Hoppa till huvudinnehåll

Sauli Niinistö: "Oerhört bråttom" att minska på utsläppen – presidenten bytte till bergvärme på grund av klimatförändringen

I förgrunden syns en suddig axel, i mitten av bilden sitter Sauli Niinistö.
I förgrunden syns en suddig axel, i mitten av bilden sitter Sauli Niinistö. Bild: Jaani Lampinen / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

Klimatförändringen kräver krafttag och det snabbt, det säger republikens president Sauli Niinistö i en intervju med Yle Uutiset. I utrikespolitiken efterlyser han en starkare gemensam anda EU-länderna emellan.

Finland och andra länder måste minska på sina koldioxidutsläpp väldigt fort, så att jordens uppvärmning kan stoppas.

Det säger republikens president Sauli Niinistö i en intervju till Yle. Intervjun ägde rum i presidentens tjänstebostad Talludden med anledning av Yle Uutisets 60-års jubileum.

- Om vi har ett allvarligt hot, så måste reaktionen så klart vara möjligast snabb, konstaterar Niinistö.

I slutet av september deltar presidenten i FN:s klimatmöte i New York. Mötet har stora målsättningar: stormakter borde samsas och tillsammans besluta hur klimatutsläppen ska strypas till år 2050.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har rest till samma möte. Hon ville inte flyga och seglade därför från Europa till USA. Niinistö säger att han följt med den unga aktivistens färd.

- Det har fått både ris och ros i offentligheten. Men om syftet var att väcka uppmärksamhet, så har hon i alla fall lyckats.

I New York ska Finland uppmärksamma bland annat klimatmålen som världens finansministrar slog fast för ungefär ett år sedan. Målen sporrar samhället till en klimatneutral ekonomi och tvingar förorenaren att betala. Finlands tidigare finansminister Petteri Orpo (Saml) hade en central roll i skapandet av målen.

Niinistö betonar att det är ekonomiskt klokt att skona klimatet.

Niinistö: en enskild människas handlingar har inte stor betydelse, men likgiltighet får inte spridas

Gärningar för klimatet förekommer också på individnivå. Republikens president Niinistö har velat utmana sig själv: han säger sig ha vidgat sina vyer och tagit emot förändringen "via det positiva". Han säger sig vilja utforska hur det egna beteendet påverkar.

Sauli Niiniastö , pressidentti .
Sauli Niiniastö , pressidentti . Sauli Niinistö,Finlands president

Det lönar sig inte att få ångest på grund av klimatet, säger presidenten.

Somliga har däremot bestämt sig för att inte ändra på sina livsvanor. Niinistö uppmanar att fundera på sin egen attityd.

- Det stämmer att enskilda människors vanor inte gör någon skillnad om vi mäter utsläppen rent i kilo. Men en sådan attityd har nog betydelse, om den får spridning.

Så är det på ett filosofiskt plan, men vad har presidenten själv gjort i praktiken?

- Rätt mycket faktiskt. Vi har till exempel bytt till bergvärme (presidentparets privata hus, red. anm.). Framför allt märker man ändå skillnad då man går till butiken.

Tidigare då Niinistö köpte en "manick", jämförde han effekt och pris. Numera vill han däremot veta var den är tillverkad, hur mycket den förbrukar och om han över huvud taget behöver prylen han tittar på.

På presidentens kansli har Niinistö ställt upp klimatmålet att minska kansliets klimatavtryck med två tredjedelar till år 2024, jämfört med nivån år 2016. Det är enligt Niinistö så lätt att uppnå att han tänker skärpa målet ytterligare.

Han utmanar också ministerierna att eftersträva samma sak: rejält mindre utsläpp.

Niinistö uppmanar att stöda Macron

President Niinistö dryftade EU:s utrikespolitik på ambassadörsdagarna för ett par veckor sedan. Den tycks inte nämligen existera, och annat fattas också:

- Europa har inte en särskilt stark gemensam anda för tillfället.

Sauli Niiniastö , pressidentti .
Sauli Niiniastö , pressidentti . Bild: Jaani Lampinen / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

Bryssel är enligt Niinistö inte längre likvärdigt med Washington, Moskva och Peking. På ambassadörsdagarna sade sig Niinistö till och med vara beredd att minska på presidentens befogenheter, om bara EU hade en gemensam utrikespolitik. Då skulle presidenten och regeringen tillsammans påverka Europas linje.

Tillsvidare behöver det här däremot inte övervägas, för EU-länderna har inte i praktiken en gemensam utrikespolitik.

- Inte ger jag ensidigt ifrån mig befogenheter om det nästa steget vore ett vakuum, vilket läget i mångt och mycket är i Europa för tillfället.

Det finns en ny aktör i Europas utrikespolitik: Frankrikes president Emmanuel Macron.

Niinistö säger sig följa med Macrons förehavanden. Redan i ett par år har Macron fäst mycket uppmärksamhet vid Europas säkerhetspolitik, ett ämne som Niinistö talat om i flera år.

Nu har Macron varit väldigt aktiv i Irans riktning, enligt Niinistö. Läget mellan Iran och västländerna har blivit spänt, efter att USA drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran i våras.

- Det lönar sig att kraftigt uppmuntra och stöda, så att Macron skulle få möjlighet att fortsätta förhandla.

Niinistö är också intresserad av Frankrikes vilja att skapa kontakter till Ryssland. Macron gestaltar "förtroendets och säkerhetens arkitektur", som man enligt Niinistö ännu inte har en klar uppfattning om. Ett behov för dialog finns det ändå.

Exempelvis ska Estlands president Kersti Kaljulaid träffa Rysslands president Vladimir Putin, som Niinistö träffar regelbundet.

Lägret i al-Hol uppstod på grund av terrorgruppen IS

I den finländska offentligheten får det faktum att man fortfarande för krig i Syrien för att trygga president Bashar al-Assads makt inte mycket uppmärksamhet. Men lägret i al-Hol, som står kvar på IS ruiner, orsakar debatt.

Omkring 20 000 anhöriga till IS-krigare befinner sig i lägret. Totalt finns där 40 finländare. USA och de kurdiska myndigheterna har uppmanat stater att ta hem sina medborgare.

På måndag rapporterade Yle att det finns två föräldralösa barn bland finländarna i lägret.

Tills vidare har Finlands regering inte hämtat hem de föräldralösa, vilket många andra länder har gjort.

Ministrarna har de senaste veckorna inte tagit ställning till finländarna i lägret, och presidenten vill inte heller kommentera saken före ministrarna.

- Det är säkert inte upp till Finland, vad som borde göras åt lägret. Då svåra internationella konflikter och krig bryter ut, är det här följderna. Så klart får IS mest skylla sig själva, säger Niinistö.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Sauli Niinistö: Hiilipäästöjen leikkaaminen on "äärimmäisen kiireellistä" – presidentti vaihtoi maalämpöön ilmastonmuutoksen takia".

Läs också