Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamn fick tre straffar men gjorde bara ett mål – vann efter Amos Ekhalies fullträff och knep sista platsen till övre slutserien

Amos Ekhalie spelar för IFK Mariehamn.
Amos Ekhalie gjorde matchens enda mål mot FC Lahti. Amos Ekhalie spelar för IFK Mariehamn. Bild: Matti Raivio / All Over Press Amos Ekhalie

IFK Mariehamn kommer att möta seriens bästa lag då höstomgångarna kör igång efter landslagsuppehållet. ”Grönvitt” säkrade i dag sin plats i den övre slutserien medan FC Lahti spelar i den nedre.

Fotbollsligans schema har spelat IFK Mariehamn i händerna den här säsongen. Inför den sista matchen i grundserien på bortaplan mot FC Lahti visste man att ett kryss skulle räcka för att knipa sjätteplatsen och en biljett till den övre slutserien.

Matchen var också oavgjord i lite mer än en timme. Backen Dylan Murnane hann med att missa en straff för IFK i den första halvleken men i den 65:e minuten fick man en ny chans från elva meter.

Straffar har varit IFK:s akilleshäl den här säsongen men nu var det Amos Ekhalie som fick förtroendet och han gjorde inget misstag. Mittfältaren dunkade in bollen högt mot det vänstra krysset.

Fem minuter före slutet fick IFK sin tredje straff i matchen som Robin Buwalda missade och 1–0 till IFK stod sig matchen ut. Därmed är IFK Mariehamn band de sex bästa och kommer att möta FC Inter, KuPS, Ilves, Honka och HJK under hösten.

– Vi kämpade, gav allt och förtjänade segern. Vi skulle ha haft betydligt fler poäng och vi skulle ha satt alla straffar den här säsongen.

– Det viktigaste är att vi har nått vårt mål och nu blir det fina matcher att spela i höst, säger IFK:s målvakt Oskari Forsman till Ruutu+.

För FC Lahti väntar den nedre slutserien där man jagar sjundeplatsen som ger en biljett till playoff om en plats i Europa nästa år. Förutom FC Lahti spelar även SJK, HIFK, RoPS, KPV och VPS i den nedre slutserien.

Ligan tar nu landslagsuppehåll och slutserierna kör igång helgen 14–15 september.

Resultat:

FC Lahti – IFK Mariehamn 0–1 (0–0)
65 min 0–1 Amos Ekhalie

HJK – RoPS 2–2
4 min 1–0 Riku Riski
24 min 1–1 Eetu Muinonen
59 min 1–2 Lucas Lingman
74 min 2–2 Eetu Vertainen

Läs också

Nyligen publicerat - Sport