Hoppa till huvudinnehåll

Mogherini: "Det är i EU:s eget intresse att få Balkanländerna med i unionen" - EU:s utrikesministrar träffades i Helsingfors

Pekka Haavisto och Frederica Mogherini under ett inofficiellt utrikesministermöte i Helsingfors 30.8.2019
Pekka Haavisto och Frederica Mogherini under ett inofficiellt utrikesministermöte i Helsingfors 30.8.2019 Pekka Haavisto och Frederica Mogherini under ett inofficiellt utrikesministermöte i Helsingfors 30.8.2019 Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Pekka Haavisto,Finlandiahuset,utrikesministrar,Europeiska unionen,Finlands ordförandeskap i EU-rådet,Frederica Mogherini

EU:s utrikesministrar träffade sex utrikesministrar från västra Balkan för att diskutera ländernas möjligheter att bli medlemmar i Europeiska unionen.

Andra ämnen på agendan i Helsingfors var läget i Mellanöstern, det arktiska området och demonstrationerna i Hong Kong.

EU:s höga representant för utrikespolitik Frederica Mogherini underströk hur strategiskt viktigt det är för EU att bli större, genom att få med Balkanländerna i EU.

- Vi glömmer att fokusera på hur viktigt det är för oss, alltså EU, att återförena kontinenten.

Mogherini: EU kan inte lämna ett maktvakuum på Balkan

EU:s höga representant för utrikespolitik Frederica Mogherini anser själv att det egentligen inte handlar om en utbredning av EU eftersom alla länder i västra Balkan har EU-medlemmar som grannländer.

Hon tycker att det bland annat är i EU:s strategiska och ekonomiska intresse att integrera västra Balkan. Det handlar enligt henne också om att flyktingströmmarna ofta går den vägen.

Mogherini lyfte också under fredagens presskonferens upp hur viktig integrationen är för freden i Balkan.

Hon påminde om att det bara är tjugo år sedan Balkankriget. Enligt henne vill de unga i västra Balkan se framåt och lämna kriget bakom sig.

EU har inte heller enligt henne råd att lämna ett maktvakuum i västra Balkan. Om EU inte hävdar sig ökar Rysslands och andra länders inflytande i området enligt Mogherini.

- Vår handel och våra investeringar i Balkan är större än någon annan spelare i världen kan erbjuda.

Mogherini ville inte kommentera hur de olika medlemsländerna ställer sig till en utvidgning

EU:s höga representant för utrikespolitik ville inte på fredagen svara på frågan hur de olika medlemsländerna ställer sig till att inleda förhandlingar med Nordmakedonien och Albanien.

Det har tidigare funnits en tydlig konflikt mellan olika medlemsländer i EU då det har kommit till att utvidga unionen till Nordmakedonien och Albanien.

Vissa länder anser att förhandlingar är ett bra sätt att motarbeta korruption och fattigdom i västra Balkan. Storbritannien och Nederländerna har snarare velat återinföra visumtvång för albaner för att få bukt med narkotikainförseln.

Haavisto underströk behovet av en intern dialog på Balkan

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sade på fredagen att det har varit i Finlands intresse att främja diskussionerna med länderna i västra Balkan under Finlands EU-ordförandeskap.

Det har enligt Haavisto funnits en rädsla att det inte skulle finnas tid för utvidgningsdiskussioner på grund av brexitprocessen.

Enligt Haavisto flöt diskussionen mellan utrikesministrarna från västra Balkan och EU så bra att de fick pågå en timme extra.

Haavisto lyfte fram att det skulle vara viktigt att skapa en dialog och ett förtroende mellan länder på Balkan redan innan de tas med i EU.

Pekka Haavisto svarar på pressens frågor inför den inofficiella utrikesministermötet i Helsingfors 30.8.2019
Utrikesminister Pekka Haavisto svarar på mediernas frågor inför utrikesministermötet i Helsingfors. Pekka Haavisto svarar på pressens frågor inför den inofficiella utrikesministermötet i Helsingfors 30.8.2019 Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari Pekka Haavisto,utrikesminister,Finlands ordförandeskap i EU-rådet,Finlandiahuset,inofficiellt utrikesministermöte

Iran, Syrien, Jemen och Hongkong också på agendan

EU:s utrikesministrar diskuterade också på Finlands initiativ behovet av samarbete kring det arkiska området.

Finland utrikesminister Pekka Haavisto sade att klimatförändringens påverkan på det arktiska området väcker oro och att det är viktigt att bevara ursprungsbefolkningarnas rättigheter i området.

Han vill också att EU ska se till att de militära intressena inte blir större för Arktis.

EU:s utrikesministrar diskuterade också läget i Mellanöstern, mera specifikt Jemen, Syrien och Iran.

EU vill bevara de diplomatiska kontakterna till Iran, vill att Iran ska acceptera friheten att navigera och vill att Iran inte slopar kärnvapenavtalet med EU.

Andra ämnen på agendan var bland annat demonstrationerna i Hongkong och bränderna i regnskogen i Amazonas.

Läs också