Hoppa till huvudinnehåll

Stora mängder avloppsvatten rann ut i Pumpviken i Karis

En bild från en grön park som ligger vid en vik. vatten och träd syns på bilden
Orsaken var att avloppsbrunnar stockat sig. En bild från en grön park som ligger vid en vik. vatten och träd syns på bilden Bild: Minna Almark / Yle Svartån,Karis,vattendrag,vikar,parker,Västnyland,pumpviken

Åtminstone hundratals kubikmeter avloppsvatten har runnit ut i Pumpviken i Karis.

Orsaken är att en eller två avloppsbrunnar under marken hade fyllts av sand och stockat sig.

Den gamla yrkesskolan vid Pumpviken har rivits under sommaren och locken till avloppsbrunnarna har i det skedet troligtvis kommit loss.

Klagomål om lukt i grannskapet

Raseborgs vatten fick veta om läckaget förra veckans fredag (23.8) då folk ringde och klagade på att det luktade illa i området.

Vattenverket började undersöka avloppssystemet på fredag kväll. På lördagen hade man lyckats öppna upp avloppsbrunnarna igen.

En bild från en byggarbetsplats, sandhögar och metallräcke syns.
Det pågår arbeten vid den gamla yrkesskolan vid Pumpviken. En bild från en byggarbetsplats, sandhögar och metallräcke syns. Bild: Minna Almark / Yle Svartån,Karis,parker,Västnyland,byggarbetsplatser,pumpviken

Guy Westerholm på Raseborgs vatten kan i det här skedet inte säga exakt hur mycket avloppsvatten som hann rinna ut i Pumpviken.

- Men det handlar åtminstone om flera hundra kubikmeter, säger han.

Raseborgs vatten undersöker ännu vad som har förorsakat olyckan.

Ingen idé att ta extra vattenprov

Överinspektör Hanna Pohjakallio på Nylands närings-, trafik- och miljöcentral säger att hundratals kubikmeter är en stor mängd avloppsvatten.

- Men eftersom avloppsvattnet redan hade hunnit rinna mot Pojoviken bedömde vi att det inte är någon idé att ta några extra vattenprover, säger hon.

Läs också