Hoppa till huvudinnehåll

Det privata daghemmet i Ingå hotas av stängning – för tillfället finns inte kommunala dagvårdsplatser för alla barn

En bild på en gård där barntrampbilar står uppradade längsmed ett staket. På bilden syns hus och gräs
Ingås yngsta mopogäng tar en tupplur inne i daghemmet Helmi-Pärlan. Huset ägs av Ingå församling och hyrs av företagare Jenni Kainulainen. En bild på en gård där barntrampbilar står uppradade längsmed ett staket. På bilden syns hus och gräs Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,daghemmet pärlan

Daghemmet Helmi-Pärlan i centrum av Ingå har 21 platser men bara 15 barn och därmed är verksamheten inte lönsam. Om daghemmet inte får fler barn läggs verksamheten ner redan i oktober.

Ingå kommun kan inte garantera att alla barn får en dagvårdsplats, i alla fall inte genast.

Föräldrarna med barn i det privata daghemmet samlades till ett möte i förra veckan (27.8). De fick då höra mera om daghemmets ekonomiska situation. Föräldrarna diskuterade också hur verksamheten kunde fortsätta.

- Höj avgiften! Vi föräldrar kan börja städa dagiset!

Det säger Linn Wasström-Måsabacka med en dotter som går på dagis i Helmi-Pärlan.

En bild på en kvinna med en bebis i famnen. Hon heter Linn Wassström-Måsabacka och dottern Elle Måsabacka.
Linn Wasström-Måsabacka med yngre dottern Elle som ännu får vara hemma med mamma. En bild på en kvinna med en bebis i famnen. Hon heter Linn Wassström-Måsabacka och dottern Elle Måsabacka. Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,Elle Måsabacka

Daghemsföreståndare och -företagare Jenni Kainulainen är glad över föräldrarnas iver att vilja hjälpa, men hon säger också att en höjning av dagisavgifterna inte är någon lösning.

- Vi behöver helt enkelt flera barn, säger Jenni Kainulainen och tillägger att den minskande nativiteten i Finland också märks i Ingå.

- Dessutom har pendeln svängt, i stället för att barnfamiljer flyttar till Ingå väljer man att flytta tillbaka till huvudstadsregionen, säger Kainulainen.

En kvinna med rött lockigt hår i brunt linne. I bakgrunden syns grön skog och ett staket.
Jenni Kainulainen har tidigare jobbat på kommunala daghem. Under sin föräldraledighet för sju år sedan blev hon företagare när hon och hennes man startade daghemmet i Ingå. En kvinna med rött lockigt hår i brunt linne. I bakgrunden syns grön skog och ett staket. Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,jenni kainulainen

Dagvårdsavgiften i det privata daghemmet är idag 45 euro mer per månad än i Ingå kommuns daghem om man hör till den inkomstgrupp som betalar den högsta avgiften (289 euro).

Med på daghemmet Helmis föräldramöte var också Ingås bildningschef Merja Olkinuora och chefen för småbarnspedagogik Charlotta Nyholm.

- Vi var där för att berätta att vi kommer att ta hand om deras barn när vi vet vilka av dem som väljer våra daghem eller familjedagvård, säger Merja Olkinuora.

Hon kan däremot inte garantera att alla får en dagvårdsplats, i alla fall inte genast.

- Vi måste först få en samlad bild av behovet, det vill säga vilket språk, vilken plats och om det är viktigt att en kompis får plats på samma dagis. Efter det vet vi om vi måste anställa mera personal, säger bildningschef Merja Olkinuora.

Ingå kommun vill ha in föräldrarnas ansökningar och önskemål inom två veckor.

En bild från en dagis där ritade kakor finns på väggen. Under varje kaka står det en månad
Om daghemmet Helmi-Pärlan inte får fler barn stänger det i oktober. En bild från en dagis där ritade kakor finns på väggen. Under varje kaka står det en månad Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,Helmi i Ingå

- Vi kan inte lova någon förälder något förrän vi har en klar bild. Vi har självklart ansvar för alla barn i kommunen, men just nu har vi inte plats för alla. Det finns inte 15 tomma platser, säger Merja Olkinuora, som tycker det är tråkigt om det privata daghemmet måste stänga.

- Under de fyra år jag jobbat i Ingå har samarbetet med Helmi-Pärlan fungerat bra. Det är viktigt med olika alternativ.

Daghemmet Helmi-Pärlan grundades 2012.

De 21 vårdplatserna är fördelade på tre avdelningar. Det betyder att barngrupperna har varit små, något som föräldrarna har uppskattat. Nu är grupperna för små när det bara finns 15 barn i hela dagiset.

En sak som också uppskattas bland föräldrarna är det inofficiella språkbadet. Daghemmet är finskt, men ungefär hälften av barnen är svenskspråkiga.

En gul skylt där det står päiväkoti Helmi, daghemmet Oärlan.
En av Jenni Kainulainens döttrar heter Helmi, därav namnet på dagiset. En gul skylt där det står päiväkoti Helmi, daghemmet Oärlan. Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,daghemmet pärlan i Ingå

Linn Wasström-Måsabacka gillar att hennes barn erbjuds ett slags språkbad.

- Jag är själv från Ingå och har haft svårt med finskan. Vi valde det här daghemmet just av den anledningen att vår dotter ska lära sig finska.

När det var aktuellt att ansöka om dagvårdsplats vände sig familjen Wasström-Måsabacka först till Ingå kommun, som har tre kommunala daghem och familjedagvård. Där blev de anvisade en plats i en svensk avdelning trots att föräldrarna hade bett om dagis på finska.

- Vi har inget språkbadsdaghem i Ingå, men när vi vet vad föräldrarna önskar ska vi se hur och om vi kan tillgodose behoven. I två av våra tre daghem finns det avdelningar på båda språken. Det finns en del språkligt umgänge mellan avdelningarna, säger Ingås bildningschef Merja Olkinuora.

Vi har försökt prata med bekanta för att locka flera barn hit― Linn Wasström-Måsabacka

Fram till mitten av september hoppas Jenni Kainulainen, som driver det privata daghemmet i Ingå, att problemet för få barn och därmed för lite pengar ska lösa sig.

- Jag vill inte heller minska på personalstorleken. Vi måste följa lagen och förordningen om småbarnspedagogik. Det är också emot mina grundvärderingar om hurdant daghem jag vill driva. Det ska finnas tillräckligt med famnar och tillräckligt med tid för alla barn, säger Jenni Kainulainen.

En bild på stjärnor på en vägg där önskningar har skrivits ut
Barnen får önska vad de vill göra när de är på dagis. Deras önskemål skrivs in i stjärnor som sätts upp på väggen. När deras önskan har blivit uppfylld flyttas stjärnan upp i taket. Målet är att taket ska bli en enda stor stjärnhimmel. En bild på stjärnor på en vägg där önskningar har skrivits ut Bild: Tiina Grönroos / Yle barn (familjemedlemmar),lekar,Ingå,daghem,leksaker,barn (åldersgrupper),Västnyland,privata daghem,Helmi i Ingå

Linn Wasström-Måsabacka som har dottern Julie i dagvård i Helmi-Pärlan hoppas att också lillasyster Elle ska kunna börja på samma dagis när det är dags.

- Vi har försökt prata med bekanta för att locka flera barn hit. Vi har också, tillsammans med några andra föräldrar, gjort några videosnuttar som presenterar daghemmet, säger Linn Wasström-Måsabacka.