Hoppa till huvudinnehåll

Höstens avtalsförhandlingar startar nu - den förlängda arbetstiden blir en prestigefråga inom teknologiindustrin

Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Metallarbetare vid Wärtsiläs fabrik i Vasa. Arkivbild Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr Wärtsilä Vasa,Wärtsilä,industri,metallindustri,arbetare,industriarbetare,metallarbetare,fabriksarbetare

Nu inleds förhandlingarna om ett nytt avtal mellan arbetsgivarsidan Teknologiindustrin och arbetstagarsidan Industrifacket. Det nuvarande avtalet går ut i slutet av oktober.

Enligt tjänstemannaförbundet FTFC:s nyligen pensionerade chefsekonom Ralf Sund blir förhandlingarna svåra, men inte omöjliga att ro i land.

- De är nog som vanligt svåra, men jag tror att hela avtalsrundan går i mål, men det händer nog ett och annat innan den är färdig.

Konkurrenskraftsavtalet ger förhandlingarna en ny dimension

Teknologiindustrin är en av de mest betydande exportbranscherna och är av tradition först ute med att förhandla om ett nytt avtal.

Hur det går i teknologiindustrins förhandlingar har varit en indikation på hur de ska gå i de andra branschernas avtalsförhandingar.

Om metallarbetarna har fått ett ordentligt lönepåslag har andra branscher också kunnat kräva högre löner.

Den här gången är läget lite annorlunda enligt Ralf Sund. Det beror på konkurrenskraftsavtalet som gjordes under Juha Sipiläs regering.

Industrifacket vill att alla medlemmar ska slippa de extra arbetstimmarna

Industrifacket är i en speciell sits eftersom det är ett helt nytt sammanslaget fackförbund. Hit hör det tidigare metallförbundet, men också representanter för andra tidigare fackförbund.

Metallförbundet gjorde ett separat treårigt konkurrenskraftsavtal, medan andra fackförbund som idag hör till Industrifacket fick de extra 24 arbetstimmarna inskrivna direkt i sina helhetsavtal.

Metallförbundet treåriga avtal går ut vid årsskiftet och Industrifackets ordförande Riku Aalto meddelade redan i våras att det inte blir någon förlängning.

Riku Aalto / Teollisuusliiton puheenjohtaja / Ammattiliittojen toiminta / Hakaniemi 14.06.2017
Industrifackets ordförande Riku Aalto vill absolut inte ha en förlängning av konkurrenskraftsavtalet. Riku Aalto / Teollisuusliiton puheenjohtaja / Ammattiliittojen toiminta / Hakaniemi 14.06.2017 Bild: Jouni Immonen / Yle

Industrifacket vill att dess övriga medlemmar också ska slippa de extra 24 arbetstimmarna.

- Där (i Industrifacket) är det faktiskt en jättestor sak. Den är större än vad vi ekonomer räknar med att det betyder i pengar. Det handlar om att alla medlemmar ska vara i samma situation, säger Ralf Sund.

Arbetsgivarsidan vill att alla ska ha kvar de extra timmarna

Målet för Teknologiindustrin, alltså arbetsgivarsidan, är det motsatta.

Den vill att det tidigare metallförbundet trots allt ska fortsätta med den förlängda arbetstiden och att övriga medlemmar i Industrifacket också ska göra det.

- Där (på arbetsgivarsidan) finns stora krafter som vill ha tillbaka arbetstidsförlängningen i de avtal där den var tidsbunden, säger Sund.

Ralf Sund, en äldre man med kort grått hår och kort grått skägg. Han har en randig skjorta på sig. Han står framför ett fönster med stadsutsikt.
FTFC:s tidigare chefsekonom Ralf Sund säger att det ligger betydligt mycket mera prestige än pengar i konkurrenskraftsavtalets vara eller inte vara. Ralf Sund, en äldre man med kort grått hår och kort grått skägg. Han har en randig skjorta på sig. Han står framför ett fönster med stadsutsikt. Bild: Yle/ Jaani Lampinen Ralf Sund

Konkurrenskraftsavtalets möjliga fortsättning blir en knepig fråga, men Ralf Sund vill inte överdramatisera läget.

- Det är nog stora saker, men i varenda avtalsrunda är det någonting som på förhand är så stort att man funderar hur man kommer ut härifrån.

Enligt Ralf Sund blir konkurrenskraftsavtalet en fråga som diskuteras i många veckor innan parterna kommer till en lösning.

Hur det går med den förlängda arbetstiden inom teknologibranschen kommer enligt Ralf Sund att få konsekvenser också för hur andra branscher löser frågan under sina förhandlingar senare i höst.

Sund: Läget inte så dystert som Teknologiindustrin vill låta påskina

Enligt Ralf Sund är ekonomin på väg neråt, men läget är inte så dramatiskt som Teknologiindustrin i det här skedet vill låta påskina.

Teknologiindustrins arbetsmarknadsdirektör Minna Helle har inför förhandlingarna varnat för att för stora löneförhöjningar kan leda till motsvarande problem som år 2007, men Ralf Sund ser inga tecken på det.

Enligt Sund har Industrifackets ekonomer realistiska beräkningar och facket kräver inte alltför stora löneförhöjningar den här gången.

- Om löneförhöjningarna till och med går lite över linjen på 1,6 procent så klarar vi det nog bra, menar Sund.

Tillsvidare tror ekonomerna enligt Sund att den finländska ekonomin backar lite till, men att ingen ekonomisk kris är att vänta.

Rättelse: 29.8.2019 kl. 10.49 ändrat metallfacket till den korrekta benämningen metallförbundet.