Hoppa till huvudinnehåll

Furuholm sköt Inter till seger i grundserien – andra trepoängaren för VPS ger hyperintressant kamp om kvalplatsen

Timo Furuholm jublar med lagkamrater.
Timo Furuholm gjorde matchens enda mål mot Ilves. Timo Furuholm jublar med lagkamrater. Bild: All Over Press fotboll,FC Inter Åbo,Timo Furuholm

FC Inter går in i den övre slutserien som knapp favorit. Laget besegrade i dag Ilves på bortaplan och vann grundserien. I botten skiljer nu endast en poäng mellan KPV och VPS.

Det var upplagt för ett läckert möte i den sista omgången. Ilves och FC Inter hade båda chansen att vinna grundserien. För Ilves räckte ett kryss för att kamma hem grundserien medan Inter behövde en seger.

Det blev Åbolaget som drog det längre strået i matchen. Timo Furuhuolm stötte in matchens enda mål i den 69:e minuten.

Segern gör att Inter går in i den övre slutserien med ett försprång på två poäng till KuPS och Ilves. Ilves förlust gjorde att laget föll till trea i tabellen.

FC Honka säkrade sin plats i den övre slutserien då man besegrade KPV på bortaplan med 1–0. Juha Hakola gjorde matchens enda mål i den 57:e minuten.

– Målsättningen har hela säsongen varit att spela om medaljerna och nu får vi chansen att göra det, säger målskytten Hakola enligt STT.

SJK, KPV och VPS i nedre slutserien

KPV:s förlust gav VPS chansen att knappa in i kampen om kvalplatsen. Och Vasalaget tog den. VPS knep sin andra seger den här säsongen då man besegrade HIFK på hemmaplan med 3–2.

VPS hamnade i underläge i den 37:e minuten men Juho Lähde kvitterade strax före paus. Efter en dryg timmes spel gjorde lagkaptenen Sebastian Strandvall sitt första mål för säsongen då han rullade in en straff till 2–1.

Då en kvart återstod att spela nickade Momodou Sarr in 3–1 och Vasalagets seger började kännas säker. HIFK fick dock in en reducering på stopptid men kom inte närmare och fick resa hem utan poäng.

– Slutserien började redan i dag för oss. Det var viktigt att få ett bra resultat i dag och vi gjorde en bra insats. Jag är stolt över alla spelare, säger Strandvall till Ruutu+.

Det skiljer nu en poäng mellan KPV på kvalplats och jumbon VPS. Det bäddar för en riktigt intressant höst.

Samtliga tre österbottniska lag kommer att spela i nedre slutserien. SJK skulle ha behövt en seger mot KuPS för att kunna knipa sjätteplatsen men laget föll med 1–3 på hemmaplan.

Maximo Tolonen gav laget ledningen i den 54:e minuten men tio minuter senare kvitterade Ats Purje. Esten gjorde också 2–1 i den 74:e minuten innan Ilmari Niskanen spikade slutresultatet i slutskedet av matchen.

Den sista platsen i den övre slutserien avgörs på söndag då FC Lahti tar emot IFK Mariehamn.

Resultat:

KPV – Honka 0–1 (0–0)
57 min 0–1 Juha Hakola

SJK – KuPS 1–3 (0–0)
54 min 1–0 Maximo Tolonen
64 min 1–1 Ats Purje
74 min 1–2 Ats Purje
86 min 1–3 Ilmari Niskanen

Ilves – FC Inter 0–1 (0–0)
69 min 0–1 Timo Furuholm

VPS – HIFK 3–2 (1–1)
37 min 0–1 Luis Henrique str
45 min 1–1 Juho Lähde
62 min 2–1 Sebastian Strandvall str
75 min 3–1 Momodou Sarr
90 min 3–2 Sakari Tukiainen

Division 1:

MyPa – AC Kajaani 2–2

MuSa – FF Jaro 2–1

AC Oulu – FC Haka 0–1

Läs också

Nyligen publicerat - Sport