Hoppa till huvudinnehåll

Ekenäs IF vill locka flera flickor till fotbollen - målet är egna lag i varje åldersgrupp

Två flickor kastar upp en fotboll.
Emma Møller och Dina Kullberg spelar i EIF:s fotbollslag för flickor födda 2006-2007. Två flickor kastar upp en fotboll. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Raseborg,fotboll,damfotboll,eif fotboll

På söndagen ordnade Ekenäs IF en fotbollsfest på Ekenäs Centrumplan för att locka till sig nya unga flickor. Någon kris är det inte frågan om, men målet är att göra fotbollen ännu större bland flickor i Västnyland.

- Det är en fest som vi helst inte skulle ordna, men vi ordnar den för att vi behöver få med mera flickor i vår verksamhet, säger Kim Malmberg, lagledare för B-flickorna och damlaget som spelar i division tre.

Just nu har Ekenäs IF kring 90 flickor och damer inom fotbollen.

- Vi skulle gärna öka det antalet. I varje flicklag finns det två åldersgrupper och vi skulle vilja ha ett lag per åldersgrupp, precis som med pojkarna.

Malmberg menar att fotboll är en sport som blir allt mer populär bland flickor och kvinnor och han tycker det vore en brist om föreningen inte kunde ha flicklag på lika grunder som för pojkar.

Vi har ingen kris inom flickfotbollen, tvärtom tycker jag vi gör ett bra arbete som enda förening i hela regionen som klarar av att hålla igång flickfotboll― Kim Malmberg, lagledare i EIF

Malmberg berättar att söndagens flickfotbollsfest främst lockade deltagare i de yngsta åldersklasserna.

- I åldersklassen 2010-2011 födda var det några nya och i 2012-2013 som vi startade nyligen kommer det att öka hela tiden.

Därtill ordnades familjefotboll för två- till sexåringar.

- Det här är ett sätt för oss att försöka kasta ljus över flickfotbollen och visa att den finns.

För tillfället finns det sammanlagt fem flicklag i åldersklasserna 2012-2013, 2010-2011, 2008-2009 och 2006-2007. Därtill finns det B-flickor som består av flickor födda 2002-2005.

B-flickorna består av fyra åldersgrupper (21 spelare), eftersom de är för få för att klara sig som enskilda lag.

Man med röd skjorta.
Kim Malmberg fungerar som lagledare för damlaget och för B-flickorna. Han önskar att det skulle finnas lika många flicklag som pojklag. Man med röd skjorta. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Raseborg,fotboll,damfotboll,eif damlag

De tre senaste åren har antalet spelande flickor hållits ganska konstant, konstaterar Malmberg.

- Vi har ingen kris inom flickfotbollen, tvärtom så tycker jag vi gör ett bra arbete som enda förening i hela regionen som klarar av att hålla igång flickfotboll.

Jag tror nog att det finns flera intresserade men att alla kanske inte vågar eller inte vet om att möjligheten finns― Emma Møller

- Men samtidigt ser vi ju att om varken Hicken (Hangö IF) eller BK-46 (Karis) har flicklag, så tycker vi ju att det finns flickor i Hangö och i Karis som gärna skulle kunna spela med oss.

Damlaget viktig förebild

- Jag tycker damlaget har en enormt stor betydelse. Det är trist att vi faller till division fyra. Men samtidigt är alternativet, det vill säga att inte ha något damlag alls, för mig helt otänkbart.

Malmberg menar att damerna har det ganska väl förspänt inför nästa säsong.

- I år har vi fått in B-juniorerna aktivt i damlaget. Det betyder att dessa flickor blir mer och mer mogna för att spela dammatcher.

Om Malmberg måste blicka tio år in i framtiden så hoppas han på ett damlag i division ett och flicklag i alla åldersklasser.

Blond flicka.
Emma Møller spelar både målvakt och vänster kant. Hon hoppas på flera målvaktsträningar och en framtid i EIF:s damlag. Blond flicka. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Raseborg,fotboll,damfotboll,eif fotboll

Emma Möller och Dina Kullberg spelar båda i laget för flickor födda 2006 och 2007. Møller har spelat i snart fyra år och Kullberg i dryga tre år.

- Vi fick en plansch till skolan och så tänkte jag och min kompis att vi skulle kunna börja. Vi gick och testade några gånger och tyckte det var roligt, säger Møller.

- Min storebror har alltid spelat fotboll. När mina kompisar började spela så ville jag också, säger lagkamraten Dina Kullberg.

- Vi ska ha tre träningar i veckan och så brukar vi ha matcher på torsdagar, berättar Møller.

Blond flicka.
Dina Kullberg spelar på högra kanten. Vissa dagar blir det dubbla träningar, men det gör ingenting. Blond flicka. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Västnyland,Raseborg,fotboll,damfotboll,eif fotboll

Hinner man ha andra hobbyer vid sidan om?

- Man hinner nog men vissa dagar blir det dubbla träningar och då kanske man är tvungen att skippa halva träningen för att hinna till den andra, säger Kullberg.

Båda flickorna tycker det skulle vara en bra grej att spela tillsammans med pojkarna om det inte fanns tillräckligt med flickor för att bilda ett lag.

- Jag tror nog att det finns flera intresserade men att alla kanske inte vågar eller inte vet om att möjligheten finns, säger Møller.