Hoppa till huvudinnehåll

BK:s spelande tränare Andreas Rönnberg vet att Karisborna kommer att vara kritiska: “Spelar jag för mycket kommer de att klaga på det, och är jag för lite på plan så samma visa”

Andreas Rönnberg under ett träningspass hösten 2019.
Andreas Rönnberg tränar bland annat Jac Karlsson i BK-46. Andreas Rönnberg under ett träningspass hösten 2019. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,BK-46 Handboll,Andreas Rönnberg

Andreas Rönnberg efterträder Mikael Källman som chefstränare för BK-46. Rönnberg inleder handbollssäsongen i en dubbelroll och vet att han kommer att vara under lupp i Karis.

Det blåser nya vindar i handbollsstaden Karis inför den stundande säsongen 2019-2020. Mikael Källman som tränat laget de två senaste åren har klivit åt sidan och nu är det Andreas Rönnbergs tur att leda laget.

35-årige Rönnberg hör fortfarande till Finlands bästa handbollsspelare och kommer nu att ha en dubbelroll då han inte tänker lämna spelplan riktigt ännu.

– Det är klart att det är en utmaning, det har jag märkt direkt efter våra första träningsmatcher. Nog skulle det vara enklare att bara vara tränare. Det har ändå känts riktigt bra och jag är säker på att det kommer att funka, säger Rönnberg till Yle Sporten.

Hur är det med din fysik efter en skadetung fjolårssäsong?

– Jag hade ju lite otur förra säsongen. Jag putsade knät vid julpausen och under våren hade två frakturer i handen. Nu har jag inga krämpor och har varit med hela försäsongen.

Rönnberg gör alltså debut som tränare samtidigt som det är möjligt att kommande säsong blir hans sista som spelare.

– Det där har vi diskuterat med klubben och lämnat det lite öppet. Vi får se hur dubbelrollen känns den här säsongen och får fatta nya beslut nästa vår.

Hur stora skor har du att fylla efter att Mikael Källman lämnade posten som tränare för BK-46?

– Inte har jag tänkt på det på det viset. Det är klart att han är en handbollslegendar både som spelare och tränare, men jag tycker det är endast positivt att ta över efter honom. Vi har ju grunderna i skick i BK mycket tack vare honom. Han har fört över sin kunskap till spelarna och också till mig. Jag har lärt mig en massa av ”Micke” både i BK och i landslaget. Inte känner jag någon press då det viset.

Andreas Rönnberg och Mikael Källman.
Andreas Rönnberg och Mikael Källman i landslaget år 2013. Andreas Rönnberg och Mikael Källman. Bild: Yle Andreas Rönnberg,Mikael Källman,Finlands herrlandslag i handboll,handboll,handbollslandslaget

Har du diskuterat med honom efter att det klart att du ersätter honom?

– Jag har talat en gång med honom på telefon efter det. Vi hade en bra kontakt då han var tränare här och diskuterade en hel del handboll. Vår relation är nog riktigt bra.

Karisborna kommer att snacka

Rönnberg säger att han går in i debutsäsongen som tränare med bra självförtroende. Samtidigt vet han att kritiken kommer att hagla in om det BK inte spelar på den nivån som man förväntar sig i Karis.

– Jag tror på mig själv som tränare. Det är klart att det här är en ny sits för mig och det blir garanterat en lärorik säsong.

Hur tror du snacket går på stan kring att du tagit över som BK-tränare?

– Det som jag har hört har varit positivt. Det är klart att det i en stad som Karis där alla är intresserade av handboll kommer att snackas. Kommer jag att spela för mycket kommer de att klaga på det, och är jag för lite på plan så samma visa. Det hör till och det tycker jag att man ska kunna hantera.

I våras lämnades BK-46 utanför medaljerna då laget slogs ut av HIFK redan i kvartsfinal. Nu är målet att ta medalj, men guld tänker Rönnberg inte lova.

– Vi ska definitivt kämpa om medaljerna och jag tycker att det ska vara föreningens målsättning varje säsong. Klart att Cocks ligger före med sina resurser men vi såg i fjol hur nära Dicken vara att slå dem i finalserien. Vi kommer närmare hela tiden och jag hoppas att flera lag tar upp kampen med dem.

Handbollsligan kommer den här säsongen att spelas mellan åtta lag, det vill säga två färre än i fjol, då Atlas och Hangö IK lämnat serien.

– Nu verkar det som att de sämre lagen har fallit bort från ligan och det kan bara vara bra. Trots att det blir färre lag så är nivån högre på dem som finns kvar, säger Rönnberg.

“Jävla roligt” att vara tränare

Ännu har Rönnberg inte gjort en enda ligamatch som tränare, men han känner redan nu att det här är något som han kan trivas med en längre tid.

– Nog tror jag att jag kommer att satsa tränarkarriären för det verkar vara jävla roligt.. Jag tycker om att tänka handboll och försöka komma på olika lösningar. Det har jag gjort även som spelare. Jag kan mycket väl tänka mig fortsätta med utbildningarna och satsa på det här som handbollstränare.

Så har vi en ny Patrick Westerholm på gång?

– Ja kanske det, men svårt att säga just nu.

Andreas Rönnberg berättar för BK:s målvakt Bogdan Klepa hur han ska öppna spelet.
Andreas Rönnberg berättar för BK:s målvakt Bogdan Klepa hur han ska öppna spelet. Bild: Yle/Kristian Karlsson Andreas Rönnberg,handboll,BK-46 Handboll

I BK kommer Rönnberg att vara chefstränare för flera killar som tidigare varit spelkamrater. Nu är dynamiken annorlunda.

– Jag tycker att det har gått riktigt bra. Inte tänker jag ändra på mig som person och gå omkring och skrika och gorma. Jag kommer att köra min stil som jag alltid har gjort. Jag tror jag har spelarnas respekt från tidigare och har varit lite av en chef som spelare.

Hurudan handboll vill du att BK spelar den här säsongen?

– Med ett hårt försvar ska vi nog vara det BK som alltid varit känt för att kontra och spela en snabb handboll. Sen vill jag att det ska vara utstrålning och att vi visar att vi är ett kompisgäng där det är roligt att spela. Då tror jag också att det kommer resultat.

BK-46 inleder ligasäsongen den 25 september med att möta HIFK i hemmahallen. Den 15 september möter laget Pargas IF på bortaplan i den första omgången av finska cupen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport