Hoppa till huvudinnehåll

FN oroar sig för ett nytt krig mellan Libanon och Israel: "Ingen har råd med det i regionen"

Dessa spanska soldater ingår i UNIFIL som består av omkring 10 500 soldater, bland dem 200 finländare
Dessa spanska soldater ingår i UNIFIL som består av omkring 10 500 soldater, bland dem 200 finländare Dessa spanska soldater ingår i UNIFIL som består av omkring 10 500 soldater, bland dem 200 finländare United Nations Interim Force in Lebanon,Libanon

FN:s säkerhetsråd slår larm om att upprepade brott mot vapenvilan i Libanon kan leda till ett nytt krig som ingen i regionen har råd med.
Säkerhetsrådet har samtidigt förlängt mandatet för FN:s fredsbevarare i Libanon med ett år.

FN-styrkan UNIFIL har 10 500 soldater främst i södra Libanon och på Golanhöjderna, där de övervakar vapenvilan mellan Israel och den libanesiska Hizbollahmilisen vid gränsen mellan länderna.

I styrkan ingår också omkring 200 finländska soldater som är stationerade i södra Libanon.

Spänningen steg den här veckan efter att två beväpnade israeliska drönare föll ner i Beirut i en stadsdel som kontrolleras av Hizbollah.

Den shiamuslimska milisen förnekade att den skulle ha skjutit ner drönarna och sade det var oklart vad drönarna hade för sig, men att det uppenbarligen var frågan om förberedelser för en attack.

I onsdags besköt den libanesiska armén israeliska drönare som kränkte landets luftrum i södra Libanon.

Premiärminister Saad Hariri sade att drönarnas närvaro i Libanon var en fientlig handling av Israel och ett brott mot Libanons suveränitet.

President Michel Aoun gick ännu längre då han anklagade Israel för regelrätta "krigshandlingar."

Fredsbevarare i Libanon tidigare i år
Finland har omkring 200 fredsbevarare i UNIFIL, som främst är stationerade i södra Libanon. Fredsbevarare i Libanon tidigare i år Bild: Försvarsmakten /Olli Nurmi finlands försvarsmakt

Säkerhetsrådet uppmanade i natt parterna till "maximalt lugn och att återhålla sig från åtgärder som kunde destabilisera hela regionen".

- Brotten mot vapenvilan kan leda till en ny konflikt, som ingen part eller någon i regionen har råd med, varnade FN.

Frankrikes FN-ambassadör Anne Gueguen hyllade UNIFIL och dess roll i Libanon.

- UNIFIL är grundläggande för Libanons och regionens stabilitet och måste kvarstå som garant för slutet på fientligheter mellan Libanon och Israel.

I resolutionen kräver man på USA:s begäran att enheter ur Libanons armé stationeras i södra Libanon, som i praktiken kontrolleras av Hizbollah.

FN vill också effektivera vapenembargot från år 2006, bland annat genom att förstärka den libanesiska marinens närvaro utanför kusten.

UNIFIL har haft stora problem med att övervaka den södra gränsen, den så kallade blåa linjen, som FN har dragit mellan Israel och Libanon.

Premiärminister Saad Hariri anklagar Israel för fientliga handlingar som kränker Libanons suveränitet
Premiärminister Saad Hariri anklagar Israel för fientliga handlingar som kränker Libanons suveränitet. Premiärminister Saad Hariri anklagar Israel för fientliga handlingar som kränker Libanons suveränitet Bild: (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press Saad Hariri,Libanon

För åtta månader sedan upptäcktes omfattande tunnelsystem som Hizbollah hade grävt under gränsen, men FN har inte tillåtits inspektera dem på den libanesiska sidan om den blåa linjen.

- Det faktum att UNIFIL inte har tillgång till alla områden i sitt operativa område, får oss att tro att det är dags att ompröva truppens styrka och att få styrkan på rätt nivå, sade USA:s FN-ambassadör Jonathan Cohen.

Han stödde också Israels hårda kritik mot ärkefienden Hizbollah som backas upp av Syrien och Iran.

Israel ambassadör Danny Danon ansåg att FN-resolutionen sänder en klar signal till Libanons regering.

- Tygla in Hizbollah.Terroristorganisationens grepp om södra Libanon är endast avsedd att skada den israeliska staten och att äventyra säkerheten i hela regionen.

- Israel kommer inte att acceptera en sådan realitet, varnade Danon.

Källor:AFP, Reuters

Läs också