Hoppa till huvudinnehåll

WHO varnar: Mässlingsfallen har ökat kraftigt i Europa – 90 000 fall på ett halvt år

vaccin.
WHO oroar sig över att det sprids desinformation om vacciner. vaccin. Bild: EPA-EFE mässling

På ett år har antalet mässlingsfall fördubblats i Europa, uppger världshälsoorganisationen WHO. Enligt WHO anses inte mässlingen mera vara utrotad i Storbritannien, Grekland, Tjeckien och Albanien.

Sjukdomen anses vara utrotad om det går tolv månader utan ett enda endemiskt fall på ett område.

– Att mässlingen igen sprider sig är oroväckande. Om man inte uppnår och behåller en hög grad av immunisering inom alla grupper lider såväl barn som vuxna i onödan, och vissa kommer sorgligt nog att dö, varnar WHO:s expert Günter Pfaff.

Med immunisering avses att skapa motståndskraft mot en smittsam sjukdom till exempel genom vaccinering. WHO uppmanar alla europeiska länder att satsa på sina vaccinationsprogram.

Enligt WHO har nästan 90 000 fall av mässling upptäckts i 48 europeiska länder mellan januari och juni i år. Siffran är dubbelt högre än i fjol.

Rekordmånga fall också på andra håll i världen

WHO påminner om att mässling är mycket smittsamt, men kan undvikas genom vaccination. Organisationen är oroad över den senaste tidens vaccinmotstånd och uppger att desinformation har blivit ett allt större hot.

Chefen för WHO:s immunisering- och vaccinationsavdelning Kate O’Brien påminner om att en hög vaccinationstäckning på en nationell nivå inte räcker.

– Den här varningsklockan ringer runt om i världen: att uppnå en hög nationell täckning räcker inte. Man måste nå varje grupp och familj, varje barn, säger O’Brien.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har antalet mässlingfall ökat också på andra håll i världen, med undantag för USA.

I år har nästan 365 000 fall av mässling rapporterats i hela världen. Det här är den högsta siffran sedan 2006. Antalet misstänkta fall är 6,7 miljoner.

Mässling orsakade uppskattningsvis 109 000 dödsfall år 2017.

Källor: STT, Yle Uutiset, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes