Hoppa till huvudinnehåll

Leclerc fullbordade mästerligt veckoslut med karriärens första seger – Bottas körde upp sig på pallen

Charles Leclerc står på bilen och jublar
Charles Leclerc vann i Belgien. Charles Leclerc står på bilen och jublar Bild: imago images / eu-images/ All Over Press Formel 1,Charles Leclerc

Första segern för Ferrari sedan Kimi Räikkönen i Austin förra året, och första segern i karriären för Charles Leclerc. I Belgien fick Ferrari den fullträff som man suktat efter hela säsongen.

Snabbast i samtliga träningar och etta och tvåa i kvalet. Veckoslutet på Spa-Francorchamps har helt och hållet varit Ferraris där man med sin höga topphastighet varit otroligt snabba över ett varv.

I racesimuleringen inför tävlingen övertygade inte Charles Leclerc och Sebastian Vettel lika mycket vilket gav Mercedes lite hopp om att man skulle kunna utmana om segern i dag.

Det lyckades man ändå inte med. Leclerc och Vettel höll undan för Lewis Hamilton och Valtteri Bottas under de första varven och fick sedan en lucka på några sekunder.

Leclerc styrde sedan fältet och trots att han drabbades av däckproblem under de sista varven höll han undan och tog sin första seger i karriären.

Leclerc fick samtidigt plåster på såren för tävlingarna i Bahrain och Österrike där han länge ledde men fick se sig besegrad.

– Första segern, den här är för Anthoine Hubert. Det känns bra men det är svårt att njuta efter ett veckoslut som det här, sade Leclerc i stallets radio med hänvisning till den tragiska olyckan i formel 2 på lördagen.

Vettel missade pallen

Sebastian Vettel gick in för ett däckbyte betydligt tidigare än resten av toppförarna och klarade inte av att hålla undan för Hamilton och Bottas.

Hamilton passerade Vettel då tolv varv återstod att köra och tysken fick det sedan hett om öronen mot Bottas och gick då in för ett andra depåstopp och föll till fyra i fältet.

Hamilton utmanade Leclerc om segern på det sista varvet men kom inte tillräckligt nära och gick i mål en sekund efter den unge monegasken. Bottas korsade mållinjen drygt tolv sekunder efter Leclerc.

– Tävlingsfarten var okej men Ferrari var starka i dag och jag hade egentligen ingen chans. På slutet valde vi att spara lite på motorn och växellådan med tanke på de kommande tävlingarna, sade Bottas efter tävlingen.

Kimi Räikkönen hade ett fint utgångsläge med sin sjätte startruta men hans tävling förstördes efter en incident med Max Verstappen i första kurvan.

Verstappen bröt tävlingen medan Räikkönen efter byte av framvinge kunde köra vidare. Resen av loppet blev dock svårt för Räikkönen som till slut gick i mål på 16:e plats.

– Det kändes som att jag skulle ha haft en bra bil i dag. Golvet tog mycket stryk och det kändes ganska onödigt att köra vidare, men man vet inte vad som kunde ha hänt i tävlingen och jag skulle kanske ha haft chansen att komma närmare täten, sade Räikkönen till C More.

Resultat:

1. Charles Leclerc Ferrari
2. Lewis Hamilton Mercedes +0,981
3. Valtteri Bottas Mercedes +12,585
4. Sebastian Vettel Ferrari +26,422
5. Alexander Albon Red Bull +1.21,325
6. Sergio Perez Racing Point +1.24,448
7. Daniil Kvjat Toro Rosso +1.29,657
8. Nico Hülkenberg Renault +1.46,639
9. Pierre Gasly Toro Rosso +1.49,168
10. Lance Stroll Racing Point +1.49,838
--------------
16. Kimi Räikkönen Alfa Romeo