Hoppa till huvudinnehåll

Faran över i Jakobstad – släckningsarbetet fortsätter

Brand vid den gamla avstjälpningsplatsen i Jakobstad.
Brand vid den gamla avstjälpningsplatsen i Jakobstad. Bild: Kalle Niskala / Yle Jakobstad,brand- och räddningsarbete,brandkårer,avstjälpningsplatser,brand

Branden på avstjälpningsplatsen i Jakobstad är släckt och ingen rök syns längre. Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande. Strax efter klockan nio meddelade räddningsverket att röken inte längre orsakar fara.

- Rökbildningen har minskat så pass mycket att vi kunde upphäva varningsmeddelandet. Människorna kan fortsätta sin dag helt normalt, säger jourhavande brandmästare Aatu Isotalo.

Det är en hög på 54 000 ton med gamla däck som brinner på den gamla avstjälpningsplatsen i Jakobstad.

- Släckningsarbetet har gått bra och vi kommer småningom att påbörja eftersläckningsarbetet. Det har varit en utmanade brand, men det värsta är nu över, säger Isotalo.

- Men vi får förbereda oss på att eftersläckningsarbetet tar hela dagen.

Vid nio-tiden på morgonen höll man på med att täcka in branden med sand, förutom att man använder vatten och skum för att släcka elden.

– Röken har skingrats nu, men under tidigare under morgonen täckte en tjock, stickande rök området, säger Yle Österbottens reporter Mikaela Löv.

Uppmanade folk att hålla sig inomhus

På grund av vinden spred sig röken in mot Jakobstadshållet och under morgonen har räddningsverket uppmanat alla i området att hålla sig inomhus och stänga av ventilationen.

Det fanns dock aldrig ett behov att börja evakuera folk från närliggande bostadsområden.

- Att hålla sig inomhus var en tillräcklig skyddsåtgärd, säger Isotalo.

Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk meddelade vid åtta-tiden att släckningsarbetet har gått bra och att varningsmeddelandet kommer att upphävas inom kort.

Skolor och daghem håller öppet i dag

Lokal rökbildning och -lukt kommer troligtvis ännu att förekomma i närområdet hela dagen.

Tidigare under morgonen övervägde man att stänga skolor och daghem men bildningsdirektör Jan Levander meddelar håller skolor och daghem öppet idag.

– Vi följer räddningsverkets direktiv och följer med situationen, säger Levander.

Barnen kommer under dagen att vara inne i skolorna och daghemmen också på rasterna.

Brandorsaken är ännu oklar men brandmän på platsen berättar för Yle Österbotten att man tror att fyrverkeripjäser kan ligga bakom branden.

Den brinnande högen består av sönderklippta däck som har täcks över med sand och jord för att underlätta dräneringen på avstjälpningsplatsen.

Artikeln uppdaterad 2.9 kl.9.59 med kommentarer av jourhavande brandmästaren Aatu Isotalo.

Artikeln rättad 2.9 10.29 med rätt mängd däck.

Artikeln uppdaterad 2.9 11:37 med att det inte längre brinner.

Läs också