Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Hoppas politikerna har laddat batterierna - kampen blir hård både inom regeringen och oppositionen

Bild på Antti Rinne och en medborgare. På bilden finns Analysgrafik för AG Karlsson.
Socialdemokraternas partiordförande, statsminister Antti Rinne får direktiv av väljare. Bild på Antti Rinne och en medborgare. På bilden finns Analysgrafik för AG Karlsson. Antti Rinne

Ekonomin, Centerns nya ordförande och konkurrenskraftsavtalet anger tonen för politiken i höst. Det blir också hård kamp om vem som leder oppositionen, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Riksdagspartiernas sommarmöten är ett årligen återkommande spektakel. Partierna besöker orter runtom i landet för att visa upp sig och slipa strategin inför hösten.

Det innehållsmässiga saldot för i år var, som vanligt, spretigt. Det värnades om allt mellan himmel och jord.

Regeringspartierna anser sig göra rätt saker. På andra sidan staketet är kampen hård om vem som ska vara det ledande oppositionspartiet.

Centern seglar tillsvidare utan riktning

Det blev under sommaren klart att Centern saknar ledning och riktning. Partiet uttalade sig luddigt om anslag för utbildningen och budskapet som förmedlades utåt var ytterst oklart.

Centern väljer ny ordförande om en dryg vecka. De övriga regeringspartierna hoppas att Antti Kaikkonen eller Katri Kulmuni kan stabilisera läget.

Samtidigt är det lätt att förutspå att speciellt Centern och De gröna kommer att fortsätta hamna i luven på varandra. Synen på landsbygdspolitik, miljöskydd och hur man skapar arbetsplatser är så olika.

Inte alltid lätt att genomföra sina egna krav

Hos Socialdemokraterna var stämningen på topp. Partiet leder igen regeringen efter tiden i opposition.

Socialdemokraterna har redan länge drivit en högre vårdardimensionering inom äldreomsorgen, där varje åldring skulle ha minst 0,7 vårdare. Det har hävdats att frågan inte borde vara speciellt svår att lösa.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) försäkrade nyligen att siffran 0,7 kommer att skrivas in i lagen och att en proposition ges i år. Samtidigt kan det bli en övergångstid på flera år, och dimensioneringens betydelse kan bli svår att definiera exakt.

Det som skulle gå snabbt att åtgärda var med andra ord inte så enkelt när det kom till kritan.

Pensionärerna och de studerande väntar också med intresse på när pengarna som regeringspartierna talade om i sina valkampanjer ska börja dyka upp.

Hård kamp om ledningen i oppositionen

I oppositionen anser många att Rinne skapat en regering som inte kan fungera. Speciellt inte om det börjar gå sämre i ekonomin.

Kampen om vems kritik som får mest synlighet är hård. Sannfinländarna för mycket liv och leder galluparna, vilket irriterar Samlingspartiet.

Partiordförande Petteri Orpo trodde under mötet i Åbo att en saklig linje kommer att segra till slut.

En viss nervositet gick att skönja. Om den sakliga linjen inte snart börjar ge resultat dyker nya ordförandekandidater upp.

Konkurrenskraftsavtalets fortsättning blir en stor tvistefråga

Resterna av det så kallade konkurrenskraftsavtalet ser ut att bli en av höstens största tvistefrågor.

Många är sura över att det i en del branscher ännu ska förhandlas om till exempel arbetstidsförlängningens vara eller icke vara.

Försämringarna i arbetsvillkoren uppfattades av många arbetstagare som tillfälliga, medan arbetsgivare anser att de är permanenta.

Avtalet, som stångades igenom av dåvarande statsministern Juha Sipilä (C), upplevdes vara mycket orättvist.

"Det skulle löna sig för arbetstagarsidan att..."

Regeringen vill inte gå in och styra förhandlingarna på arbetsmarknaden, men riksdagsledamöterna tycker nog inte alltid att det är så lätt att stå och se på.

På sommarmötet i Kemi underströk Vänsterförbundets riksdagsgrupp att man ingalunda vill blanda sig i, men man gav ändå råd om vad det skulle löna sig för arbetstagarsidans förhandlare att kräva.

I klartext borde konkurrenskraftsavtalet upphöra helt, eller så borde arbetstagarsidans förhandlare kräva pengar för de 24 tilläggstimmarna som tillkom.

Det är lätt att förutspå missnöje om de som drabbades hårdast av avtalet fortsättningsvis får leva med det regeringen Sipilä tvingade fram.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes