Hoppa till huvudinnehåll

Brandvakt ovanligt länge på Jakobstads gamla avstjälpningsplats – var sjätte timme i elva dagar

Släckningsarbete på avstjälpningsplatsen. I förgrunden en brandbil mot en lilaskimrande himmel.
Risken för att det ska börja brinna igen på Jakobstads gamla avstjälpningsplats är större än vid en vanlig brand. Släckningsarbete på avstjälpningsplatsen. I förgrunden en brandbil mot en lilaskimrande himmel. Bild: Yle/Kalle Niskala Jakobstad,brandrök

Risken för att det ska börja brinna igen på Jakobstads gamla avstjälpningsplats är större än vid en vanlig brand. I elva dagar måste områdets ägare se till att någon kontrollerar brandplatsen var sjätte timme.

Sent på söndagskvällen bröt en brand ut på Jakobstads gamla avstjälpningsplats som de facto ligger i Pedersöre. Tre unga män orsakade branden när de sköt raketer som blivit över från villaavslutningen.

Stor brandrisk

I elva dagar måste en brandvakt besöka platsen var sjätte timme för att kontrollera att branden inte tar fart igen. Det är områdets ägare som måste se till att hen själv eller någon annan besöker platsen var sjätte timme.

Risken att det börjar brinna igen är stor, det uppger man på Mellersta Österbottens samt Österbottens räddningsverk.

Det brann i en hög med strimlade bildäck uppe på avstjälpningsplatsens topp. Högen var omkring 100 meter lång och 20 meter bred.

Branden började vid 23-tiden på söndag kväll. Det tog ett dygn innan branden var släckt och eftersläckningsarbetet var gjort.

Artikeln baseras på Suuren jäterengaspalon jälkivartiointikin on iso urakka: kaatopaikalla on käytävä 6 tunnin välein 11 päivän ajan skriven av Iina Kluukeri, Yle Kokkola.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten