Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna åtalas för dråpet i Laihela – offret kvävdes

På måndagen inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för dråp i Laihela sommaren 2018.
På måndagen inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för dråp i Laihela sommaren 2018. På måndagen inleddes rättegången mot den kvinna som misstänks för dråp i Laihela sommaren 2018. Bild: Yle/Jakob Lillas Österbottens tingsrätt,rättegång

På måndagen inleddes rättegången i det så kallade Laihelafallet. En kvinna född 1971 åtalas för dråp på en 60-årig kvinna från Laihela.

Det var i juli i fjol som offret hittades död av sin make i deras hem. Polisen har i sin förundersökning slagit fast att motivet till dråpet är svartsjuka. Det rör sig om ett triangeldrama mellan offret, hennes man och den misstänkta kvinnan.

Fallet gav polisen huvudbry på flera sätt. Till en början kunde polisen inte hitta en dödsorsak, men var ändå övertygade om att ett brott hade begåtts.

Efter ett halvt år av utredning valde Österbottens polisinrättning att ge över fallet till Centralkriminalpolisen, som valde att häkta den åtalade kvinnan i maj.

Förutom den åtalade kvinna har även offrets make och en man från Vasa varit misstänkta i fallet, men åklagaren valde att inte åtala dem.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff. Kvinnan ska enligt åklagaren ha kvävt offret till döds genom att trycka hennes ansikte mot sängen så att hon inte kunde andas.

Bestrider åtalet

Den åtalade kvinnan bestrider såväl åtalet som ersättningskraven. Kvinnan säger att hon har varit hemma vid tidpunkten för dödsfallet.

Under natten hade hon även sjungit karaoke på en bar i Laihela vilket det finns flera vittnesmål om.

Kvinnans försvarsadvokat hävdar att man inte kan utesluta en naturlig dödsorsak.

Försvaret menar också att offret och hennes man var nära en skilsmässa. Offret hade vetat om en relation mellan hennes man och den åtalade kvinnan sedan 2016. Förhållandet hade pågått sedan 2015.

Ringde polisen

Enligt åklagaren ringde mannen nödnumret och polisen var på plats vid halv sex-tiden. Eftersom man inte kunde hitta en naturlig dödsorsak utreddes ärendet som dödsvållande.

Enligt åklagaren hade den åtalade kvinnan planerat en framtid tillsammans med offrets man. Hon hade bland annat försökt bli gravid med mannen och bett denne flytta in tillsammans med henne.

Åklagaren hävdar att den åtalade kvinnan blev mycket besviken när förhållandet inte utvecklades som hon hade hoppats, och uppvisade bitterhet och ilska mot paret.

Hon hade besökt offret några dagar innan dödsfallet för att diskutera saken.

Hår på glasögonen

Enligt åklagaren finns det vittnesmål på att det åtalade cyklade hem till offret på morgonnatten den 7 juli 2018 på en cykel som verkade vara för liten för henne.

Offret ska ha befunnit sig i sin säng när den åtalade kom till platsen. I lägenheten fanns inga tecken på våld.

Polisen har hittat den åtalades hår på offrets glasögon i sovrummet, och i laboratorieundersökningar har man kunnat konstatera den åtalades DNA under offrets fingernaglar.

Enligt åklagaren hade den åtalade kvinnan även varit i kontakt med offrets man och uttryckt oro över att hennes hud finns på dödsplatsen, detta innan polisen har gått ut med information om fynden.

Krossade fönster

En man hittades i sängen bredvid offret. Enligt åklagaren har den åtalade lockat in den kraftigt berusade mannen i lägenheten. Den åtalade ska sedan ha avlägsnat sig från platsen efter att ha krossat två fönsterglas.

På platsen har man även hittat skoavtryck som matchar ett par skor som man hittat hemma hos den åtalade.

Den åtalade hade därefter cyklat hem, bytt kläder och cyklat till en restaurang, denna gång på sin egen röda damcykel.

Kvinnan ska ha kommit till restaurangen vid halv ett-tiden. Flera vittnen har enligt försvaret sagt att det var en märklig tidpunkt som hon dök upp på restaurangen, senare än hon brukar.

Åklagaren och försvaret har väldigt olika syn på hur tillförlitliga de bevis polisen har hittat egentligen är. En del av bevisen i fallet behandlas bakom stängda dörrar.

Tingsrätten kommer att höra vittnen i målet under torsdagen och fredagen.

Läs också