Hoppa till huvudinnehåll

Europaforum pågår i Åbo under tre dagar - vill nå ut till alla

En blå banderoll med texten "Ordet är fritt".
"Ordet är fritt" syftar på att alla är välkomna att delta. En blå banderoll med texten "Ordet är fritt". Bild: Andrea Wiklund/Yle Europa,europaforum

Europaforum Åbo ordnas under helgen för andra gången. Evenemanget, vars slogan är “Ordet är fritt”, är öppet för alla och vill främja en öppen diskussion mellan beslutsfattare, experter och medborgare.

Bland annat populism, migrationsfrågor och frågor kring rättsstaten kommer diskuteras under helgen. På det sättet hoppas man få igång en kritisk diskussion kring Finlands roll i Europa.

Men ett av problemen för EU-frågor är just att medborgare inte alltid är intresserade av eller känner att de påverkas av vad som händer inom EU.

Speciellt svårt kan det vara att få ungdomar att intressera sig för EU.

Studerande vill ha diskussion

Melker Ylikallio hade ingen aning om att Europaforum Åbo ens ordnas. Han kunde nog tänka sig att gå och lyssna på någon av diskussionerna, ifall de behandlar frågor som intresserar honom.

- En sådan fråga är exempelvis Finlands ordförandeskap i EU och frågan kring huruvida man borde knyta EU:s stödpengar till medlemsländernas benägenhet att följa rättsprinciper.

Han tror att man skulle kunna få unga mera involverade i EU-frågor genom att ha ett närmare samarbete med studentkårer.

- Det finns nog ett intresse då sådana frågor kommer upp. Men det är inte så ofta någon spontant tar upp just EU-frågor i diskussioner med vänner, säger Ylikallio.

Det är inte bara finländska unga som hoppas på mera diskussion bland unga.

En blond man sitter i en soffa.
Melker Ylikallio. En blond man sitter i en soffa. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi,studerande
En ung kvinna med randing t-skjorta står på en gård.
Utbytesstudent Klara. En ung kvinna med randing t-skjorta står på en gård. Bild: Andrea Wiklund/Yle Åbo Akademi,studerande

Klara, som inte vill uppge sitt efternamn, är utbytesstudent från Tjeckien.

Hon har bara varit i Åbo i några dagar, och sett på Facebook att evenemanget ordnas, men har inte tänkt gå på någon av diskussionerna som hålls på engelska.

Hon tycker att hon själv och andra unga har en chans att påverka inom EU.

- Jag har rätt att rösta i EU-valen, även om mitt land inte har så mycket att säga inom EU-frågor. Men jag tycker nog man har chanser att delta och påverka, säger hon.

Hon tror att man kunde få unga mera intresserade av EU frågor genom att visa unga hur mycket EU faktiskt påverkar deras liv. Men det tror hon inte kan ske genom kampanjer i media.

- Jag tror det är viktigt att få dem som redan är intresserade av EU-frågor att prata om det med sina vänner och att man inte gör medborgarskap till något tråkigt.

"Alla är välkomna"

Vem är det då man vill nå med Europaforumet i Åbo?

- Vi vill föra ihop medborgarna med politikerna, säger Mats Lindfelt som är vice ordförande för Europa Forum i Åbo och direktör för forskning och utbildning vid Åbo Akademi.

Att få med vanliga medborgare i EU-diskussioner ser Lindfelt som en stor utmaning.

- Vi vet från valen att intresset och aktiviteten är låg på den här fronten. Här försöker vi skapa ett forum där mannen och kvinnan från gatan får delta i diskussioner med den politiska eliten utan någon hög tröskel.

Unga, speciellt studenter, har mycket annat på gång i sitt liv och då tävlar EU-frågor om deras uppmärksamhet med mycket annat.

- Vi har länge diskuterat hur vi ska få med de unga och studenterna. Det är också något vi kommer fortsätta jobba med. Vi försöker få med unga genom att se till att de inte åsidosätts och är en naturlig del av alla paneldiskussioner. Vi har 40 000 studerande i Åbo, så det är verkligen en rejäl maktfaktor, säger Lindfelt.