Hoppa till huvudinnehåll

Mårdhundsjakt ger ejdern en chans – Treårigt projekt på Kimitoön visar fina resultat

Död mårdhund i en svart plastsäck.
Mårdhunden hör till en av landets främmande arter och är till stor skada för exempelvis sjöfåglar. Död mårdhund i en svart plastsäck. Bild: Yle/Jesper Alm. mårdhund,jakt

På ett 2500 hektar stort område som tillhör Söderlångvik gård på Kimitoön har man i tre års tid bedrivit mårdhundsjakt.

Resultaten talar sitt tydliga språk och under de här tre åren har mårdhundsstammen minskat kraftigt samtidigt som förutsättningarna för exempelvis ejdern att häcka och fortplanta sig har förbättrats avsevärt.

jägare gräver fram mårdhund från ett gryt.
Det kan kräva en hel del grävarbete innan mårdhunden hittas då den gömmer sig i sitt gryt. jägare gräver fram mårdhund från ett gryt. Bild: Yle/Jesper Alm. jakt,jägare

- Statistik visar att vi har lyckats minska antalet mårdhundar genom idogt arbete, säger jägaren Tommy Arfman. Samtidigt har antalet häckande ådor ökat.

Mårdhundsfria zoner en förutsättning för sjöfåglarna

Målet med projektet har varit att skapa mårdhundsfria zoner i den åboländska skärgården.

En brunspräcklig ejderhona häckar i högt gräs.
För att skydda ejdern är det viktigt att mårdhunden jagas. En brunspräcklig ejderhona häckar i högt gräs. Bild: Yle/Nora Engström Bengtskär,fyrar,Skärgårdshavet,skärgårdar,hav,sommar,Kimitoön,ejder,ejderdun

- Mårdhunden är ett främmande rovdjur som exempelvis är mycket bra på att simma, säger Arfman. Sjöfåglarna är inte vana med det och om mårdhunden skulle få härja fritt så skulle den nog äta upp all sjöfågel på holmarna i skärgården.

Arfman anser att mårdhunden gör mycket stor skada i skärgården och därför är det viktigt att fortsätta jakten för att fortsättningsvis hålla mårdhundsstammen liten.

Åtelsplatser och hundar nyckeln till framgångsrik jakt

Mårdhundarna håller gärna till där det finns mat tillgängligt och därför kan man försöka locka fram den genom så kallade åtelsplatser där man lagt fram mat.

Jakthundar jagar och skäller på mårdhund i ett gryt.
Jaktretrievern Chill och den Karelska björnhunden Ursa är guld värda då mårdhundsjakten genomförs. Jakthundar jagar och skäller på mårdhund i ett gryt. Bild: Yle/Jesper Alm. jakthundar

- Mårdhunden är en opportunist som gärna äter det den finner och hittar den slaktrester eller exempelvis laxfoder som vi använder så blir de gärna kvar och kalasar i närheten, säger Arfman.

Då mårdhunden dyker upp börjar viltkamerorna filma och Arfman får ett meddelande om att det dykt upp djur vid åtelsplatsen.

- Då släpper jag ut hundarna som sedan letar reda på mårdhundarna som ofta gömmer sig i gryt eller spelar döda, säger Arfman.

Utan hundar skulle det vara svårt eller nästintill omöjligt att hitta mårdhundarna som gömmer sig i terrängen.

Jägaren tar fram en pistol för att skjuta mårdhund.
Mårdhunden ligger ofta blickstilla då den hotas och därför är pistolen ett brukbart vapen under mårdhundsjakt. Jägaren tar fram en pistol för att skjuta mårdhund. Bild: Yle/Jesper Alm. jaktvapen,jakt,Pistol,Handeldvapen

- Jaktretrievern Chill och den karelska björnhunden Ursa är trogna kompanjoner och de vet precis vad de ska göra då jag släpper lös dem, säger Arfman. Utan dem skulle det nog ha varit omöjligt att nå så här bra resultat.

Mer resurser behövs för landsomfattande jakt

För att fortsätta jakten krävs det både tid och pengar. Därför skulle det vara bra om staten kunde skjuta till pengar för landsomfattande jakt på mårdhund och mink.

Död mårdhund som jakthunden suktar efter.
Jaktretrievern Chill vakar över bytet även då mårdhunden redan är skjuten. Död mårdhund som jakthunden suktar efter. Bild: Yle/Jesper Alm. mårdhund,jakthundar,jägare

- Om vi avslutar jakten tar det inte många år innan mårdhundsstammen igen växt till sig och sjöfåglarna tar stryk, säger Arfman.

Enligt Arfman har man redan nu duktiga hundar och jägare som kan sin sak men mer resurser krävs det för att upprätthålla jakten också i fortsättningen.

Jägare visar karta över hur utbredd mårdhunden är.
På kartan kan man se hur de röda öarna är områden som man vill hålla mårdhundsfria genom effektiv jakt. Jägare visar karta över hur utbredd mårdhunden är. Bild: Yle/Jesper Alm. jakt,Karta

- Vi har nu ett nytt projekt där vi i höst ska ringmärka två mårdhundar för att med hjälp av gps-sändare se hur de rör sig under vinterhalvåret, säger Arfman. Vet vi vad de gör och hur de hittar sin föda så kan vi kanske locka dem till fastlandet från holmarna ute i skärgården.

Lyckas man locka mårdhundarna till fastlandet är det lättare att idka jakt och effektivt minska mårdhundsstammen.

jägare är trött i skogen.
Jägaren Tommy Arfman hoppas att mårdhundsjakten kan fortsätta också i fortsättningen. jägare är trött i skogen. Bild: Yle/Jesper Alm. jakt,jägare,tommy arfman

- Det krävs mycket mindre om vi kan jaga här på fastlandet än om vi måste ta oss ut till holmar i skärgården, säger Arfman. Så det ska bli intressant att se var de egentligen rör sig under vintern.

Nästa år vet vi mer och vad vi kan göra för att utnyttja informationen då jakten på mårdhund igen inleds.

jägare jagar mårdhund med hjälp av hundar.
Det blir många km i skog och mark då mårdhundarna jagas. jägare jagar mårdhund med hjälp av hundar. Bild: Yle/Jesper Alm. mårdhund,jakt,tommy arfman