Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval

Strömsös kock Anders Samuelsson
Strömsös kock Anders Samuelsson väntar på ditt bidrag. Strömsös kock Anders Samuelsson Bild: Siv Wester Anders Samuelsson,grönsaker,vegetarisk

Vi uppmanas alla att äta mera grönt men vägen dit är inte alltid så lätt. Nu lanserar Strömsö kampanjen Vegval där målet är att tillsammans bygga en bank av välbeprövade vegetariska vardagsrecept som samlas i vår gemensamma kokbok Vegval.

Varför gör vi det här? Recept finns det ju i överflöd kan man tycka. Jo för att vi tror att vi genom att utnyttja den kunskap och de erfarenheter just du har då det gäller vegetarisk vardagsmat kan göra vegvalet för alla lättare. Det som fungerar för dig i vardagen fungerar antagligen också för andra.

När vi samlar era favoriträtter och bjuder på dem i ett behändigt paket blir det faktiskt lättare att välja vegetariskt oftare i vardagen. Kokboken Vegval skall förhoppningsvis göra ett grönare kök mera tillgängligt och lustfyllt för alla säger Strömsös kock Anders Samuelsson.

Grönsaker i en trälåda.
Vegval för ett grönare kök Grönsaker i en trälåda. Bild: Yle/Matias Jungar Strömsö (tv-program),grönsaker,vegval

Tveka inte att delta – recepttröskeln är låg

Alla recept är välkomna så länge de är vegetariska. Oberoende av om du är en hängiven vegeveteran eller är en nybörjare på grön mat, som nyss har upptäckt ett färdigt recept som hör till dina favoriter, kan du delta.

Av alla bidrag som kommer in gör Strömsökocken Anders Samuelsson ett urval. Vi tillreder rätterna och presenterar dem på webben och i vår gemensamma vegetariska kokbok som kommer ut i digitalt format under hösten.

Jag vill vara med – hur gör jag?

Det enda vi önskar är att du skriver ditt namn och en kort personlig story om varför du tycker att just det här receptet fungerar och är värt att delas. Vi vill också gärna veta vem du har lånat det av om det inte är ditt eget.

Du kan delta genom att skicka ditt recept (senast 15.9) på WhatsApp till numret 044-4214632, till adressen stromso@yle.fi eller genom att fylla i formuläret nedan.

Bland alla som deltar i kampanjen Vegval lottar vi ut Strömsökassar.

Tack för att du är med!

Skicka in ditt recept här..

Nyligen publicerat - Mat och dryck

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

  Här några inspirerande recept på skräpfisk.

  Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det här.