Hoppa till huvudinnehåll

Fångar i Ryssland och i Ukraina är knappar i spelet om utbyte av fångar mellan Moskva och Kiev

Kerstin Kronvall.
Kerstin Kronvall. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ännu finns inga bekräftade uppgifter om vilka fångar som utväxlas och när det sker.

Det som skulle bli en glädjedag för ett trettiotal fångar från vartdera landet blev en flopp. Utväxlingen av fångar kan ske tidigast nästa vecka.

På den ukrainska säkerhetstjänsten uppgavs det på fredagen att ”de svåra förhandlingarna fortsätter”. Också det ukrainska presidentkansliet har uppgett att förhandlingar är på gång.

I Ryssland är tystnaden i ärendet total och ryska medier citerar ukrainska källor.

Lösmynthet kan ha stoppat processen

Den nyvalde ukrainske allmänna åklagaren Rusland Rjabosjapka skulle ha haft nytta av att känna till ordspråket ”Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken”.

Eventuellt var det nämligen hans förhastade glädje på Facebook som gjorde att utväxlingen av fångar mellan Ryssland och Ukraina försvåras och fördröjs.

Rjabosjapka skrev på fredagsmorgonen om vissa fångar som var på väg från ryska fängelser mot Ukraina. Han har senare raderat den uppdateringen som ändå hann sätta igång en storm av spekulationer och påståenden.

Inget är klart förrän allt är klart

Rysslands sätt att föra förhandlingar där landet anser sig vara totalt överlägset ger inte plats för utspel av den andra parten, i det här fallet Ukraina.

Det lönar sig helt enkelt inte att gå ut med något som inte är slutgiltigt avgjort. Dessutom är det bäst att vänta tills det kommer ett offentligt besked från Kreml om man vill ro en lösning i land.

Förväntningarna om utväxling av fångar uppstod då presidenterna Volodymyr Zelensky och Vladimir Putin i juli talade på telefon för första gången efter att Zelensky i april valdes till president.

Ett av Zelenskys viktigaste vallöften var att alla fångar skulle tas hem. Han har också senare talat om utbyte av fångar enligt devisen alla mot alla.

Under kriget i östra Ukraina har ett okänt antal fångar tagits. Ryssland ställer inga krav på utväxling av krigsfångar eftersom landet hävdar att man inte deltar i kriget som redan har skördat över 13 000 liv.

Vysjinskij mot Sentsov?

Det har under de senaste veckorna spekulerats i att 33 eller 35 fångar ska utväxlas.

Då chefredaktören för den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti i Ukraina Kirill Vysjinskij, som sedan i maj 2018 har suttit fängslad anklagad för landsförräderi, frigavs den 28 augusti blev ryktesspridningen i frågan kompakt.

Många hoppas att den ukrainske regissören Oleg Sentsov som greps 2014 på Krim och har dömts till 20 års fängelse i Ryssland också ska friges. Det förekommer obekräftade uppgifter om att han ska ha förts från ett fängelse i Jamal i norra Sibirien till antingen Butyrka- eller Lefortovo-fängelset i Moskva.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti ska två ukrainska politiker med nära kontakt till Kreml, Viktor Medvedtjuk och Vadim Rjabinovitj, under fredagen ha flugit via Vitryssland till Moskva och besökt Lefortovofängelset. Det kan vara ett tecken på att Sentsov faktiskt är där.

Storseger eller käftsmäll för Zelesky

Om Sentsov verkligen friges och om han då får sällskap av de ukrainska sjömän som Ryssland tog till fånga i Kertj-sundet intill Krimhalvön förra hösten är det en stor framgång för Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Det är faktiskt en så stor framgång att det finns skäl att fråga sig vad ett sådant avtal kan innehålla förutom utväxling av fångar.

För Ryssland ligger det alls inte någon prestige i att få hem sina fångar men om utväxlingen kan ge andra fördelar i förhållandet till Ukraina så passar det säkert bra för Kreml.

Eventuellt är de förhandlingar som nu pågår om detaljerna kring utväxlingen av fångar så knepiga att hela processen är i fara.