Hoppa till huvudinnehåll

Över en miljon britter protesterar mot Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet

Tusentals människor samlades utanför parlamentet i London för att protestera mot premiärminister Boris Johnsons beslut
Tusentals människor samlades utanför parlamentet i London för att protestera mot premiärminister Boris Johnsons beslut Tusentals människor samlades utanför parlamentet i London för att protestera mot premiärminister Boris Johnsons beslut Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Brexit,Storbritannien

Över en miljon britter har undertecknat en adress där man motsätter sig premiärminister Boris Johnsons beslut att stänga parlamentet tillfälligt inför brexit den 31 oktober. Ledamöter från alla partier rasar och försöker nu häva beslutet.

Uppropet som lades ut på nätet, samlade över en miljon namnunderskrifter på bara några timmar.

Undertecknarna kräver att parlamentets session inte avslutas i förtid, om tidtabellen för brexit inte förlängs eller stoppas.

Tusentals britter har också demonstrerat i London, Manchester och i Edinburgh. I London samlades demonstranter utanför parlamentet med krav på att "diktatorn" Johnsons "statskupp" stoppas.

Politiker i alla partier talar om en kris och underhusets talman John Bercow kallar beslutet att stoppa parlamentets arbete inför brexit för en "konstitutionell skandal."

- Stängningen av parlamentet är en förolämpning mot den demokratiska processen och de folkvaldas rättigheter, säger Bercow, en långvarig medlem av det styrande, konservativa partiets ledning.

- Det är uppenbart att avsikten är att förhindra parlamentet från att diskutera brexit och att fullfölja sin plikt, tillägger Bercow.

Demonstranter protesterade bland annat utanför premiärministerns residens på  Downing Street i London
Demonstranter protesterade bland annat utanför premiärministerns residens på Downing Street i London Demonstranter protesterade bland annat utanför premiärministerns residens på Downing Street i London Storbritannien

I Skottland där majoriteten av befolkningen motsätter sig EU-utträdet har reaktionerna varit hårda.

En domstol i Skottland har dag börjat behandla beslutet att stänga parlamentet. Domstolen ska ta ställning till om åtgärden överhuvudtaget är laglig.

Liknande processer kommer sannolikt även att inledas i andra domstolar.

På torsdagen kom även ett tungt avhopp från det regerande Tory-partiet. Partiets populära Skottlandsledare Ruth Davidson meddelade att hon avgår.

Davidson som lyckats vända partiets nedgång i Skottland uppger att hon avgår på grund den inre konflikt som brexit väckt i henne.

Vill träffa drottningen

Parlamentsledamöter från alla partier försöker nu samarbeta för att häva premiärministerns beslut, som godkändes av drottning Elisabeth.

Elisabeth befinner sig i den politiska stormens öga, trots att hovet understryker att hon inte vill blanda sig i utan vill hålla sig neutral enligt den långvariga traditionen.

Johnson bad drottningen om lov att avsluta parlamentets nuvarande session i förtid i september inför utträdet den 31 oktober, vilket begränsar parlamentets möjligheter att förhindra brexit utan ett avtal.

Oppositionsledaren och Arbetarpartiets ledare Jeremy Corbyn vände sig till drottningen med en vädjan om att hon försöker få Johnson att tänka om.

- Jag och mitt parti protesterar i skarpaste ordalag och jag tror att alla andra oppositionspartier ansluter sig till oss, skrev Corbyn i sitt brev till drottningen.

Förtroendeomröstning sannolik

Många analytiker anser att ett utträde utan ett avtal nu är högst sannolikt.

De flesta tror också att parlamentet kommer att hålla en förtroendeomröstning om Johnson och hans regering och att nyval är rätt sannolikt.

Brexitivraren och högernationalisten Nigel Farage säger att "en förtroendeomröstning nu är så gott som säker."

- Ett nyval är mer sannolikt och vi ser det som något positivt, säger Farage, som samtidigt varnar Johnson för att försöka omförhandla brexitavtalet med EU.

- Om han gör det så kommer Brexitpartiet att kämpa mot honom för varje tum. Men om han vill ha ett rent utträde så skulle vi hjälpa honom att nå en stor majoritet i följande val.

Boris Johnson.
Boris Johnson ställs inför nyval om han förlorar en kommande förtroendeomröstning Boris Johnson. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Storbritannien

Underhuset avslutar sin sommarpaus på tisdag, då oppositionen genast väntas köra igång processen för en förtroendeomröstning för att fälla regeringen.

Forskaren Timo Miettinen vid Helsingfors universitet tror att Johnson har en plan även för detta.

- Regeringen kan konstatera att val inte hålls före början av november även om den skulle förlora förtroendeomröstningen och då spelar det här instrumentet ingen roll för själva brexit processen.

Miettinen anser också att Johnsons strategi att förhindra en debatt i underhuset är riskfylld.

- Enligt parlamentarismens principer bör regeringen åtnjuta parlamentets förtroende och inte tvärtom.

Källor:Reuters, AP, the Guardian

Tidslinje över brexitprocessen
Tidslinje över brexitprocessen Bild: Miro Johansson / Yle Brexit

Tidslinje över vad som händer näst i brexitprocessen
Tidslinje över vad som händer näst i brexitprocessen Bild: Miro Johansson / Yle Brexit

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes