29.8.2019 kl 10:32 då rubriken specificerades med att tiden det kan ta att korsa Mannerheimvägen inte är "flera timmar" utan i stället "över en timme".

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Autoilija, varaa pääkaupunkiseudulla tänään ylimääräistä aikaa liikenteeseen – Poliisi: iltapäiväruuhkassa Mannerheimintien ylittäminen "jopa mahdotonta"" skriven av Susanna Siironen.