Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Populära gårdslekar med många namn

Hilding Lindroos gymppalärare Helsingfors ansvara för lågstadiernas simundervisning och tävlingsverksamhet
Hilding ”Hilu” Lindroos är styrelsemedlem är styrelseledamot i Svenska Finlands Skolidrottsförbund och har skrivit veckans förbundspenna. Hilding Lindroos gymppalärare Helsingfors ansvara för lågstadiernas simundervisning och tävlingsverksamhet Bild: Yle/Helena von Alfthan hilding lindroos

Kärt barn har många namn brukar det heta. I vissa fall kan namnet variera enbart beroende på ens geografiska placering. Som i fallet med brännboll. Eller koddboll, völkerboll och spökboll som spelet också kallas.

De lite äldre generationerna kanske kommer ihåg skolans brännboll och koddboll. Det är nämligen så att man i de södra delarna av Svenskfinland talar om brännboll, vilket är en direktöversättning från finskans polttopallo. I Österbotten kallar man samma lek för koddboll, eftersom brännboll där är den lek som man i Södra Finland kallar för fyramål.

Koddboll eller brännboll, kalla det vad du vill men i dag spelar man spelet på alla möjliga olika sätt i våra skolor. Populära varianter av spelet är völkerboll, alla bränner alla och brännboll i ringen. Ja man har till och med gjort en discovariant av spelet.

Vi har dock även ”äkta” brännboll som spelas både nationellt och internationellt bland ungdomar och vuxna. I Danmark har denna gren, som där har namnet hövdingboll, slagit igenom stort inom skolidrotten. Senaste vår ordnades en turnering för skolor och deltagarantalet överträffade alla förväntningar med circa 15000 deltagare. Detta berättar en del om brännbollens plats inom skolidrotten i Danmark.

Dags för första skolturneringen

I höst gör Svenska Finlands Skolidrottsförbund en pilot genom att arrangera den första skolturneringen i brännboll. Turneringen är till för grundskolorna i Helsingfors med närområden.

Spelet går i korthet ut på att samla ihop lag som består av fyra flickor och fyra pojkar, det vill säga åtta spelare på planen och utöver det är det bra att ha några bytesspelare. Man kan naturligtvis spela med bara flickor eller pojkar men vi ville hitta och föra fram en gren som man kan spela tillsammans.

Båda lagen har fyra bollar som man kastas på motståndaren. Vid en träff blir motståndaren bränd. När man har lyckats bränna alla från det andra laget så har man vunnit ett set. Vi spelar oftast med systemet bäst av tre set.

Brännboll är ett roligt och fartfyllt spel som är mycket lätt att ta till sig – alla kan vara med. Skolidrottsförbundet vill på detta sätt ytterligare komma med ”nya” idrottsgrenar för att få våra barn att röra på sig allt mer. När vi får mer erfarenhet från pilotturneringen är det klart att vi bjuder på skolturneringar även i övriga distrikt.

Hilding ”Hilu” Lindroos, styrelsemedlem
Svenska Finlands Skolidrottsförbund

Läs också

Nyligen publicerat - Sport