Hoppa till huvudinnehåll

Amos bedömdes vara en fara för den nationella säkerheten i Schweiz - våldsfri demonstration ledde till DNA-profilering och inreseförbud

En man står framför ett metallstängsel. Bakom stängslet finns träd. Han ser framåt och ser allvarlig ut.
Amos Wallgren ser civil olydnad som ett effektivt sätt att påverka. En man står framför ett metallstängsel. Bakom stängslet finns träd. Han ser framåt och ser allvarlig ut. Bild: Yle/ Lukas Rusk Helsingfors,wallgren

Helsingforsarna Amos Wallgren och Teemu Vaarakallio bedömdes utgöra en fara för den nationella freden i Schweiz och för Schweiz internationella relationer. Det på grund av att de deltog i en demonstration i staden Basel, mot bankers finansiering av fossila bränslen. Resultatet: ett års inreseförbud till Schweiz och åtal för störande av allmän ordning.

Demonstrationerna i Basel och i Zürich i Schweiz har väckt diskussion om ordningsmaktens handlande. De enligt demonstranterna fredliga demonstrationerna avbröts tidigt på eftermiddagen och ett flertal av demonstranterna greps.

Bland de gripna fanns enligt Amos Wallgren också minderåriga, och under de dygn som de hölls i häktet togs också DNA-prov på aktivisterna.

Demonstrationerna, som ägde rum i början av juli, riktades mot två schweiziska storbanker, Credit Suisse och UBS. Demonstrationerna, arrangerade av Collective Climate Justice, var en protest mot bankernas investeringar i fossila bränslen.

Ungdomarna lyfter upp trädgränar framför bankens ingång.
Ingången till UBS blockerades med träd. Ungdomarna lyfter upp trädgränar framför bankens ingång. Basel,demonstrationer
Ett gäng ungdomar har satt sig framför banken.
Demonstranterna satt framför ingången för att hindra anställda från att komma in. Ett gäng ungdomar har satt sig framför banken. Basel,demonstrationer

Konkret gick aktionen ut på att blockera ingångarna till bankerna så att de anställda inte kunde gå på jobb.

- Vi formade kedjor som skulle ha krävt våld av de anställda för att bryta igenom. Vi satt där, sjöng och delade ut flygblad åt förbipasserande, säger Wallgren.

"Oroväckande att man vill avskräcka aktivism med DNA-profilering"

Både Wallgren och Teemu Vaarakallio var bland de aktivister som greps och sedan hölls häktade i ett par dygn innan de skickades hem med ett inreseförbud. Wallgren anser att följderna var oproportionerliga sett till aktionen.

- Varför gör man DNA-profiler av minderåriga människor? Att skapa DNA-profiler för att kunna identifiera personer om de senare begår brott används i förundersökningar av våldsbrott. Att använda det för att avskräcka politiska aktivister är oroväckande.

Vi utgick ifrån att endast om bankerna har en specialstatus och kan pressa de lokala myndigheterna till aktion så blir följderna hårdare. Det var det som hände. Bankerna har en specialstatus― Amos Wallgren, demonstrant

Både Wallgren och de övriga demonstranterna var beredda att bryta mot lagen, och därmed också ta konsekvenserna av det. Men proportionerna överraskade. En liknande aktion året innan mot en oljehamn i Basel fick förlöpa utan att polisen ingrep.

- Vi utgick ifrån att endast om bankerna har en specialstatus och kan pressa de lokala myndigheterna till aktion så blir följderna hårdare. Det var det som hände. Bankerna har en specialstatus.

Demonstrationerna och de lokala myndigheternas hantering av dem har väckt debatt också i Schweiz. Enligt Wallgren kan en orsak vara att grundläggande medborgarrättigheter – bland annat rätten till sitt DNA och rätten att fritt röra sig i Schengen-området – bröts för att trygga en banks verksamhet.

En man står framför ett metallstängsel. Bakom stängslet finns träd. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut.
- Att skapa DNA-profiler för att kunna identifiera personer om de senare begår brott används i förundersökningar av våldsbrott. Att använda det för att avskräcka politiska aktivister är oroväckande, säger Amos Wallgren. En man står framför ett metallstängsel. Bakom stängslet finns träd. Han ser in i kameran och ser allvarlig ut. Bild: Yle/ Lukas Rusk Helsingfors,wallgren

"Imponerande men absurt att betraktas som hot"

Teemu Vaarakallio och Amos Wallgren skickades hem med ett års inreseförbud till Schweiz. De två finländarna bedöms utgöra ett hot mot Schweiz nationella säkerhet och mot Schweiz internationella relationer.

Wallgren skrattar lite och konstaterar att det på sätt och vis låter imponerande att vara en fara för den nationella säkerheten.

- Imponerande på det viset att det innebär att våra metoder har varit effektiva. Om vår aktion faktiskt hotade den schweiziska ekonomin, om vi i viss mån faktiskt lyckades påverka det politiska tillståndet, så innebär det ju att den var effektivt.

Framför allt anser Wallgren ändå att det är absurt att de betraktas som ett hot mot säkerheten. Inget våld var involverat och byggnaden kom inte till skada mer än att den blev smutsig av koldamm, säger Wallgren.

En hög med kol.
Aktivisterna forslade kol till banken. De åtalades senare för förstörelse av egendom. En hög med kol. Basel,demonstrationer
Våld är inte befogat i vår asylpolitik, statligt våld är inte befogat och civilt våld är inte befogat

Att aktioner är våldsfria är kärnan i Wallgrens aktivism. Demonstrationen i Basel var inte den första han deltagit i. Bland annat demonstrerade han i Helsingfors då presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump hade möte sommaren 2018. Att bruka våld skulle gå emot målet att upprätthålla ett lugnt och fredligt Europa.

- Våld är inte befogat i vår asylpolitik, statligt våld är inte befogat och civilt våld är inte heller befogat.

Civil olydnad, däremot, kan vara motiverat, enligt Wallgren.

- Det är från fall till fall. Skyddet av ett företags vinstintresse till exempel, det kan inte gå före skyddet av mänskliga rättigheter. I sådana fall kan det vara motiverat att bryta mot enskilda lagar – om man bär konsekvenserna.

Är civil olydnad bara bråk?

Amos Wallgren tror på styrkan i den stora massan: om 10 000 demonstranter samlas och marscherar längs gatan och är beredda på att sätta sig ner för att blockera trafiken kan effekten vara stor.

Det kan ibland kännas som att demonstrationer är tandlösa; man kommer till torget, lyssnar på talen, går hem och ser sakfrågan försvinna från agendan i offentligheten. Det är därför Wallgren betraktar civil olydnad som ett viktigt verktyg för att ställa krav på politiker och andra makthavare.

- En demonstration som har potential till civil olydnad kan ge frågan en helt annan tyngd.

Finns det inte en risk att man betraktas som bara en bråkstake om man sysslar med civil olydnad?

- Visst finns den risken. Därför är det viktigt att det är frågan om en agenda som den stora allmänheten stöder. Om de tycker att en lag eller något annat är fel är det bara en fråga om tid innan lagen kan ändras så att till exempel miljön eller mänskliga rättigheter kan tryggas.