Hoppa till huvudinnehåll

Ordförande för djurskyddsförening skriver att hundar stjäls som en del av organiserad brottslighet – finns inte en enda polisanmälan om detta

Hundvalp tittar upp på sin husse.
Polisen har sedan början av juni inte fått en enda anmälan om en hundstöld som går till på det sätt som Hannele Luukkainen beskriver. Hundvalp tittar upp på sin husse. hund,Hundar,Hundägare,husdjur,Koppel

Mitt på ljusa dagen har hundtjuvarna slagit till då kvinnor eller unga varit ute och rastat sin lilla hund i huvudstadsregionen. Och stölderna har kopplingar till rysk, lettisk eller litauisk organiserad brottslighet. Det här skriver ordförande för Helsingfors djurskyddsförening på Facebook. Men polisen har inte fått en enda anmälan som tyder på detta.

Hannele Luukkainen, ordförande för Helsingfors djurskyddsförening (HESY), skräder inte orden när hon i ett Facebook-inlägg på söndagen beskriver den påstådda stöldvågen.

"VARNING! Jag har inom en kort tid fått kännedom om några liknande fall där en liten sällskapshund har stulits mitt på dagen när en kvinna eller ungdom rastat den i huvudstadsregionen. Det handlar uppenbarligen om rysk, lettisk eller litauisk organiserad brottslighet (översatt från finska)."

Luukkainen fortsätter sitt inlägg med att stölden går till så att en bil stannar vid hundrastaren och en man stiger ut. Han agerar aggressivt och kidnappar snabbt hunden rakt framför ögonen på den förbluffade ägaren. Hundarna säljs till valpfabriker om de inte är steriliserade, skriver hon.

Luukkainens råd: Sparka attackeraren

Hennes råd är att förbereda sig på situationen, försvara sig våldsamt och sparka attackeraren, släppa hunden fri så den inte kan kidnappas, ta en bild på bilen och mannen, sprida informationen och anmäla till polisen.

Luukkainen publicerade sitt inlägg på söndagseftermiddagen. Hon gjorde senare ett tillägg om att hon kontaktats av flera och att fenomenet är större då stöldförsök också riktats mot stora hundar och att också kvinnor har stulit.

När ägaren berättat att hunden varit steriliserad och har ett chips insatt har tjuven smitit, avslutade Luukkainen sitt Facebook-inlägg, som på måndagseftermiddagen har delats omkring tusen gånger.

Helsingforspolisen.
Vid polisen har man inte fått anmälningar som tyder på att hundar systematiskt stjäls i huvudstadsregionen som en del av organiserad brottslighet. Helsingforspolisen. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Polis,Helsingfors,polis

Ingen polisanmälan har gjorts

Vid Helsingforspolisen uppger man för Yle Huvudstadsregionen att det inte kommit in en enda anmälan om en hund som stulits på det sätt som Luukkainen beskriver.

Kriminalkommissarie Petri Juvonen gick under måndagen igenom polisanmälningarna sedan den 1 juni 2019 i Helsingfors, Vanda och Esbo och hittade bara en anmäld hundstöld. Den anmälan gjordes i slutet av förra veckan i Esbo.

Personen som i Esbofallet blev av med sin hund skrev om det på Facebook och det inlägget finns också länkat i diskussionen under Luukkainens inlägg. I det fallet fick personen sin hund tillbaka följande dag så det kan inte ha handlat om att hunden såldes till en valpfabrik.

"Jag har inte själv varit på platsen en enda gång och det skriver jag inte heller"

Frågan är alltså vilka belägg Luukkainen har för det hon skrivit och hur hon har bekräftat att det gått till som hon beskriver?

- Jag har inte själv varit på platsen en enda gång och det skriver jag inte heller. Jag skriver att jag har fått kännedom om detta. Jag har läst människors berättelser på Facebook och efter att jag skrev inlägget fick jag privatmeddelanden om att det förekommit nära ögat-situationer där man försökt stjäla hundar, säger Hannele Luukkainen till Yle Huvudstadsregionen.

Varför skriver du att det är fråga om rysk, lettisk eller litauisk organiserad brottslighet?

- De som tidigare har pratat om det här har sagt att personerna har pratat finska med rysk brytning eller ryska sinsemellan. Jag känner inte till deras bakgrund. Men det är känt att det i Östeuropa finns väldigt många valpfabriker.

De som tidigare har pratat om det här har sagt att personerna har pratat finska med rysk brytning eller ryska sinsemellan

Men hur vet du att personerna är en del av organiserad brottslighet?

- Jag har skrivit att de uppenbarligen är det, jag hävdar inte att just den specifika personen är det. Valpfabriker är brottslighet. Organiserad brottslighet.

Du är ordförande för Helsingfors djurskyddsförening, borde du ha utrett om det faktiskt har gått till så som du beskriver innan du publicerar ditt inlägg?

- Människor berättar själva om det här. Mer kan jag inte utreda.

Vilket ansvar har du som djurskyddsföreningens ordförande?

- Jag har ansvar för att inte en enda hund stjäls. Därför vill jag varna allmänheten.

Varför har du skrivit att man ska sparka attackeraren? Du uppmanar till våld. Är det smart?

- Om någon försöker stjäla ett djur jag är ute och gå med försöker jag göra allt för att djuret inte förs iväg. Andra får avgöra om det är smart att skriva. Men jag skulle inte bli med händerna uppsträckta och säga att hunden kan föras i väg i lugn och ro.

Få egna vittnesmål i kommentarsfältet

Luukkainen säger att hon nu i detalj ska utreda de fall hon har fått reda på.

- I kommentarsfältet finns många som skriver att det här inte är någonting nytt. Jag ska kontakta alla som vet någonting och reda ut vad de vet.

Luukkainen säger att hon uppmanat alla som kontaktat henne att de ska göra en polisanmälan.

Väldigt få av de över hundra kommentarer under Luukkainens inlägg handlar om egna vittnesmål av hundstölder eller stöldförsök.

Förutom det tidigare nämnda Esbofallet, som finns länkat i diskussionen, finns bara några andra inlägg som berättar om egna erfarenheter. En kvinna skriver att någon försökte ta hennes hund vid järnvägsstationen för många år sedan och en annan berättar om en händelse som hon tolkar som ett stöldförsök.