Hoppa till huvudinnehåll

Västnyländskt uppstartsföretag som vill odla blåstång börjar samarbeta med jätten Valio

Blåstång i vattnet vid Dalskär
Blåstång odlas på annat håll i världen. Blåstång i vattnet vid Dalskär Bild: Yle / Jesse Ekholm Blåstång,alger,Skärgårdshavet,Östersjön,Dalskär

Uppstartsföretaget Origin by Ocean som har planer på att odla blåstång och samla upp cyanobakterier, inleder ett produktutvecklingssamarbete med mejeri- och matföretaget Valio. Finansieringen av Raseborgsföretagets planer är ännu inte klar.

- Det är stort för ett så litet och mikroskopiskt företag att få ett samarbete med ett så stort företag, säger Mikael Westerlund vid Raseborgsföretaget Origin by Ocean.

Det är i första hand blåstång som Valio är intresserat av. Origin by Ocean vill skapa bland annat förtjockningsmedel och antioxidanter av blåstång.

Nu gäller det att hitta finansiärer för att kunna undersöka om planerna fungerar i laboratorium och ute till havs. Det är arbete som måste göras innan företaget kan börja utveckla produkter tillsammans med mejeri- och matföretaget.

- Vi ska öppna finansieringsrundan inom de närmaste veckorna, säger Westerlund.

Raseborgsföretaget kan komma att använda områden i Västnyland när de börjar odla blåstång. Också raffineringsenheten kan komma att placeras i Västnyland.