I Hongkong har polisen förbjudit en massdemonstration som skulle ordnas på lördag. Det har förargat radikala demonstranter som befaras bryta mot förbudet och än en gång våldsamt drabba samman med polisen. På gatorna ser man ändå få konkreta spår av den här spänningen.
Stämningen på det populäraste kaféet vid Hongkongs äldsta universitet är påfallande fridfull och till med glad. Det är svårt att föreställa sig att kaféet finns i en stad som hela sommaren har skakats av våldsamma protester.

En stor del av gästerna är studerande som ämnar inleda höstterminen genom att bojkotta alla föreläsningar. Också tusentals gymnasister har meddelat att de stannar hemma när skolåret börjar på måndag.
Bojkotterna är en del av demokratiaktivisternas ansträngningar för att ytterligare öka på pressen på Hongkongs ledare Carrie Lam. Hon visar ändå inga tecken på att hon skulle vara villig att kompromissa.
Drakoniska lagar, olidlig ojämlikhet
Lam har i stället upprört aktivisterna och demonstranterna genom att göra det klart att det inte är omöjligt att hon låter införa nya så kallade nödfallslagar. De är ett arv från den brittiska koloniala perioden, och de anses vara jämförbara med ett undantagstillstånd.
- Det är deprimerande. Våra ledare borde hjälpa oss Hongkongbor, men i stället hjälper de Kina, konsternerar studeranden Jimmy Chen.

Chen har deltagit i flera demonstrationer och han ämnar fortsätta att göra det även om han ogillar att våldet ständigt trappas upp.
Han förklarar att Hongkong har förändrats i en så dålig riktning att en övergång till fullskalig demokrati är den enda räddningen.
- Systemet går ut på att göra de rika ännu rikare. Vanligt folk har allt svårare att klara sig, säger Chen.
Studentledare häktas, två andra misshandlas
Demonstranterna fick ytterligare en orsak till missnöje då den internationellt mest kända studentledaren häktades på fredag morgon. Ögonvittnen såg civilklädda män fösa in honom i en bil utanför hans hem.
Bilen förde Wong till en polisstation i centrum av Hongkong. Hans advokater anlände kort efter det.

Den 22-åriga Wong satt några månader i fängelse dömd för sin ledande roll i demonstrationerna som lamslog Hongkong i tre månader för fem år sedan.
Han har ändå inte personligen deltagit i de nu pågående protesterna, så det är oklart vad polisen anklagar honom för.
Två andra framstående människorättsaktivister blev attackerade på torsdagskvällen. Civilklädda män slog dem med pålar, men aktivisterna lyckades fly innan de blev allvarligt skadade.
Våldet förargar, hårresande uppmaningar
I första hand är det alltså kravallpolisernas hårda tag mot demonstranterna som upprör Hongkongborna. Hongkong är en ovanligt trygg stad, och invånarna finner det oacceptabelt att poliserna i vissa fall brutalt angriper protesterande studerande och skolelever.
Också en del av demonstranterna har trappat upp våldet bland annat genom att kasta brandbomber mot polisen. På de sociala medierna uppmanar en del radikala grupper demonstranterna att skada och till och med döda poliser.
Det finns inga tecken på att demonstrationerna ebbar ut. Parterna fortsätter att skylla på varandra för allt våld.
- Jag tror att oroligheterna pågår ytterligare ett halvt år. Jag hoppas att livet efter det ska bli bättre, säger studeranden Rain Wong.

Kina hotar, demonstranterna rycker på axlarna
Frågan är när Kinas tålamod tar slut. Stora mängder soldater har förflyttats till Hongkongs grannstad Shenzhen, och det styrande kommunistpartiets retorik mot demonstranterna blir allt mer hotfull.
Med tanke på att Hongkongborna är medvetna om att armén när som helst kan få i uppgift att kväsa demonstrationerna tar de det hela närmast osannolikt lugnt. Demonstranterna har också gjort det klart att de inte låter kommunistpartiet skrämma dem.

När man rör sig på gatorna ser man få tecken på att det skulle pågå något som avviker från det vanliga i det autonoma territoriet. Under den lugna ytan döljer sig ändå farliga spänningar.