Hoppa till huvudinnehåll

Charles Leclerc förkrossande överlägsen i kvalet – Valtteri Bottas i andra startled

Sebastian Vettel och Charles Leclerc skakar hand
Ferrari har dominerat hela helgen i Belgien. Sebastian Vettel och Charles Leclerc skakar hand Bild: imago images / Rene Schulz/ All Over Press Formel 1,Sebastian Vettel,Charles Leclerc

Kvalet till Belgiens GP gick helt i Ferraris regi. Charles Leclerc och Sebastian Vettel lade beslag på första startled med en stor marginal ner till Mercedes. Kimi Räikkönen startar söndagens GP från sjätte startruta.

På basen av de tre träningspassen i Belgien har Ferrari varit stallet att besegra den här helgen. På en bana som belönar hög topphastighet har Sebastian Vettel och Charles Leclerc dominerat träningarna.

Och kvalet gick precis som stallet önskade. Mercedes var aldrig i närheten av att utmana Ferrari och Charles Leclerc knep sin andra pole position i karriären. Leclerc var sju tiondelar snabbare än Sebastian Vettel.

– Det kändes bra. Första sektorn var inte riktigt bra men efter det var jag riktigt stark. Det här är fantastiskt, sade Leclerc efter kvalet.

Charles Leclerc kör i en kurva
Charles Leclerc var snabbast i kvalet. Charles Leclerc kör i en kurva Bild: xpbimages.com Formel 1,Charles Leclerc

Mercedesförarana Lewis Hamilton och Valtteri Bottas körde in på tredje respektive fjärde plats. Bottas var nästan nio tiondelar långsammare än Leclerc.

Hamilton har inte haft den bästa helgen i Belgien och under det tredje träningspasset gjorde han ett misstag och kraschade in i muren. Stallet lyckades få ordning på bilen till kvalet och fick även lite extra tid att finjustera den då Robert Kubica orsakade rödflagg i början av Q1.

– Jag visste att det skulle bli svårt i kvalet men stallet gjorde ett bra jobb. Med tanke på att jag missade mycket av den tredje träningen är en tredjeplats bra idag, sade Hamilton.

Kimi Räikkönen gjorde igen ett starkt kval i sin Alfa Romeo och visade att han kan köra utan att påverkas av muskelskadan.

Räikkönen hade den åttonde bästa tiden i Q3 men kommer att starta från sjätte rutan i tävlingen eftersom Daniel Ricciardo och Nico Hülkenberg bestraffas då man bytt delar i bilen.

– Bilen var ganska bra emellanåt men det var svårt att få däcken att fungera som jag ville. Några placeringar bättre skulle ha varit möjligt i dag men jag startar från sjätte ruta så det spelar inte så stor roll, sade Räikkönen till C More efter kvalet.

Resultat, kval Belgien:

1. Charles Leclerc, Ferrari 1.42,519
2. Sebastian Vettel, Ferrari +0,748
3. Lewis Hamilton, Mercedes +0,763
4. Valtteri Bottas, Mercedes +0,896
5. Max Verstappen, Red Bull +1,171
6. Daniel Ricciardo, Renault +1,738
7. Nico Hülkenberg, Renault +2,023
8. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +2,038
9. Sergio Perez, Force India +2,187
10. Kevin Magnussen, Haas +2,567