Hoppa till huvudinnehåll

Gruvbolag vill utreda kalkfynd i Skogböle

Kalksten reagerar med vatten.
Bilden är inte från Pojo. Kalksten reagerar med vatten. Bild: Yle/ Nora Engström kalkgåbbarna

Bolaget Kuovila Limestone har fått tillstånd för malmletning av säkerhets- och kemikalieverket Tukes för ett område i Skogböle i Pojo. Målet är att utreda områdets potential eftersom man på basen av gamla undersökningar vet att där finns kalksten.

Under ett par års tid kommer bolaget att göra olika mätningar i området.

- Samtidigt börjar vi leta efter ett socialt godkännande. Vi vill se om det med tanke på miljön och invånare finns möjlighet att starta en gruvverksamhet i området, förklarar vd Hannu Repo.

Verksamhet i Norra Karelen

Repo har också bolaget Juuan Dolomiittikalkki som verkar i Juga i Norra Karelen sedan 1978, men Raseborg är helt ny mark för honom.

- Gruvkretsarna är små och folk i branschen talar med varandra. Ett företag hade uppgifter om området i fråga så vi valde att köpa materialet av dem, berättar han.

Han understryker att det endast är frågan om ett tillstånd att undersöka området i det här skedet.

- Vi har inte köpt någon mark eller så.

Kontorsarbete till en början

Man kommer antagligen inte att märka särskilt mycket av utredningen i det här skedet. En stor del av arbetet består nämligen av att gå igenom tidigare dokumentation och kartor.

- Det är pappersarbete som kan skötas vid skrivbordet, berättar Repo.

År 2021 kan det bli aktuellt att ansöka om utmålsförrättning eller fortsatt lov att undersöka området.

På platsen som företaget är intresserade av finns en del bosättning men det är inte frågan om något tätt befolkat område, säger Repo.

- Där finns en del semesterboende och några åretruntbostäder. Ifall vi inleder verksamhet där vill vi försäkra oss om att det lämpar sig för alla, försäkrar han.

Ökad lastbilstrafik

Den mest märkbara förändringen ifall gruvverksamheten blir verklighet är att lastbilstrafiken i trakten ökar. En gruva skulle också föra med sig mera sysselsättning, säger Repo.

- Vi kommer att anlita lokal arbetskraft för frakt. Största delen av arbetstagarna vid gruvan skulle vara lokala.

Det egentliga utredningsarbetet sätter i gång under våren 2020 och ifall bolaget beslutar sig för att inleda gruvverksamhet sker det tidigast år 2023.