Hoppa till huvudinnehåll

Har du utsatts för brott kan du få stöd av Brottsofferjouren – i Västnyland ökar antalet klienter och nu behövs nya stödpersoner

En bild på två personer som läser från ett papper. Vi ser bara personernas ryggar - den ena är en kvinna med lockigt hår och den andra en man
En stödperson kan hjälpa till och stöda offer som till exempel inte vill prata om vad hen har utsatts för med sina vänner. En bild på två personer som läser från ett papper. Vi ser bara personernas ryggar - den ena är en kvinna med lockigt hår och den andra en man Bild: Mostphotos / Angel Nieto diskussioner,Diskussion,samtal,läsning,hjälp,stödpersoner,läsare,vänner,vänskap,stödarbete

Allt fler västnylänningar vänder sig till Brottsofferjouren i Västnyland. Tjänsterna är till för brottsoffer och deras närstående eller personer som misstänker att de blivit utsatta för brott.

Under det första halvåret i år har Brottsofferjourens serviceställe i Västnyland haft 45 procent fler klienter än under samma tid i fjol.

Varför denna ökning beror på är svårt att veta exakt, konstaterar Janiina Mieronkoski som är handledare för Brottsofferjouren i regionen.

Hon tror att det kan bero på att allt fler känner till Brottsofferjouren, både bland allmänheten och bland professionella som jouren samarbetar med.

Den största samarbetspartnern är polisen, som upplyser att Brottsofferjouren finns i samband med brottsanmälan och förhör.

Våld är vanligast - nyare brott är internetsvindleri

Brottsofferjouren är till för personer som blivit utsatta för brott, oberoende av hurdant brott det handlar om.

Vanligaste orsaken är ändå någon form av våldsbrott. Det kan handla om våld i parrelationer, nära relationer, så kallat gatuvåld eller sexuellt våld bland vuxna eller unga, berättar Mieronkoski.

En broschyr om brottsofferjouren.
Allt fler känner till att Brottsofferjouren har verksamhet också i Västnyland. En broschyr om brottsofferjouren. Bild: Yle / Tiina Grönroos Brottsofferjour,Västnyland,Broschyr,Brottsofferjouren i Västnyland

Under de senaste åren har det dykt upp flera fall av så kallade kärleksbedrägerier och lurendrejerier på internet.

- Människor tar kontakt och pratar med oss för det kan vara att man inte vill berätta åt sina vänner att man blivit lurad. Då kanske man får höra att hur har du gått på sånt.

Nya frivilliga behövs - kan stöda per telefon eller i rättssalen

Brottsofferjouren i Västnyland letar som bäst efter flera frivilliga som kan hjälpa till med verksamheten. Den frivilliga kan ha jour som stödperson per telefon eller i en chatt.

Frivilliga kan också fungera som stödperson ansikte mot ansikte.

Stödpersonen kan till exempel följa med brottsoffret till polisens förhör om det känns nervöst. Hen finns också med som psykiskt stöd under brottsprocessen, även i tingsrätten om det så behövs.

Våra frivilliga får alltid professionell handledning så att de inte blir ensamma i sitt uppdrag. Också grupphandledning

Tidsmässigt slukar frivilligarbetet i medeltal några timmar per vecka. Vill man svara i telefon eller i chatten kan det vara lite mera, säger Janiina Mieronkoski.

Hon betonar att man ger så mycket tid som man kan och att det inte är frågan om ett heltidsjobb på något sätt.

Kurs om allt man behöver kunna

I början måste alla frivilligarbetare delta i en grundkurs som är cirka 60 lektioner lång. Kursen går igenom saker som man behöver veta om man ska kunna stöda och hjälpa ett brottsoffer.

Förutom Brottsofferjourens verksamhet, etiska regler och principer tar kursen också upp allt man behöver förstå för att möta en människa i kris. Det handlar om allt från att vara stödperson till hur brottsprocesser ser ut i praktiken.

Personporträtt på kvinna. Bakom en svart trädörr och stenvägg. Utomhus.
Janiina Mieronkoski handleder frivilligarbetarna i Västnyland. Personporträtt på kvinna. Bakom en svart trädörr och stenvägg. Utomhus. Bild: Yle / Tiina Grönroos Brottsofferjour,Västnyland,Brottsofferjouren i Västnyland

- Våra frivilliga får alltid professionell handledning så att de inte blir ensamma i sitt uppdrag. Också grupphandledning, säger Mieronkoski.

Det är inte meningen att en frivilligarbetare från Brottsofferjouren blir någon slags terapeut för brottsoffret.

- Våra frivilligarbetares insatser ersätter inte den professionella hjälpen men den kan gå parallellt bredvid.

Sökes: Vuxna med eget liv i balans

För att kunna bli frivilligarbetare för Brottsofferjouren behöver man vara en stabil vuxen som har det egna livet i balans. Det är inget hinder att man själv blivit utsatt för brott, men det är viktigt att man hunnit bearbeta sina egna upplevelser.

Om man inte gjort det kan det bli svårt att orka lyssna på människor som blivit utsatt för något liknande, säger Mieronkoski.

I Västnyland hoppas Brottsofferjouren hitta frivilliga som är tillräckligt tvåspråkiga för att kunna betjäna både på finska och svenska.

Grundkursen går huvudsakligen på finska men kunskaper i svenska behövs för att också svenskspråkiga ska få service på sitt modersmål. Det är viktigt, konstaterar Janiina Mieronkoski.

För tillfället har Brottsofferjouren sju frivilliga i Västnyland. Nya frivilliga kan ta kontakt via Brottsofferjourens webbplats.

Artikeln bygger på en intervju av Veronica Montén.

Läs också