Hoppa till huvudinnehåll

Kineserna har inte glömt protesterna mot Sun Yang – australiensiska basketspelaren buades under VM-premiären: ”Bidrar till atmosfären”

Andrew Bogut med bollen.
Andrew Bogut i farten för Australien. Andrew Bogut med bollen. Bild: imago images / Action Plus / All Over Press Andrew Bogut

Andrew Bogut stod för 17 poäng då hans Australien inledde basket-VM med en imponerande 108–92-seger över Kanada. Men det var de kinesiska åskådarnas reaktioner som väckte debatt efter matchen. Det stör mig inte alls, säger Bogut.

Basket-VM i Kina har kört igång. Natten till måndag finsk tid var det dags för Australien och Kanada att inleda sin turnering.

Med fanns också Andrew Bogut, som inte direkt hör till publikfavoriterna i värdnationen. Varje gång centern rörde bollen buade publiken högljutt.

Orsaken? Att Bogut stöttat Mack Horton under sim-VM i juli.

Mack Horton står bakom podiet, när Sun Yang och Gabriele Detti poserar med sina medaljer.
Mack Horton protesterar under medaljceremonin. Mack Horton står bakom podiet, när Sun Yang och Gabriele Detti poserar med sina medaljer. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Mack Horton,Sun Yang,Gabriele Detti

Horton var den som började protesterna mot Sun Yang. Yang, som utreds för dopningsbrott, tog VM-guld på 400 meter frisim och då medaljerna delades ut valde den australiensiska tvåan att inte kliva upp på podiet.

– Vi får se vem som får medaljen om några månader, förklarade han för Yle då.

Bogut tog själv till sociala medier för att stöda sin landsman. På Twitter skrev Bogut att ”alla simmare som tar medalj mot Sun Yang borde slå sönder podiet med en hammare”.

Yang misstänks för att ha söndrat prover under ett dopningstest med en hammare.

"Inget jag hakar upp mig på"

Flera av Yangs fans har sedan dess antastat Bogut på Twitter. Då det australiensiska landslaget åkte iväg mot Kina i slutet av augusti skrev han att ”han inte kan vänta på att träffa alla sina kinesiska fans snart”.

Senast i matchen mot Kanada stod det klart exakt hur uppskattad Bogut är i landet. Men det stör inte honom alls.

– Det (buandet) påverkar nog inte oss alls… det är bara allmänt bakgrundsljud för oss, säger han för The Guardian.

– Det finns passionerade fans på varje match. Ta Litauen, som exempel. Deras fans har alltid trummor och för en massa oväsen. Tvärtom tycker jag det bidrar till atmosfären på ett VM. Det är inget jag hakar upp mig på, fortsätter Bogut som draftades till NBA som första spelare år 2005 och som vunnit mästerskapet med Golden State Warriors 2015.

Efteråt tweetade Bogut en bild på sig själv och några kinesiska anhängare, som uppriktigt verkade glada över att få posera med honom.

Läs också