Hoppa till huvudinnehåll

Unga yrkesutbildade tävlade om världsmästerskap i ryska Kazan – ”Det här jobbet klarar ingen robot”

De tävlande byggde en rullstol och tog sig sedan fram på den längs en knepig bana.
De tävlande byggde en rullstol och tog sig sedan fram på den längs en knepig bana. De tävlande byggde en rullstol och tog sig sedan fram på den längs en knepig bana. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland

Hurraropen skallar då ett lag från Brasilien tar sig i mål på en elektrisk rullstol som de själva har konstruerat och byggt.

Nu har den klarat av att transportera en av medlemmarna i laget längs en krånglig bana och trots ett par missöden på vägen verkar lagmedlemmarna vara nöjda.

Några konkurrenter från det kinesiska laget ser nöjda ut de med. De anar kanske att deras stol kommer att klara banan prickfritt.

 Åskådarna var ofta minst lika koncentrerade som de tävlande.
Åskådarna var ofta minst lika koncentrerade som de tävlande. Åskådarna var ofta minst lika koncentrerade som de tävlande. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland,Kazan

Det här är bara en av flera tiotals tävlingsgrenar under världsmästerskapen i yrkeskunskap, World Skills, som ordnades i ryska Kazan cirka åttahundra kilometer öster om Moskva.

De finska deltagarna kommer direkt från skolbänken

Det är ett jättelikt evenemang med omkring 1300 tävlande i ett trettiotal grenar. Från Finland deltog 27 personer i 25 olika grenar. De tävlande får inte vara äldre än 23 år.

De finländska deltagarna har gått någon yrkesutbildning och sedan haft en kort träningsperiod före tävlingarna. Det finns länder som specialutbildar sina tävlanden, berättar ordföranden för finska World Skills, Seija Rasku.

- Vissa tar ut begåvande elever redan då de är fjorton och sedan tränar de flera år med sikte på världsmästerskapet, berättar hon.

Tävlingarna ger viktiga internationella kontakter

För de finska yrkesskolorna har World Skills flera viktiga funktioner. Dels mäter de sin utbildningsnivå i förhållande till andra länder, dels knyter deltagarna kontakter som kan ge utbyte längre fram.

Maria Yrjölä från Pyttis tävlade i floristik.
Maria Yrjölä från Pyttis tävlade i floristik. Maria Yrjölä från Pyttis tävlade i floristik. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland

De experter på olika yrkesområden som följer med dem som tävlar lär sig nya metoder som de sedan delar med sig till kollegerna hemmavid.

Rysk yrkesutbildning är delvis undermålig

För värdlandet Ryssland är tävlingen viktig också därför att den ryska yrkesutbildningen redan länge har haft dåligt rykte. Föräldrar vill ofta inte att deras barn ska välja någon yrkesskola och praktiska yrken har lågt anseende.

Trenden håller på att vända efter att Ryssland har börjat förbättra utbildningen. Nu arbetar många ryska yrkesutbildningar enligt samma standard som de andra länderna som är med i World Skills.

De som utexamineras från den nya utbildningen har lätt att hitta jobb och får bra lön. Hittills har cirka 80 000 unga fått den förbättrade utbildningen. Det är bara en bråkdel av de ryska yrkesskoleleverna.

Polina Sjpinova och Michail Folja vill gärna gå någon yrkesutbildning när de blir större.
Polina Sjpinova och Michail Folja vill gärna gå någon yrkesutbildning när de blir större. Polina Sjpinova och Michail Folja vill gärna gå någon yrkesutbildning när de blir större. Bild: Kerstin Kronvall / Yle Ryssland,Kazan,WorldSkills Kazan 2019

Bland besökarna på tävlingarna fanns elvaåringarna Michail Folja och Polina Sjpinova. De tycker att tävlingarna var mycket intressanta och kan själva tänka sig ett praktiskt yrke. Michail vill bli programmeringsingenjör och Polina funderar på att bli hälsovårdare.

Tävlandet kräver goda nerver

Den yngste av de finska deltagarna är 18-åriga Juhana Pitkälä från Ylivieska i norra Österbotten. Han är rörmokare. Han säger att han lärt sig mycket under tävlingen.

- Tävlingssituationen är krävande och jag har lärt mig hantera stress, det är en viktig erfarenhet, säger Juhana.

Juhana Pitkälä tävlade i rörmokararbete.
Juhana Pitkälä tävlade i rörmokararbete. Juhana Pitkälä tävlade i rörmokararbete. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland

Under tävlingarna diskuterades olika frågor som berör praktiska yrken. En panel dryftade hur artificiell intelligens och robotik förändrar arbetslivet. Den centrala frågan gällde om automationen slår ut yrkesarbetarna. Juhana Pitkälä tror inte hans jobb är hotat.

- Jag har varit med och dragit rör i sjukhuset i Uleåborg. Vi jobbade i så trånga utrymmen att jag inte tror man kan utveckla robotar som klarar det, säger han.

Emilia Pääkkönen som tävlade i klassen för bilmålning håller med. Hon tror inte en maskin kan göra ett lika säkert jobb som en människa.

Bilmålaren Emilia Pääkkönen fixar till en bildörr.
Bilmålaren Emilia Pääkkönen fixar till en bildörr. Bilmålaren Emilia Pääkkönen fixar till en bildörr. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland

- Man behöver en människas sätt att se, det här jobbet klarar ingen robot, säger hon.

Mycket små marginaler

Bedömningen av tävlingsresultaten är ett verkligt petimeterjobb. En av de finska experterna, Markku Partanen arbetar inom målning och dekoration. Han säger att de tävlande måste vara mycket noggranna och omsorgsfulla. Det svåraste är att göra exakta mätningar.

- Det gäller att på en tvåmeters sträcka ha mätningspunkter med bara en millimeters mellanrum, säger Partanen.

Dessutom ska målarna ha bra öga för färger då de ska klara av att blanda exakt den nyans som krävs.

Jurun kollar det finska lagets trädgårdsanläggning.
Jurun kollar det finska lagets trädgårdsanläggning. Jurun kollar det finska lagets trädgårdsanläggning. Bild: Kerstin Kronvall / Yle WorldSkills Kazan 2019,Ryssland

I år fick det finska yrkeslandslaget bara en medalj. Den gick till Pinja Harakkamäki som fick silver i serien för laboranter.

Åtta andra deltagare från Finland fick en utmärkelse som heter ”Medallion for excellence”. Den ges för resultat som är bättre än medeltalet.

Också verktygsfabrikörerna vill vara med

Också för tillverkare av verktyg, maskiner och annat som behövs i olika yrken drar nytta av World Skills. Många tillverkare donerar nämligen material till tävlingarna, vilket sedan väntas ge utdelning i beställningar av yrkesfolk runtom i världen.

World Skills stora tävling ordnas vartannat år. Nästa gång, alltså 2021, står Shanghai värd. Finland ordnade tävlingen 2005.

Läs också