Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar jobbar turvis som eftisledare då personal saknas: "Våra krafter räcker helt enkelt inte till"

En mamma med sin son sitter på en blå soffa i ett eftis. De tittar in i kameran och ler.
Wilmer och Anna-Stina Häggström. En mamma med sin son sitter på en blå soffa i ett eftis. De tittar in i kameran och ler. Bild: Yle/ Linnéa Caloander porträttfotografering,Nordsjö eftis

I strax under tre veckor har föräldrar till första- och andraklassare vid Nordsjö lågstadieskola själva fått arrangera eftisverksamhet åt barnen efter att de plötsligt blev utan en eftisplats. Efter två veckor fick tre förstaklassare beskedet att de fått plats på Folkhälsans eftis, men nio andraklassare väntar fortfarande på en eftisplats.

Klockan är några minuter över tolv på eftermiddagen.

På skolgården leker några barn för fulla muggar. En del hoppar hage medan andra är inbegripna i något som närmast ser ut som en landhockeymatch.

Mitt på gården står några vuxna i en klunga och samtalar med varandra. Vid första anblick verkar det inte vara någon skillnad mellan dem.

Men bara två av dem lystrar till titeln eftisledare och arbetar för Folkhälsan. Den tredje, Ari Kunelius, är pappa till ett av barnen och ska just inleda sin första tur någonsin som eftisledare.

Föräldrarna till några av barnen i första och andra klass i Nordsjö lågstadieskola har sedan skolstarten gaddat ihop sig, pusslat med jobbturer och enligt bästa förmåga försökt flexa för att själva kunna se efter barnen om eftermiddagarna.

Men låt oss backa tillbaka ett par veckor i tiden.

Dagen innan skolstart i mitten av augusti fick vårdnadshavarna till tre förstaklassare och nio andraklassare i Nordsjö lågstadieskola ett plötsligt besked.

Barnen har inte plats på någon eftermiddagsklubb, eftis, då skolorna kör igång.

En gunga hänger i en lekpark.
Nu saknar nio andraklassare eftisplats. En gunga hänger i en lekpark. Bild: Yle/Antti Kuusiniemi Gunga,lekparker

Det beror på att eftermiddagsverksamheten i Nordsjö som ordnas av en privat aktör, fotbollsföreningen FC Viikingit som köpt in tjänsten av företaget Orsasport, in i det sista har misslyckats i rekryteringen av eftisledare.

- Jag var på semester och fick plötsligt veta att de två eftisledarna inte kommer att dyka upp och försökte sedan förgäves hitta någon annan, säger Eeva-Maria Saari från Orsasport.

Inte heller Folkhälsans eftis, som också verkar vid Nordsjö lågstadieskola, hade tillräckligt många eftisledare för att kunna inhysa första- och andraklassarna.

“Som ett mindre barnkalas”

Två veckor efter skolstart fick vårdnadshavarna till barnen i första klass ett skönt besked: barnen fick plats på Folkhälsans eftis i Nordsjö.

Men för föräldrarna till de nio andraklassarna är läget fortfarande oförändrat. Hittills har någon alltid lyckats frigöra sig från jobbet för att åka till skolan och se efter barnen efter skoldagens slut.

Och idag är det Ari Kunelius tur.

- Det känns bra, det är lite som ett mindre barnkalas, säger han samtidigt som han konstaterar att det inte håller i längden.

Wilmer Häggström är ett av barnen i andra klass som nu går i det provisoriska eftiset som upprätthålls av föräldrarna i ren talkoanda.

Han tycker det är roligt att föräldrarna är med på eftermiddagen och säger att han nog vågar göra allt han vill fastän mamma ser på.

- Mamma är bäst, säger han efter en stunds eftertanke.

Anna-Stina Häggström
Anna-Stina Häggström. Anna-Stina Häggström Bild: Yle/Linnéa Caloander fritidshem,Nordsjö eftis

Hans mamma, Anna-Stina Häggström, är ändå trött på situationen. Hon säger att det kan vara otryggt för barnen då de inte vet vem som ser efter dem på eftermiddagen.

Situationen med all osäkerhet och allt pusslande tär på föräldrarna.

- Våra krafter räcker helt enkelt inte till, säger hon.

Lyckats alla dagar utom en

I praktiken går det alltså till så att då barnens skoldag är slut är en förälder på plats vid skolan och tar emot barnen.

Dagens eftisledare Ari Kunelius inleder eftermiddagen med ett namnupprop.

Han börjar ropa upp andraklassarna en efter en och ber dem ropa högt så han hör om de är på plats eller inte.

Och strax hörs ett antal öronbedövande “Ja”-rop eka i den annars ganska tysta skolbyggnaden.

Efter uppropet berättar Kunelius att de ska gå ut och spela brännboll. Därefter vankas det mellanmål och läxläsning.

Hittills har minst en av föräldrarna lyckats hitta en lucka alla dagar utom en.

Men då det blir höst och mörkt och kallt och barnen inte kan vara ute lika mycket så blir det nog ohållbart, säger Anna-Stina Häggström.

Med hjälp av sociala medier koordinerar föräldrarna så att den som är på plats vet vilka barn som är på plats samt när och hur de ska gå hem för dagen.

TIll sitt förfogande har den provisoriska eftiset en del av skolans aula och ett litet skrymsle som agerar både förråd och kök. Häggström är glad över att skolan har varit väldigt tillmötesgående.

Men enligt henne märks det att föräldrarna saknar både utbildning och erfarenhet att ta hand om så pass många barn på en och samma gång.

- Det är en sak att vakta ett eller två egna barn och en annan sak att vakta tio till tolv barn med mycket spring i benen efter en skoldag, säger hon.

Eftislokal i Nordsjös lågstadieskola. Färgglada stolar runt bord och en soffa längs väggen.
Skolans aula står till det provisoriska eftisets förfogande. Eftislokal i Nordsjös lågstadieskola. Färgglada stolar runt bord och en soffa längs väggen. Bild: Yle/ Linnéa Caloander Skola,stolar och bord

Förutom att föräldrarna saknar erfarenhet och utbildning, finns det en uppsjö av andra aspekter att ta i beaktande, som till exempel försäkringar.

Skolans försäkring gäller inte eftersom verksamheten äger rum efter att skoldagen är slut, så barnen täcks av egen fritidsförsäkring.

Hittills har inga olyckor inträffat och hon berättar att föräldrarna försöker uppmana barnen att ta det lugnt.

- Men det går snabbt då något händer och ingen kan förutse allting, säger hon.

“Vi gör vårt bästa”

Men finns det någon lösning på knuten?

Eeva-Maria Saari, från företaget Orsasport berättar att företaget saknar resurser för att på kort varsel hitta personal och göra ett nytt försök att upprätta eftermiddagsverksamhet i Nordsjö.

Inte heller från varken Folkhälsan eller Helsingfors stad finns någon omedelbar hjälp att vänta - även om båda bedyrar att de gör så gott de kan.

- Vi jobbar på att rekrytera en till eftisledare och vi prioriterar situationen i Nordsjö, säger Lena Wallin-Oinonen, som är chef för småbarnspedagogik vid Folkhälsan.

Folkhälsan driver eftermiddagsverksamhet i Nordsjö lågstadieskola men har inte tillräckligt många ledare för att kunna inhysa också de nio barnen i andra klass.

Hon berättar att Folkhälsan fortfarande har problem med att rekrytera eftisledare, men hon ser positivt på nuläget och säger att en stor del av platserna är tillsatta.

- Nu fattas det inte många ledare, men det är svårt att hitta någon som vill binda sig för ett helt verksamhetsår eller ens en termin, säger hon.

Också Jenni Tirronen, som är chef för småbarnspedagogik vid Helsingfors stad, säger att staden gör allt som står i dess makt för att lösa situationen.

Bland annat har staden försökt utreda om det är möjligt att flytta en svenskspråkig arbetstagare från en lekpark till parken invid Nordsjö lågstadieskola.

- Vi försöker också hitta någon som tillfälligt kan hoppa in som ledare på Folkhälsans eftis medan deras rekrytering pågår, säger Tirronen.

Jenni Tirronen, chef för den svenska småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad.
Jenni Tirronen är chef för småbarnspedagogik vid Helsingfors stad. Jenni Tirronen, chef för den svenska småbarnspedagogiken vid Helsingfors stad. Bild: Yle / Hanna Othman Helsingfors stad (administration),jenni tirronen

Trasiga telefonen?

Anna-Stina Häggström är också kritisk till bristen på information från såväl Folkhälsan som staden.

- Vi känner oss förbigångna för ingen har hört av sig till oss, säger hon.

Både Wallin-Oinonen och Tirronen berättar att samarbetet och informationsutbytet mellan Folkhälsan och staden flyter på.

- Genast då vi har ett besked så meddelas nog också vårdnadshavarna, säger Wallin-Oinonen.

Hon påpekar att det är stadens ansvar att meddela vårdnadshavarna då barnet har beviljats en eftisplats.

Tirronen säger att budet om att FC Viikingits eftermiddagsverksamhet inte blir av kom plötsligt och mycket hände på väldigt kort tid.

Hon berättar att det ordnades ett informationstillfälle i skolan strax efter skolstarten för ett par veckor sedan.

- Vi kan inte ge ut mera information om hur det blir, eftersom processen ännu är i full gång, men vi gör vårt bästa för att hitta en lösning, säger Tirronen.