Hoppa till huvudinnehåll

På tv just nu: Finland öser in mål mot Albanien i EM-kvalpremiären – ”Nu jävlar ska vi visa var skåpet ska stå”

Ett revanschsuget landslag ställs mot Albanien i kväll med start klockan 18.30. En seger är det enda som duger för Anna Signeuls trupp. Det känns extra pirrigt, vi har kniven mot strupen, säger anfallaren Linda Sällström.

Albanien – Finland 0–3, ställningen efter 45 min.
0–1 Linda Sällström, 10'
0–2 Heidi Kollanen, 26'
0–3 Linda Sällström, 38'

Matchstarten sköts fram med en halv timme på grund av regn och började klockan 18.30 i stället för 18.00

Finland slarvade bort pangstart – förlorade mot Portugal”. Så löd rubriken då EM-drömmen dog i september 2016.

Efter att Finland tappade 2–0 till 2–3 tog i stället Portugal andraplatsen i gruppen och fick senare spela slutspel i Nederländerna 2017. Finland missade turneringen för första gången sedan 2001.

Men det var då.

Nu är det ett oskrivet blad som gäller för fotbollslandslaget, som inleder kvalet bort mot Albanien. Men förlusten mot Portugal är fortfarande i färskt minne för veteranen Linda Sällström. Om man adderar ett misslyckat VM-kval är det lätt att förstå Finlands revanschlust.

– Vi hade en fot inne i EM. Vi vill verkligen ta revansch och kommer att göra allt för att ta oss till slutspelet, nu jävlar ska vi visa var skåpet ska stå, säger Sällström.

Linda Sällström.
31-åriga Linda Sällström hör till de mest erfarna i den blåvita truppen. Linda Sällström. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Finlands damlandslag i fotboll,Linda Sällström,fotboll

Den pålitlige anfallaren Sällström vet att klockan tickar och att hon sannolikt gör sitt sista EM-kval. Det ökar på pressen.

– Min stora dröm är att få spela i ett till mästerskap. Det här är sista chansen nu, säger Sällström, som missade slutspelet 2013 på grund av skada.

Får inte bli frustrerade av retstickan

Finland ligger 47 placeringar ovanför Albanien på världsrankningen och är klar favorit i mötet, som spelas i Elbasan. Lagen har aldrig spelat mot varandra tidigare. Albaniens damlandslag grundades så sent som 2011 och har aldrig tagit sig till ett stort mästerskap.

För Finlands del gäller det att trissa upp tempot i matchen och inte bli frustrerade om Albanien stundvis håller boll. Hemmalaget brukar falla bakåt med många spelare och gröta till spelet. Då måste de blåvita hålla huvudet kallt.

Albanien har tekniska spelare och spelar taktiskt moget― Anna Signeul

Albanien har en liten skrällpotential. Landet frustrerade gruppvinnaren Skottland i VM-kvalet i fjol och föll bara med uddamålet på hemmaplan: 1–2 (se höjdpunkter på Youtube). På träning har Finland poängterat vikten att vara på alerten vid snabba omställningar.

– Vi måste vara oerhört fokuserade och samlade. Albanien har tekniska spelare och spelar taktiskt moget, säger chefstränaren Anna Signeul.

Anna Signeul.
Anna Signeul var tidigare Skottlands chefstränare. Senare i kvalet ställs Finland och Skottland mot varandra. Anna Signeul. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen Anna Signeul

Finland får särskilt se upp för den släpande anfallaren Qendresa Krasniqi och målfarliga Megi Doci, som brukar stå för lagets fullträffar. Fem av lagets förväntade startspelare håller till i albanska Vllaznia, som spelar i Champions League i höst.

De blåvita har inte råd att tappa poäng. Förhandsfavoriten Skottland och den gamla fienden Portugal spelar i Finlands grupp och bara vinnaren är garanterad en plats i slutspelet – de tre bästa av de nio grupptvåorna kvalar också in direkt.

Matchstart klockan 18

Finland har en bekant trupp på benen, men får klara sig utan skadedrabbade Emmi Alanen och Jenny Danielsson.

I Finlands grupp spelar Albanien, Cypern, Skottland och Portugal. Gruppvinnarna och kvalets tre bästa grupptvåor går direkt till EM. De sex sämre grupptvåorna spelar playoff om tre EM-platser.

Matchen börjar klockan 18.30 och sänds på TV2 och Arenan. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Kommentatorns tips: Finland får det oväntat svettigt i en nervig kvalpremiär, men klarar biffen och vinner med 1–0.

Matchprogram:

  • 2.9.2019 Albanien–Finland
  • 8.10.2019 Finland–Albanien
  • 7.11.2019 Finland–Cypern
  • 12.11.2019 Portugal–Finland
  • 10.4.2020 Finland–Portugal
  • 14.4.2020 Cypern–Finland
  • 9.6.2020 Finland–Skottland
  • 22.9.2020 Skottland–Finland

Se alla kvalgrupperna här!

Grupp A

Nederländerna
Ryssland
Slovenien
Turkiet
Kosovo *
Estland

Grupp B

Italien
Danmark
Bosnien och Hercegovina
Israel
Malta
Georgien

Grupp C

Norge
Wales
Vitryssland
Nordirland
Färöarna

Grupp D

Spanien
Tjeckien
Polen
Moldavien
Azerbajdzjan

Grupp E

Skottland
Finland
Portugal
Albanien
Cypern *

Grupp F

Sverige
Island
Ungern
Slovakien
Lettland

Grupp G

Frankrike
Österrike
Serbien
Kazakstan
Nordmakedonien

Grupp H

Schweiz
Belgien
Rumänien
Kroatien
Litauen

Grupp I

Tyskland
Ukraina
Irland
Grekland
Montenegro

Läs också

Nyligen publicerat - Sport