Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Kosonen är konsthistoriker, före detta toppidrottare och drömde om att bli arkitekt - nu är hon en kulturminister som betonar tillgänglighet och jämlikhet

Kulturministern Hanna Kosonen i sitt arbetsrum.
Hanna Kosonen tog över posten som vetenskaps- och kulturminister för drygt två veckor sedan efter att partikollegan Annika Saarikko blev föräldraledig. Kulturministern Hanna Kosonen i sitt arbetsrum. Bild: Yle/Vilhelmina Öhman Hanna Kosonen,kulturminister

Kosonen har studerat konsthistoria och har en bakgrund som idrottare på toppnivå - ministerportföljen som både innehåller kultur och idrotts- och ungdomsfrågor kan därför sägas vara som gjord för henne.

När vi träffas på Undervisnings- och kulturministeriet har Hanna Kosonen precis inlett sin fjortonde arbetsdag som minister. Hon berättar att hon inte ännu har hunnit inreda sitt arbetsrum. Nu pryds väggarna av tavlor med nationalromantiska landskap som hon ärvt av tidigare kulturministern Sampo Terho.

Men förhoppningen är att byta ut dem med verk av finska kvinnliga konstnärer verksamma på guldåldern. Högt upp på önskelistan står expressionisten Ellen Thesleffs tavlor, säger hon.

“Röstdrottning” och flerfaldig VM-vinnare

När Kosonen för första gången ställde upp i riksdagsvalet år 2015 blev hon Centerns stora valvinnare i Sydöstra Finlands valkrets med sina 6600 röster.

Men innan hon blev politiker kretsade Kosonens liv mångt och mycket kring skidåkning - Kosonen har nämligen tagit flera VM-medaljer både på junior och vuxennivå i skidorientering.

Sedan en ung ålder har hon haft ett stort intresse för konst och i skolan hörde bildkonst till ett av hennes favoritämnen.

– Jag hade länge en dröm om att bli arkitekt men eftersom de studierna var svåra att kombinera med livet som toppidrottare föll valet på konsthistoria.

– Emellanåt kändes det overkligt att jag fick läsa om sådant som jag tycker är så intressant och inspirerande. Det kändes nästan som en fritidssyssla eftersom jag skulle ha slukat böckerna frivilligt. Att studera konsthistoria har gett mig en bra grund att stå på i arbetslivet trots att jag inte arbetat på museum eller liknande. Det är givande att genom ett visuellt perspektiv förstå vår historia.

Växte upp på landsbygden

Trots att Kosonen sadlade om till politiker relativt sent i livet har politiken alltid varit närvarande. Hon växte upp på landsbygden långt från närmaste stad. I ett hem som hon beskriver som starkt centerpartistiskt och som var fylld av konst, litteratur och politisk diskussion.

– Min pappa och farfar brukade prata mycket politik hemma. Det gjorde nog att jag fick mersmak för politiken.

En annan orsak till att hon blev politiskt engagerad är att hon blivit uppfostrad att reagera på sådant som inte står rätt till och att motarbeta orättvisor i samhället är också det som driver henne i politiken.

Samtidigt betonar hon att Finland är ett välfungerande land som har det gott ställt, särskilt när man jämför med många andra länder.

Kulturministern Hanna Kosonen i sitt arbetsrum.
Hanna Kosonen är nybliven kultur- och vetenskapsminister. Kulturministern Hanna Kosonen i sitt arbetsrum. Bild: Yle/Vilhelmina Öhman Hanna Kosonen,kulturminister

Mindre pengar än lovat

Svenska Yle har tidigare rapporterat om att det i finansministeriets budgetförslag avsatts avsevärt mindre pengar för högskoleutbildningen än vad som står i regeringsprogrammet . Det här har Kosonen och undervisningsminister Li Andersson från Vänsterförbundet reagerat på.

Men eftersom budgetförhandlingarna pågår som bäst vill Kosonen i detta skede inte kommentera hur förhandlingarna framskrider.

De viktigaste målen i regeringsprogrammet ur kultursynvinkel sammanfattar Kosonen med två ord: tillgänglighet och jämlikhet.

– En utav de viktigaste målsättningarna är att öka barn och ungas lika möjligheter till kultur och konstutövande. För att nå det här målet behövs det bland annat anställas fler personer som arbetar med eftermiddagsaktiviteter för barn och unga, säger hon.

Allt från klassiskt till popmusik

Kosonen beskriver sig själv som en stor kulturkonsument. En bok som gjort ett stort intryck på henne är Anthony De Mellos Bli Medveten.

– Jag läste den för tio-femton år sedan och då förändrade den helt mitt sätt att tänka. Jag läste den säkert tio gånger.

Andra favoriter är Donna Tartts Steglitsan och Siri Hustvedts böcker.

– I de böckerna kretsar handlingen kring konst och konsthistoria och jag tycker de är otroligt fina och inspirerande böcker.

Hon beskriver sig också som en allätare när det gäller musik.

– Jag brukar lyssna på all möjlig musik. Allt från Bach, Schubert och opera till Juha Tapio och Anna Puu. Jag gillar också Ed Sheeran och Adele. Vad jag lyssnar på beror på vilket slags humör jag är på.

Hanna Kosonen
Hanna Kosonen. Hanna Kosonen Bild: Marja Väänänen / Yle Hanna Kosonen,kulturminister

Mer finsk kultur till världen

Kosonen säger att Finland har en outnyttjad potential när det gäller kulturexport och att vi kunde bli en ännu större exportör av bland annat design, musik och konst.

– Vi kunde också satsa mer på våra manusförfattare som man systematiskt gjort i till exempel Danmark. Genom att satsa på det kunde vi skapa ännu bättre filmer och tv-serier.

Trots att Kosonen bara hunnit vara minister i några få veckor har hon redan insett hur utmanande det kan vara att hålla fokus då det är många som rycker henne i ärmen.

– Man måste med jämna mellanrum påminna sig själv om våra mål för att vi i slutet av regeringsperioden ska ha gjort det vi tänkt göra, säger hon.

Hanna Kosonen

Född år 1976 i Nyslott

Parti: Centern

Filosofie magister från Jyväskylä universitet

Riksdagsledamot och vetenskaps- och kulturminister

Stadsfullmäktigeledamot i Nyslott

Toppidrottare, skidorientering och skidåkning, mellan åren 1995-2002

Två döttrar