Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten ändrade tingsrättens dom – tjänsteman döms till böter i muthärvan inom Vasa stad

Första dagen av muthärvan i Österbottens tingsrätt. Fyra tjänstemän åtalas för tagande av muta och lika många personer inom två företag för givande av muta.
Bild från när ärendet behandlades i Österbottens tingsrätt. Första dagen av muthärvan i Österbottens tingsrätt. Fyra tjänstemän åtalas för tagande av muta och lika många personer inom två företag för givande av muta. Bild: Yle/Joni Kyheröinen rättegång,domstolar,mutor

Vasa hovrätt har dömt en tjänsteman inom Vasa stad till 35 dagsböter för mutförseelse och brott mot tjänsteplikt. Förra året hade tingsrätten friat tjänstemannen på alla åtalspunkter.

Ifjol friade tingsrätten alla åtalade i muträttegången mot tjänstemän inom Vasa stad och ett byggföretag.

Åklagaren anmälde missnöje med domen vad gäller en tjänsteman inom staden, två personer från företagen och själva företaget.

Hovrätten tog upp ärendet igen och nu har domen fallit.

Enligt hovrätten har tjänstemannen gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikt eftersom han inte sett till att företaget fakturerat staden för de resor som företaget ordnat för stadens tjänstemän.

Dessutom anses kriterierna för mutförseelse fyllas i och med att tjänstemannen bett företaget att sponsra en lillajulsfest, samt att företaget betalade vårdkostnaderna som uppstod när tjänstemannens son skadade sig under en idrottsmatch.

Därmed ska tjänstemannen dömas till 35 dagsböter för mutförseelse och brott mot tjänsteplikt.

För de övriga svaranden höll hovrätten fast vid tingsrättens dom.